Portakal Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Portakal ağacı yetişirken mis gibi kokusu ile ilgi çeker. Peki portakal ağacı nasıl yetiştirilir? Sizler için anlattık. İşte, portakal ağacı nasıl yetiştirilir:
Portakal Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
04 Ocak 2023, 11:33

Portakal ağaçları, lezzetli ve besleyici meyveleri nedeniyle artık dünyanın her yerinde yetiştirilmektedir ve sıcak bir iklimde yaşamıyorsanız iç mekanlarda veya seralarda yetiştirilebilir. Meyve veren sağlıklı bir ağaç yetiştirmenin en iyi yolu, genç bir ağaç veya fide satın almaktır. Bununla birlikte, baştan yetiştirme deneyimini istiyorsanız, portakal tohumunu doğrudan toprağa ekebilirsiniz. Sizler için anlattık. İşte, portakal ağacı nasıl yetiştirilir:

portakal

Portakal Tohumu Dikmek

  1. Bir tohumdan yetiştirme ile ilgili sorunları anlayın. Tohumdan yetiştirilen bir portakal ağacı hastalığa karşı daha savunmasız olacaktır ve portakallarının tadı, tohumun geldiği meyve gibi olmayabilir. Ağacın ilk kez meyve vermesi de dört ila on beş yıl sürebilir.
  2. Tohumları kurumadan önce seçin. Bir portakalı içindeki çekirdekleri kırmadan dikkatli bir şekilde kesin veya bıçakla zarar görmemiş çekirdekleri kullanın. Herhangi bir ezik veya renk değişikliği olmadan tohumları seçin. Genellikle meyvenin dışında çok uzun süre kaldıktan sonra solmuş ve kuru görünen tohumların büyüme şansı daha düşüktür.
  3. Tohumları yıkayın. Tohumları akan suyun altında tutun ve tohumların üzerinde biriken posayı veya diğer malzemeleri nazikçe ovun. Özellikle bazıları filizlenmeye başlamışsa, tohumlara zarar vermemeye dikkat edin.
  4. Tohumları nemli tutarak daha hızlı filizlenmesini sağlayın. Henüz çimlenmeye (filizlenmeye) başlamamış tohumları kullandığınızı varsayarsak, nemli bir ortamda tutarak o noktaya ulaşma süresini kısaltabilirsiniz. Nemli tohumları ekimden önce 30 gün boyunca plastik bir torbada buzdolabında tutabilir veya ekildikleri toprağı ıslak tutabilirsiniz, ancak ıslak tutabilirsiniz.
  5. Her bir tohumu, iyi drene olan saksı karışımı veya toprağı olan küçük bir tencereye ekin. Onları yüzeyin yaklaşık 1,2 cm altına yerleştirin. Portakal ağaçları, hangi saksı karışımını seçeceğiniz konusunda çok seçici değildir, ancak suyun tohumların (ve daha sonra köklerin) etrafında toplanmaması ve çürümeye neden olmaması önemlidir. Toprağı suladığınızda su tencereden hızla akmalıdır. İsteğe bağlı olarak, karışıma eklemek için narenciye saksı kompostu satın alabilirsiniz; bu, besinleri tutma yeteneğini artıracak ve narenciye ağaçlarının geliştiği daha asidik (düşük pH) ortamı yaratacaktır.
  6. Toprağı tam güneş ışığında tutun. İster içeride ister dışarıda olsun, toprak en iyi performansı 24º–29ºC arasındaki sıcaklıklarda verir. Bir radyatör toprağı çok çabuk kurutabileceğinden, toprağınızı doğru seviyeye ısıtmanın en iyi yolu güneş ışığıdır. Soğuk veya az güneşli bir bölgede yaşıyorsanız, portakal ağacınızı çimlenmeden önce bile ısıtılmış bir serada veya limonlukta tutmanız gerekebilir.
  7. İki haftada bir dengeli bir gübre ekleyin (isteğe bağlı). Ağacın büyümesini hızlandırmak istiyorsanız, her 10-14 günde bir toprağa az miktarda gübre eklemek yardımcı olacaktır. En iyi sonuçları elde etmek için, gübre seçiminizi, satın aldıysanız saksı toprağının etiketinde olması gereken toprağınızdaki besin seviyesine göre uyarlamanız gerekir. Aksi takdirde, nispeten eşit miktarda besin içeren dengeli bir gübre seçin.
  8. Tohumlar filizlendiğinde üç filizden en zayıfını çıkarın. Narenciye tohumları, çekirdek fidanları adı verilen ana bitkinin tam klonlarını üretme konusunda olağandışı bir yeteneğe sahiptir. Bunlar tipik olarak en hızlı büyüyen iki filizken, üçüncü bir "genetik" yavru daha küçük ve daha yavaş büyüme eğilimindedir. Ebeveynin yetiştirildiği tutarlı kalitede bir ağaç üretmek için bu zayıf üçüncü filizi kesin.

portakal


Fide veya Genç Ağaç Bakımı

  1. Gerektiğinde ağacı köklerinden biraz daha büyük bir saksıya dikin. İster yeni bir ağaç satın almış olun, ister yıllardır yetiştiriyor olun, onu köklerin kolayca ve rahat bir şekilde sığabileceği, ancak kök topundan çok daha büyük olmayan bir kaba dikmelisiniz.
  2. Mevcut toprakta dış mekan ağaçları dikin. Dışarıya portakal ağacı dikerken, kökleri kaplayacak kadar derin bir çukur kazın. Kökleri yeni çıkardığınız toprakla örtün. Saksı karışımları portakal ağaçları için çok fazla su tutma eğilimindedir ve bu da çürümeye yol açabilir.
  3. Ağacınızı tam güneşte ve ılık sıcaklıkta tutun. Genç fidelere göz kulak olun, çünkü bunlar her zaman yanmaya veya diğer tehlikelere karşı yerleşik bitkilerden daha savunmasızdır, ancak portakal ağaçları tam güneşte en iyi performansı göstermelidir. Portakal ağaçları için en iyi sıcaklıklar 24–32ºC arasındadır. 7ºC altındaki ilkbahar veya yaz sıcaklıklarında yetersiz performans gösterirler ve çeşidine bağlı olarak 0ºC veya altındaki sıcaklıklarda ölebilir. Birkaç gün boyunca 38°C'nin üzerindeki sürekli sıcaklıklar muhtemelen yaprak hasarına neden olacaktır.
  4. Bitkiyi seyrek ama yoğun bir şekilde sulayın. Bir zamanlar filizlenmek yerine genç ağaçlara dönüşen portakal ağaçları, tekrar sulanmadan önce kuruyan toprakta olmayı tercih eder. Parmağınızla derin bir çukur açtığınızda toprak kuruyana kadar bekleyin, ardından toprak ıslanıncaya kadar bol sulayın. Büyük bir yetişkin bitki, toprak yüzeyin 15 cm altına kadar kuruyana kadar kendi haline bırakılmalıdır.
  5. Yaşa göre dikkatlice gübreleyin. Doğru zamanda gübre veya gübre eklemek, ağaçlara büyümeleri ve meyve vermeleri için ihtiyaç duydukları tüm besinleri verir, ancak yanlış kullanım ağacı yakabilir veya başka hasarlara neden olabilir. Özel bir narenciye ağacı gübresi veya özellikle nitrojen içeriği yüksek herhangi bir gübre kullanın.
  6. İç mekan bitkilerindeki tozu düzenli olarak temizleyin. Bir bitkinin yapraklarında toz veya kir birikmesi, enerji kazanma yolunun bir parçası olan fotosentez yapmasını engelleyebilir. Bitki içeride tutuluyorsa, yaprakları birkaç haftada bir fırçalayın veya durulayın.
  7. Budamanın nadiren gerekli olduğunu anlayın. Bazı ağaç türlerinin aksine, portakal ve diğer turunçgiller budama olmadan gayet iyi iş görür. Yalnızca tamamen ölü dalları ve özellikle sağlıksız görünen tabana yakın emicileri çıkarın. Ağacınızı, büyüme yönünü şekillendirmek ve tüm meyveleri toplayacak kadar kısa tutmak için budayabilirsiniz, ancak açıkta kalan iç ağacın güneşte yanmasını önlemek için yalnızca ağır dalları kış aylarında çıkarın.

Şunlara da göz atın;

  1. Portakal çeşitleri ve özellikleri
  2. Portakal kabuğu ile ne yapılır?
  3. Portakal neden yıkanmalı?
  4. Portakalın faydaları nelerdir?
  5. Portakallı tatlı tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo