Araceae familyasına ait bir bitki olan philodendron, hava temizleyici özelliği ile son yıllarda evlerde en çok tercih edilen bitkilerden biridir. Gündüzleri stomalarını açan bu bitki, karbondioksiti oksijene dönüştürür. Kirli kokuları da azaltır.
Philodendron Bakımı Nasıl Yapılır?
- Saksı seçimi: Drenaj delikleri olan bir saksı seçin. Bitkinin boyutuna uygun bir saksı seçmeniz gerekir.
- Toprak seçimi: İyi drene edilmiş kaliteli bir toprak karışımı kullanabilirsiniz. Karışımda kum veya perlit olması gerekir. İyi drene olan topraklar, kök çürümesi riskini azaltacaktır.
- Konum: Philodendron, güneşi çok sevmez. Bu yüzden doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamak gerekir. Bitki, gün içinde 3 saat ışık alabilir. Fazlası yaprakların sararmasına neden olabilir. Ortam sıcaklığı, 18-29 derece olmalıdır. Rüzgardan ve yağmurdan korumak gerekir.
- Sulama: Philodendron, çok fazla suyu sevmez. Bu yüzden ilkbahar ve yaz aylarında haftada bir az miktarda sulanmalıdır. Kış aylarında ise 2 haftada bir sulayabilirsiniz. Toprak nemli kalmalıdır. Philodendron toprağı, çok sulandığı takdirde kökleri çürüyebilir.
- Bitkinin düzenli olarak budanması gerekir. Budama işlemi, yeni yaprak ve dalları büyümeyi teşvik eder. Ölü yapraklar düzenli olarak temizlenmelidir.
Philodendron Nasıl Çoğaltılır?
- Bitkiyi çoğaltmak için, dal ve yapraklarını kesebilirsiniz. 7-15 cm'lik saplar da, çoğaltma işleminde kullanılabilir.
- Alt yaprakları çıkardıktan sonra gövde kısmında 4 yaprak bırakın.
- Yeni bir saksıya toprak ekleyin ve toprağı hafifçe nemlendirin.
- Sapı toprağa dikin ve gövdenin etrafını toprakla sıkılaştırın.
- Yukarıdaki bakım işlemlerini yeni saksıya uygulayarak bitkinin çoğalmasını sağlayabilirsiniz.
Önemli Not: Philodendron, yutulduğunda insanlar ve evcil hayvanlar için zehirlidir. Bu yüzden evcil hayvanınız veya çocuğunuz varsa, bitkiyi onların erişemeyeceği bir yere konumlandırın.
Şunlara da göz atın;
- Çiçek coşturan tarifleri
- Turp nasıl yetiştirilir?
- Pancar nasıl hasat edilir?
- Küpe çiçeği bakımı nasıl yapılır?
- Eve pozitif enerji veren bitkiler