Potasyum Düşüklüğü (Hipokalemi) Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Potasyum eksikli��i (hipokalemi) nedir? Potasyum düşüklüğü neden olur? Potasyum düşüklüğünde hangi belirtiler görülür? İşte, potasyum eksikliği nedenleri ve belirtileri:
Potasyum Düşüklüğü (Hipokalemi) Nedir, Belirtileri Nelerdir?
19 Ocak 2023, 11:16

Düşük potasyum seviyeleri, sindirim sorunları, yorgunluk ve sık sık idrara çıkma gibi semptomlara neden olabilir. Bitki besinleri, yüksek düzeyde potasyum içerir. Ancak potasyumun yeterince alınmaması ve eksikliği, tıp dilinde hipokalemi olarak adlandırılır. Potasyum, kas kasılmalarını düzenleyen, sinir fonksiyonlarını destekleyen ve sıvı dengesini düzenlemeye yardımcı olan temel bir mineraldir. Hipokalemi, genellikle yiyeceklerden yeterince potasyum alınamaması durumunda görülür. Hipokalemi nedenleri arasında şunlar vardır;

  1. Yetersiz beslenme
  2. Sıvı kaybı
  3. Şok
  4. Bazı ilaçlar
  5. Böbrek yetmezliği gibi durumlar

Potasyum Eksikliği Neden Olur?

Potasyum eksikliği, genellikle nadir görülür. Ancak bazı faktörler buna yol açabilir.

  1. Kronik ishal: Buna diüretiklerin veya laksatiflerin aşırı kullanımı, hassas bağırsak hastalığı veya enfeksiyonlar neden olabilir.
  2. Bazı ilaçlar
  3. Yeme bozuklukları
  4. Yetersiz beslenme
  5. Cushing sendromu
  6. Böbrek yetmezliği
  7. Hiperaldosteronizm
  8. Hipomagnezemi: Düşük magnezyum seviyeleri
  9. Aşırı terleme

potasyum

Potasyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

  1. Zayıflık ve yorgunluk

Potasyum, kas kasılmalarını düzenler. Potasyum seviyelerinin düşük olması halinde, kaslarınız daha zayıf kasılmalar üretir. Bu mineraldeki eksiklik, besinleri kullanma şeklini yorgunluğa neden olabilecek şekilde etkileyebilir. 

  1. Kas zayıflığı ve krampları

Kas krampları, kasların ani ve kontrolsüz kasılmalarıdır. Potasyum seviyelerinin düşük olması halinde çıkabilir ve ağrılı olabilir. İskelet kası içinde potasyum, kasılmaları uyarmak için beyninizden gelen sinyalleri iletmeye yardımcı olur. Ayrıca kas hücrelerini terk ederek bu kasılmaların son bulmasına yardımcı olur. Kan potasyum seviyeleri düşük olduğunda, beyniniz bu sinyalleri etkili bir şekilde iletemez. Çoğu durumda, şiddetli hipokalemi ile birlikte önemli kas zayıflığı ortaya çıkar, ancak bazen hafif veya orta dereceli hipokaleminin akut başlangıcı ile de ortaya çıkabilir.

  1. Sindirim problemleri

Potasyum, beyninizden sinyalleri düz kas olarak bilinen sindirim sisteminde bulunan kaslara iletmeye yardımcı olur. Bu sinyaller, sindirim sisteminizin yiyecekleri karıştırmasına ve itmesine yardımcı olan kasılmaları uyarır, böylece sindirilebilir. Düşük potasyum seviyeleri ile sindirim sistemindeki kasılmalar zayıflayabilir ve gıdanın hareketini yavaşlatabilir. Potasyum düşüklüğünde, özellikle kabızlık ve şişkinlik problemleri görülür.

  1. Anormal kalp atışı

Potasyum, sağlıklı kalp kası kasılmalarının sürdürülmesinde hayati bir rol oynar. Bunun nedeni, kalp hücrelerinin içine ve dışına potasyum akışının kalp atışınızı düzenlemeye yardımcı olmasıdır. Düşük kan potasyum seviyeleri bu akışı değiştirerek kalp aritmi olarak bilinen anormal kalp ritimlerine neden olabilir.

potasyum

  1. Nefes almada zorluk

Yüksek miktarda potasyum eksikliği, solunum güçlüğüne neden olabilir. Kan potasyum seviyeleri ciddi şekilde düşük olduğunda, ciğerleriniz düzgün bir şekilde genişleyip büzülmeyebilir ve bu da nefes darlığına neden olabilir.

  1. Uyuşma ve karıncalanma

Potasyum eksikliği olan kişilerde, kalıcı karıncalanma ve uyuşma görülebilir. Bu durum parestezi olarak bilinir ve en çok ellerde, kollarda, bacaklarda ve ayaklarda görülür. Potasyum sağlıklı sinir fonksiyonu için önemlidir. Düşük kan seviyeleri sinir sinyallerini zayıflatabilir ve karıncalanma ve uyuşmaya neden olabilir.

  1. Sık idrara çıkma

Böbrekler, vücudunuzun sıvı ve elektrolit seviyelerini dengelemekten ve atıkları idrar yoluyla uzaklaştırmaktan sorumludur. Düşük potasyum seviyeleri, böbreklerinizin idrarı konsantre etme ve kanın elektrolit seviyelerini dengeleme yeteneğini bozarak idrara çıkmanın artmasına neden olabilir. Polidipsi olarak bilinen artan susuzluğu da fark edebilirsiniz.

tansiyon

  1. Yüksek kan basıncı

Potasyum, böbreklerinizin idrar yoluyla fazla sodyumdan kurtulmasına yardımcı olur. Kanda yeterli potasyum yoksa, böbrekler sodyumu tekrar kan dolaşımına emerek potansiyel olarak zamanla yüksek tansiyona yol açar.

Düşük potasyum seviyeleri, yani hipokalemi, mutlaka bir doktor tarafından tedavi edilmelidir. Doktorunuz kan testlerini yaptıktan sonra potasyum eksikliği olması halinde, en doğru ilaç ve reçeteleri sizin için belirler. Ayrıca diyetinizi de buna göre şekillendirmeniz gerekebilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Sağlıklı potasyum kaynakları
  2. Düşük sodyum belirtileri nelerdir?
  3. Düşük kan şekeri nasıl anlaşılır?
  4. Magnezyum içeren besinler
  5. Kalsiyum içeren besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo