Şaşlık, Türk mutfağının en popüler kebap türlerinden biri olan kuzu şiş ile benzer bir yemektir. Etlerin uzun bir şişe geçirilip ızgara ateşinde pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, Türk mutfağının yanı sıra Rusya, Moğolistan, Türkmenistan ve Gürcistan'da da çok sevilir. Hazırlama teknikleri farklı olsa da, hemen hemen diğer ülkelerde de aynı isimle bilinir. Şaşlık yapımında en çok kuzu eti kullanılsa da, koyun, dana, tavuk eti gibi farklı çeşitleri de mevcuttur.
Şaşlık, aslında etin herhangi bir bölümü değildir. Şişe takılarak pişirildiği için ''şişlik'' kelimesinden türediği düşünülüyor. Ancak en çok kuzu kuşbaşından yapılır. Kuzu etinin farklı bölümleri, özellikle sırt ve döş kısmı, şaşlık yapımında kullanılabilir. Eğer koyun eti ile yapılacaksa sadece but kısmı kullanılır. Dana şaşlık yapılacağı zaman ise, sığır bonfilesi kuşbaşı şeklinde doğranarak şaşlık yapımında kullanılır.
Şaşlık yemeğini kuzu şişten ayıran en önemli özellik, marinasyon işlemidir. Kuzu kuşbaşı etleri, uzun süre sirkede dinlendirilir. Bu sayede yumuşaklık kazanır ve sonrasında pişirilir.
Şaşlık dana etinden yapılacaksa, krema, soya sosu, zeytinyağı, kekik ve karabiber ile marine edilir. Eğer kuzu etinden yapılacaksa, sirke, kekik, biberiye, zeytinyağı ve tuz karışımından marine sosu hazırlanır. Daha detaylı tarif için;
Tavuk şaşlık ise, hem ekonomik, hem de en pratik olan çeşididir. Tavuk şaşlık yapmak için, tavuk butları kullanılır. Butlar kuşbaşı şeklinde doğranır. Eti yumuşatmak için 1 saat sütte bekletmek yeterlidir. Ardından süzülür ve tavuk kuşbaşı, şişlere geçirilir. İsteğe göre aralara arpacık soğan veya domates takılabilir. Izgara veya fırında pişirilen tavuk şaşlık, lavaş eşliğinde servis edilir.
Şunlara da göz atın;