Bulyon, et ve pilav gibi yemeklere lezzet katmak amacıyla sık sık kullanılan çeşnilerdir. Ancak bulyonlar hazır olarak alındığında, içindeki katkı maddeleri sebebiyle çok sağlıksız olarak görülür. Bu yüzden sizlere daha önce evde tavuk bulyon hazırlama tarifini anlatmıştık. Bu kez tavuk veya et sevmeyenler için evde sebze bulyon yapımı hakkında bilgiler vereceğiz. Sebze bulyonları, dilediğiniz gibi pilavlarda ve ana yemeklerde kullanabilirsiniz.
Yapım aşamalarına geçmeden önce, her sebzeden bulyon yapamayacağınızı söyleyelim. Patates gibi nişastalı sebzeler, suyu bulandıracağı için bulyon yapımında kesinlikle kullanılmaz. Pancar, baskın renkli bir sebze olduğu için, karnabahar hazmı zorlaştırdığı için, patlıcan ve kuşkonmaz ise acımsı tadı sebebiyle bulyon tariflerinde yerini almaz. Bunun yerine daha çok kök sebzeler ve sebzelerin sapını kullanabilirsiniz.
Malzemeler;
Öncelikle soğan, pırasa, kereviz, havuç ve sarımsakları bol su ile yıkayıp iri iri doğrayın. Doğradığınız malzemeleri geniş bir tencereye alın. Üzerine maydanoz, kekik ve defne yaprağını ekleyin. Daha sonra 3 litrelik soğuk suyu ilave edin ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başladığında, ocağın altını kısın ve yaklaşık 2-3 saat suyu azalana kadar pişirin. Sebzeler piştiğinde suyunu süzün ve soğuması için bir kenarda bekletin. Soğuyan sebze suyunu buz kalıplarına dökün ve derin dondurucuya atın. Hazırladığınız sebze bulyonu, dilediğiniz gibi tariflerde kullanabilirsiniz.
Sebze bulyonu buz kalıplarına veya vakumlu buz poşetlerine doldurarak buzlukta saklayabilirsiniz. Eğer kısa sürede tüketecekseniz, hiç dondurmadan cam kavanozlara aktarabilir, buzdolabı rafında 3 gün saklayabilirsiniz. Eğer sebze bulyonu derin dondurucuda saklayacaksanız, bu süre 4-6 ay arası değişkenlik gösterir.
Şunlara da göz atın;