Sazangiller familyasına ait olan sazan balığı, göl ve yavaş akan derelerde bulunan bir tatlı su balığıdır. Türkiye'nin hemen hemen birçok yerinde bulunan sazan balığı, solucan ve bitkilerle beslenen bir dip balığıdır. Ağırlığı 35 kg'a kadar ulaşabilen sazan balığı, Ağustos ayının sonundan Aralık ayının başına kadar bulunabilir. Sazan balığı tava, ızgara ve fırınlama gibi farklı yöntemlerle pişirilebilir. Ancak pullu bir balık olduğu için, pişirilmeden önce detaylıca temizlenmesi gerekir.
Malzemeler;
Malzemeleri hazırladıktan sonra aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz;
Temiz ve kaymaz bir yüzeyde çalışın. Balık temizleme tahtası kullanmak, balığın kaymasını önler ve işinizi kolaylaştırır. Balık temizleme işlemi sırasında eldiven kullanmak, ellerinizi balık pullarından ve iç organlardan korur.
Balığı kuyruğundan başına doğru, keskin bıçağın sırtı veya özel bir balık pullayıcı ile pullarını kazıyın. Pulları kazıma işlemini yaparken balığın yüzeyine zarar vermemeye özen gösterin. Pulları çıkardıktan sonra balığı su altında durulayın. Bu, kalan pulların temizlenmesini sağlar.
Eğer başını kullanmayacaksanız, balığın başını bıçak veya makas ile kesin. Kafa kısmını keserken solungaçların arkasından kesmek genellikle en kolay yöntemdir. Balığın kuyruğunu da kesebilirsiniz. Bu adım isteğe bağlıdır ve balığın nasıl kullanılacağına bağlıdır.
Balığın karnını, anüsünden başına doğru keskin bir bıçakla yarın. Bu kesiği dikkatlice yaparak iç organları delmemeye özen gösterin. Balığın iç organlarını elinizle veya bir kaşık yardımıyla çıkarın. İç organları çıkarırken, karaciğer ve böbrek gibi organların tamamını temizlediğinizden emin olun. Balığın omurgası boyunca uzanan kan kanalını da temizleyin. Kan kanalını temizlemek için bir kaşık veya bıçak kullanabilirsiniz.
İç organları çıkardıktan sonra balığın içini su altında iyice durulayın. Bu, kalan kan ve organ parçacıklarının temizlenmesini sağlar. Balığın dışını da tekrar su altında durulayarak temizliğin tamamlandığından emin olun.
Balığı fileto olarak kullanacaksanız, bıçağı omurganın hemen yanında tutarak balığın etini ayırın. Balığın omurgasına yakın kesimler yaparak fileto çıkarın. Filetoları çıkardıktan sonra kalan küçük kılçıkları cımbız veya bıçak yardımıyla temizleyin. Balığı hemen pişirecekseniz, temizleme işlemi tamamlandıktan sonra istediğiniz tarife göre hazırlayabilirsiniz. Balığı daha sonra kullanmak üzere saklayacaksanız, temizlenmiş balığı buzdolabında veya dondurucuda saklayın. Buzdolabında birkaç gün, dondurucuda ise birkaç ay boyunca tazeliğini koruyacaktır.
Şunlara da göz atın;