Ristretto bir tür espressodur. Oldukça sert bir kahvedir. Güne sert bir başlangıç yapmak isteyenler için mükemmel bir tercihtir. Ristretto, ince öğütülmüş kahve çekirdeklerinin çok daha az su ile yapılmış bir kısa çekim espressodur. Daha az miktarda bir kahve olmasının sebebi kahvenin çok daha konsantre ve sert olmasıdır. Kahve daha sert, lezzetli, acısı az olur. En basit ifadeyle, ristretto “sınırlı” anlamına gelir. Ristretto kahve istediğinizde barista espressoyu sınırlı miktarda çeker.
Ristretto Nasıl Tanımlanır?
Ristretto kelimesi İtalyancadan gelir. Anlamı ‘kısıtlama’dır. Genellikle kelime içeceği tanımlamak için kullanılır. Ristretto az su hacmi, kısa ekstraksiyon süresine atıfta bulunur. Espressoya benzer şekilde hazırlanır, ancak yarısı su ile ve kahve miktarı aynı iken, ekstraksiyonunu yavaşlatmak için daha ince bir öğütme kullanılır. Espresso yaparken ekstrasyonda 25-30 saniye vakit geçirilirken ristrettoda bu süre 15 saniyedir. Daha fazla su kullanıldığında ve ekstraksiyon süresi kısaltılmadığında lungo denir.
Ristretto ve Espressonun Farkları Nedir?
- Kullanılan su miktarı farklıdır.
- Kahve ölçüleri aynı olsada ekstrasyonda tutuldukları süre farklıdır.
- Ristretto daha konsantre bir içecektir.
Püf Noktaları Nelerdir?
- Kullanılan makine iyi tanınmalı.
- Sürelere ve kullanılan miktarlara dikkat edilmeli.
- İyi kahve çekirdeği kullanılmalı.
- Çekirdek doğru oranda öğütülmeli.
Ristretto Kaç Kaloridir?
Ristretto 1 kaloridir.
Şunlara da göz atın;
- Affogato nedir?
- Macchiato nedir?
- Cortado nedir?
- Cappucino nedir?