Ritim Bozukluğu Olanlar Oruç Tutabilir Mi?

Kalpte ritim bozukluğu olan kişiler oruç tutabilir mi? Dr. Necmettin Korucuk, ritim bozukluğu olanların oruç tutup tutamayacağı hakkında bilgi verdi.
Ritim Bozukluğu Olanlar Oruç Tutabilir Mi?
13 Mart 2024, 12:50

Kalp hastalarının oruç tutup tutmayacağına en sağlıklı kararı, hastanın hekimi ile verebilir. Kalp hastalıkları, çok geniş bir hastalık grubunu içerisine alır. Bu başlık altında basit ve ciddi kalp problemi yaşayan hastalar vardır. Bu sebeple çarpıntı gibi basit bir problemi olan hasta ile ileri evre kalp yetmezliği yaşayan hastaları bir tutamayız. Her hastanın, her vücudun kendine has problemleri olacağından kaynaklı mutlaka kişi, hekimi ile görüşüp oruç tutup tutmayacağına karar vermelidir.

ritim bozukluğu

Ritim Bozukluğu Olanlar Oruç Tutabilir Mi?

İleri seviyede kalp yetersizliği olan hastaların, kesinlikle oruç tutmaması gerekir. Kalp yetersizliği olan hastalar, yüksek dozda idrar söktürücü gibi ilaçlar kullanırlar. Bu sebeple oruç tuttukları zaman, tansiyon düşüşü, ritim bozukluğu, kalp damar tıkanıklığı gibi sorunları beraberinde getirebilir. Kullandıkları idrar sökücüler, uzun süre sıvı alınamama durumunda böbrek yetmezliğine bile sebep olabilir. Bu yüzden üç ay içerisinde kalp krizi geçirdiyseniz, koroner baypas cerrahisi olduysanız, stent takıldıysa, çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi ciddi şikayetleriniz varsa, ileri evre kalp yetersizliği yaşıyorsanız veya sürekli ritim ilaçları ve idrar söktürücü kullanıyorsanız kesinlikle oruç tutabilme kararını uzman hekim kontrolünden sonra vermeniz en doğru karar olacaktır.

kalp ve beslenme

Direçli hipertansiyon;

Dirençli hipertansiyon hastalarının, Ramazan öncesinde hekim kontrolü ile oruç tutmaya hazırlık yapması gerekir. Dirençli hipertansiyon hastalarının alacakları tansiyon ilaçları, sahur ve iftar saatleri arasında dengelemeyeceği için ciddi sağlık problemlerine yol açabilir, bu durumda olan hastaların oruç tutup tutamayacağına gerekli kontrollerden sonra karar verilmesi şarttır.

Ciddi ritim bozukluğu;

Ciddi ve hayati tehlike barındıran ritim bozukluğu yaşayan hastalar, kontrollerini yaptırmadan ve hekim onayı almadan kesinlikle oruç tutmamalıdır. Sürekli ilaçlarının saatinin değişmesi, uzun süre aç kalmalarından kaynaklanabilecek kan şekeri ve tansiyon düşüklüğü, bu hastaların ritim bozukluğunu tetikleyebilir.

Yazar:

Dr. Necmettin Korucuk

Şunlara da göz atın;

  1. Günlük iftar menüsü
  2. Günlük sahur menüsü
  3. Demir eksikliği olanlar oruç tutabilir mi?
  4. Hipertansiyonu olanlar oruç tutabilir mi?
  5. Diyabet hastaları oruç tutabilir mi?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo