Saçlar neden çabuk yağlanır? Aslında saçların yağlanması sağlıklı bir saçın göstergesi. Çünkü bu tip bir yağlanma vücudun bir tür koruma yöntemi. Çünkü, sağlıklı saçlar saçı korumanın bir yolu olarak belli miktarda sebum ve yağ üretir. Ancak üretilen yağ miktardı kişinin yaşam tarzına, saçın tipine, kişinin hijyen durumuna göre değişir. Kimi zaman normalde doğal olan bu yağ saç köklerinde birikirse aşırı yağlı ve kirli, kaygan bir görüntü oluşabilir. Saçların aşırı yağlanması bu nedenle dikkat çeken bu konu. Bu makalede saçım neden çabuk yağlanıyor sorusunun yanıtlarına bakıyoruz.
Saç Yağlanmasının Nedenleri Nelerdir?
Saç yağlanmasının nedenleri farklı kaynaklarda şöyle veriliyor:
- Saç tipi: Sağlık sitesi heathline saç yağlanmasının olası nedenleri arasında saç tipini gösteriyor. Bazı saç tipleri daha çok yağ üretme eğilimindedir. Örneğin düz saçlar daha fazla yağlanma eğilimindedir. Çünkü herhangi dalga olmadığı için yağ saçın her noktasına yayılabilir ve yağ daha görünür olabilir.
- Aşırı ürün kullanımı: Bazen saç ürünlerinin aşırı kullanması, aşırı sıcak ve nem, yoğun egzersiz saç yağlanmasını artırabilir.
- Aşırı yıkama: Aşırı yıkama da sağ yağlanmasının olası nedenleri arasındadır. Çünkü, saçınızı şampuanla her yıkadığınızda saç derisi daha fazla sebum üretmek için tetiklenir.
- Seçilen ürünler: Kullanılan saç bakım ürünleri de saçın yağlanması için bir faktördür. Örneğin saçınızı sadece suyla yıkıyorsanız ya da şampuan kullanmadan sadece saç kremi tercih ediyorsanız daha yağlı bir saç görünümünüz olacaktır. Sadece su ile yıkamaz sebumu gidermez.
- Yağlı saçların bir diğer nedeni de kullandığınız ürünlerin cinsidir.
- Saçı aşırı fırçalamak
- Saç fırçasının saçlarla dolu olması
- Saça çok fazla dokunmak
- Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
- Mevsimlerin değişmesi
- Hormonal dalgalanmalar: Sebum üretimi hormonlar tarafından kontrol edilir, ani bir artış hormonal değişikliklere bağlı olabilir.
- Uzun süreli stres dönemleri
- Diyet değişiklikleri: Son birkaç ayda herhangi bir diyet veya yaşam tarzı değişikliği yaşadıysanız, saçınızın çok hızlı yağlanmasının nedeni bu olabilir.
- Ergenlik dönemi: John Hopkins Üniversitesi ergenlik döneminde de saçların daha fazla yağlandığını belirtiyor: Bazı insanlar saçlarının gençlik yıllarında yağlandığını fark eder. Bunun nedeni, saç köklerinin saçı ve cildi nemlendiren sebum üreten yağ bezleri içermesidir. Ergenlik döneminde yağ bezleri, hormon değişiklikleri nedeniyle aşırı aktif hale gelebilir. Aknede olduğu gibi, yağlı saçlar genellikle ergenliğin geçici bir parçasıdır.
Saç Yağlanmasına Karşı Evde Doğal Çözümler
- Saçınızı durularken suyun sıcaklığını düşürün çünkü sıcak su yağ bezlerinizi uyarır.
- Yağlı saçlara uygun şampuan kullanmak: Saçınızı yağdan arındırmak için özel şampuanlar vardır. Bir uzmana danışarak şampuan tercihinizi değiştirebilirsiniz.
- Bazen sadece bakım alışkanlıklarınızı değiştirmek saçınızdaki yağ miktarını azaltabilir. İşte saçınızdaki yağ seviyelerine yardımcı olabilecek bazı yaşam tarzı ipuçları.
- Bebek şampuanı: Sağlık sitesi healthline, "Özel bir şampuana hazır değilseniz, bebeklerin hassas kafa derisi için yapılmış yumuşak bir şampuan kullanmayı deneyin" önerisini veriyor.
- Saçınız�� daha sık (veya daha az) yıkayın.
- Saçınızı her gün yıkıyorsanız biraz daha azaltıp test edebilirsiniz. Saçınızı haftada sadece iki veya üç kez yıkıyorsanız veya saçınızı yıkamak için terli bir antrenmanın veya nemli bir günün ardından bekliyorsanız, daha sık yıkamayı deneyin.
- Saçınızı her fırçaladığınızda yağı saçınıza dağıttığınızda, saç deriniz daha fazlasını üretiyor. Bu nedenle daha az fırçalamayı deneyebilirsiniz.
- Saç düzleştiricileri daha az kullanmayı deneyebilirsiniz.
- Yastık kılıflarını daha sık değiştirin. Çünkü yastık kılıflarında da ter ve yağ birikecektir.
- Saç fırçalarını, tarakları, saç havlularını ve şapkaları düzenli olarak temizleyin.
- Kalıntı ve birikmeye neden olabileceğinden, ağır yağ veya balmumu bazlı şekillendirici ürünlerden kaçının
Evde yapılan doğal bakım kürleri;
Hemen en başta ekleyelim: Her saç tipi, her bünye, her cilt farklıdır. Bir kişide fayda sağlayan bitkisel çözümler bazı kişilerde zararlı olabilir, alerji yaratabilir. Sağlık sitesi healthline evde yağlı saçlara karşı kullanılabilecek bazı bitkisel çözümleri şöyle sıralıyor:
- Uçucu Yağlar
Saç için sağlıklı bazı yağlar saç derisindeki yağ birikimini azaltma destek olabilir. Healthline, nane yağı ve çay ağacı yağının her ikisinin de saçı derinlemesine temizlediğini bildiriyor. Ancak seyreltilmemiş uçucu yağların doğrudan cilde uygulanmaması gerekir. Yıkamalar arasında saçınıza bir veya iki damla sürün.
- Elma Sirkesi
Elma sirkesinin (ACV) yağlı saçlar için ara sıra durulama olarak kullanılması destek sağlayabilir. Healthline bu yöntemi şöyle anlatıyor: Yaklaşık bir galon ılık su (Yaklaşık 3.7 litre) ile 10 çay kaşığı ACV'yi birleştirin. Şampuan ve saç kremi ile yıkadıktan sonra saçınızı karışımda birkaç dakika bekletin. İşiniz bittiğinde saçınızdaki tüm elma sirkesini durulayın.
- Aloe Vera
Aloe vera kullanmak, fazla sebumu yok eder ve ayrıca saç derinizin etrafındaki dolaşımı hızlandırabilir. Birkaç damla saf aloe vera'yı saçta durulanmayan bakım olarak kullanabilir veya rutininizin bir parçası olarak saçınızı aloe ile temizleyebilirsiniz.
- Yeşil Çaylı Ürünler
Yeşil çay içeren ürünler kullanmak yağlı saçları kontrol etmeye yardımcı olabilir. Medicalnews'in aktardığı bir habere göre 2016 yılında yapılan bir çalışmada, 20 sağlıklı katılımcıda yeşil çay saç toniğinin yağlı saçlar üzerindeki etkileri incelenmiş ve olumlu sonuç alınmış.
- Saçınızı Doğru Şekilde Yıkayın.
Az miktarda şampuanı yavaşça saç köklerinize ve saç derinize yedirin. Tırnaklarınızı kullanmayın ve gereksiz sürtünmeye izin vermeyin. Fazla ovma ve tahriş etme, daha fazla yağ üretimine neden olacaktır. Şampuanı doğrudan saçınızın uçlarına uygulamayın veya fırçalamayın. Bunun yerine, durularken şampuanın uçlarından akmasına izin verin.
- Bal Maskesi Deneyebilirsiniz.
Bal içerikli saç bakım maskelerini kullanarak yağlanmayı azaltabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Saç dökülmesine ne iyi gelir?
- Saç kırıkları nasıl geçer?
- Yıpranmış saçlar için doğal maskeler
- Saç kabarması nasıl önlenir?
- En iyi bitkisel saç bakım yağları