11 ayın sultanı Ramazan ayı geldi. Pek çok dinde yer alan orucun sağlığa faydaları günümüzde pek çok bilimsel çalışma ile de desteklendi. Uzun süreli açlık insülin direnci, tip 2 diyabet, obezite gibi pek çok hastalıktan korunmayı da sağlayan bir beslenme modeli aslında. Ramazan ayında da hem oruç ibadetinizi yerine getirip hem de sağlıklı beslenerek kolay bir şekilde kilo kaybını sağlayabilirsiniz.
Ramazan ayında çoğu kişinin kilo alma sebebi 15-17 saat açlıktan sonra karbonhidrat, yağ içeriği yüksek yemeklerin tüketilmesi. Uzun süreli açlıklar metabolizma hızında yavaşlamaya sebep oluyor. Ayrıca tüm gün aç kalan midenin enzim salgısında azalma ve kasılmasında da yavaşlama meydana geliyor. Bu nedenle iftardan sonra hazımsızlık sorunun yaşamamak ve kilo kaybını sağlamak için seçilmesi gereken besinlere dikkat etmek gerekiyor.
Ramazan ayında günlük beslenme düzeni çoğu kişi için 2 ana öğün 1 ara öğün şeklinde. Bazı kişiler sahura kalkmayı tercih etmiyor veya iftardan sonra sadece çay-kahve gibi içecekleri tüketiyor. Her iki öğünde yeterli karbonhidrat, protein ve sağlıklı yağları almak önemli.
Ramazan ayında hepimizin aklına gelen üç şey hurma, Ramazan pidesi ve güllaç. Özellikle Ramazan pidesi porsiyon kontrolünün kaçtığı bir besin. İftarınızı hurma ile açıyorsanız 1 avuç içi büyüklüğünden fazla pide tüketmemeye özen gösterin. Yine karbonhidrat içeriği yüksek bir öğün tükettiyseniz ara öğün olarak güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar yerine mevsim meyvelerini tercih edin.
Sağlıklı Ramazan sofraları için en çok dikkat edilmesi gereken besin grubu proteinlerdir. Çünkü uzun süreli açlıklarda vücut ilk enerji kaynağı olan karbonhidratları kullandıktan sonra yağları daha sonra da proteinleri enerji kaynağı olarak kullanır. Proteinler vücuttaki pek çok yapım olayı için temel besin grubudur. Bu nedenle sahur ve iftarda yeterli protein alımına dikkat etmeniz gerekiyor. Ayrıca protein içeren besinler tokluk süresini uzattığı için iftardan sonra tatlı tüketme isteğinizi de azaltacaktır.
Maş fasulyeli buğdaylı fit salata:
Malzemeler: 5 dal Akdeniz yeşilliği, 2 adet közlenmiş kapya biber, 1 adet mor havuç, 5 dal semizotu, 5 adet cherry domates, ½ su bardağı haşlanmış maş fasulyesi, 3 yemek kaşığı aşurelik buğday, 2 dilim hellim peyniri, balzamik sirke, limon suyu, zeytinyağı.
Hazırlanışı: Yeşillikleri 15 dakika sirkeli suda beklettikten sonra yıkayıp doğrayın. Hellim peynirini kızartın. Tüm malzemeleri karıştırıp öğün olarak afiyetle tüketin.
Fırında patlıcanlı kuzu pirzola:
Evde tandırda et keyfini yaşamak isteyenlere harika bir seçenek.
Malzemeler: 2 orta boy soğan, 3 adet patlıcan, 5 kalem kuzu pirzola, zeytinyağı, karabiber, tuz.
Şunlara da göz atın;