Reyhan, ballıbabagiller familyasına ait bir bitkidir. Fesleğen ile çok karıştırılan bu bitki, fesleğen ile aynı aileden gelmektedir. Yemeklerde ve içeceklerde kullanılan reyhan, mor renkli yapraklara sahiptir. Soğuğa karşı duyarlı olan bu bitki, sıcak ve kuru ortamları sever. Susuzluğa karşı dayanıklıdır. Taze taze toplanan reyhan otu doğrudan kullanılabilir veya kurutulduktan sonra baharat olarak tercih edilebilir.
Reyhan Nasıl Kurutulur?
- Reyhanları güzelce yıkayın ve süzgece koyun.
- Suyu süzülen reyhanların saplarını elinizle kırarak atın.
- Balkon veya bahçeye temiz bir bez serin. Reyhanın yaprak ve ince kısımlarını bezin üzerine yerleştirin.
- Bu alan doğrudan güneş ışığı almamalı ve rüzgara karşı korunaklı olmalıdır.
- Kurumaya bırakılan reyhanı arada bir karıştırın ve tamamen kurumasını bekleyin.
- Ortalama 3-7 gün içerisinde reyhan tamamen kurumuş olacaktır.
- Kuruyan reyhan yapraklarını elinizle ovalayın veya blenderdan çekerek ufalayın.
- Ufalanan reyhanları cam kavanozlara aktarın ve ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edin.
- Dilerseniz, kurutma işlemini boş bir odada da yapabilirsiniz. Ancak odanın sık sık havalandırıldığından emin olun.
Kuru Reyhan Nasıl Kullanılır?
- Kurutulmuş reyhan otunu demleyip süzdükten sonra çay olarak tüketebilirsiniz.
- Baharat olarak pilav, makarna ve çorbalara ekleyebilirsiniz.
- Farklı aromalar sevenler, kurabiyelerde kurutulmuş reyhan otunu kullanabilir.
- Reyhan, tavuk yemeklerinin de çok lezzetli olmasını sağlayabilir.
- Taze reyhanlar ile yaz ayları için, reyhan şerbeti hazırlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Ihlamur nasıl kurutulur?
- Cennet hurması kurutma yöntemleri
- Kayısı nasıl kurutulur?
- Nane nasıl kurutulur?
- Biber nasıl kurutulur?