Sardalya, ışınsal yüzgeçlilere ait bir balık türüdür. 'Sardina' olarak da bilinen bu balık, Akdeniz ve Karadeniz'de görülür. Diğer balıklara göre daha açık bir renge sahiptir ve üzerinde koyu lekeler mevcuttur. Sardalya, Temmuz ayında tezgahlardaki yerini almaya başlar. Ve Ekim-Kasım ayına kadar afiyetle tüketilir.
Sardalyayı, yağsız bir şekilde pişirmek isteyenlerin en çok tercih ettiği yöntem fırınlamaktır. Baharatlarla marine edilen sardalya, yağlı kağıdın üzerine aralıklı olacak şekilde dizilir. İsteğe göre soğan, limon dilimleri ve maydanoz ilave edilir. 200 dereceli fırında içi yumuşayıp dışı kızarana kadar, yaklaşık 30 dakika, pişirilir. Pişen balıklar, sıcak sıcak servis edilir.
Sardalya, mangal ve ızgara için de ideal bir balık türüdür. Sardalyaları ızgara dizdikten sonra üzerinde zeytinyağı ve limon suyu gezdirin. Önlü arkalı bir şekilde pişirdikten sonra soğan ve maydanoz ekleyerek servis edebilirsiniz. Izgara yöntemiyle sardalyaları, yaklaşık 20 dakikada pişirebilirsiniz.
En çok tercih edilen yöntemlerden biri de kızartma yöntemidir. Ancak sardalyayı pişirmek için, mutlaka yapışmaz yüzeyli tava kullanılmalıdır. Ayrıca kılçıksız sardalya alarak, işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Sardalya kızartma için, öncelikle mısır ununa sevdiğiniz baharatları ekleyerek karıştırın. Balıkları bu karışıma batırdıktan sonra, zeytinyağı eklenmiş tavada önlü arkalı bir şekilde kızartın. İki tarafı da piştikten sonra, kağıt havlu üzerinde bekleterek fazla yağını süzdürebilirsiniz.
Marketlerde hazır paketler halinde satılan sardalya konservelerini de sevdiğiniz yemeklere dönüştürebilirsiniz. Bunun için bol soğanlı, marul salatası yaparak içerisine konserve sardalyaları ekleyebilirsiniz.
Yaz aylarında ızgara yöntemini tercih etmek daha ideal olacaktır. Ancak kış aylarında soğuk hava ve rüzgarı hesaba katarsanız, bu yöntemin zorlaştığını düşünebilirsiniz. Kızartma yöntemi balığın kılçıksız bir şekilde pişmesi ve kısa sürede hazırlanmasıyla oldukça avantajlıdır. Diğer yandan, fırınlama yöntemine göre balık daha yağlı olduğu için, fazla tüketilmemesi gerekir.
Listemize klasik bir tarifle giriş yapıyoruz. Tuz ve karabiberle harmanlanan balıkları, fırında 15-20 dakika pişirdikten sonra sofralardaki yerine alabilirsiniz.
Sardalyayı, önlü arkalı bir şekilde kızarttıktan sonra yanına bulgur salatası, peynirli sos ve roka yaprakları ekleyerek eşsiz bir menü oluşturabilirsiniz.
Sardalya balığını, domates ve biber ile birlikte çöp şişlere geçirerek de pişirebilirsiniz. Hazırladığınız şişleri isteğe göre fırında veya ızgarada pişirmeyi tercih edebilirsiniz.
Sardalya ile yapabileceğiniz eşsiz yemeklerden biri de, dolmadır. Domatesli iç harcıyla çok sevilen sardalya dolmasını, kapama şeklinde hazırlayabilir, fırında kolayca pişirebilirsiniz.
Konserve sardalya ile yapabileceğiniz nefis bir tarifimiz var. Kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine yerleştirilen sardalyaları, guacamole sosu ile zenginleştirebilirsiniz.
Balık yaparken farklı aromalardan yararlanmak isteyenler için, leziz bir önerimiz var. Limon, portakal ve portakal kabuğuyla tatlandırılan soslu sardalyaları, buğulama yöntemiyle pişirerek afiyetle yiyebilirsiniz.
Sardalya, dereotu, nane, maydanoz, arapsaçı ve mısır unu ile hazırlanan sardalya mücverini çok seveceksiniz. Hazırladığınız karışımı kızarttıktan sonra, bekletmeden servis edin.
Sardalyayı yalnızca yemeklerde değil, meze yapımında da kullanabilirsiniz. Sadece 6 malzemeden oluşan sardalya ezmesinin porsiyonu, yaklaşık 140 kalori değerindedir.
Sardalya, peynir ve biberiye ile hazırlanan bu yemek, hem şık sunumu, hem de lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakır. Sardalya kuşunu, ortalama 35-40 dakikada sunabilirsiniz.
Milföy, sardalya konservesi ve mercanköşk ile hazırlanan bu tart, farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir. Hazırlanan tartlar, limon dilimleri ile birlikte sunulur.
Şunlara da göz atın;