Pesto sos, ezilmiş fesleğen, sarımsak, tuz, çam fıstığı, peynir ve zeytinyağı karışımından elde edilen bir sostur. Latince de ezmek anlamında gelir. İtalyan mutfağından dünyaya yayılan pesto sosun, farklı çeşitleri de mevcuttur. İçinde domates, roka gibi farklı malzemeler kullanılabilir. Orijinal adı 'pesto genovese'dir. Pizza, makarna, et yemekleri gibi birçok yemeğin içinde kullanılabilir. İşte, pesto sos ile hazırlayabileceğiniz 10 nefis tarif:
Patates, fesleğen ve parmesan peyniri ile hazırlanan patates salatası, pesto sosuyla zenginleştirilir. Klasik tatlardan sıkılanlar için idealdir.
Yalnızca 2 malzemeden oluşan pesto soslu yumurta, mutlaka denemeniz gereken tariflerden biridir. Öğle yemeklerinde afiyetle tüketilebilir.
Lakerda, balığı uzun süre saklamak için hazırlanır. Yapımında genelde torik balığı ve palamut kullanılır. Pesto sosuyla birlikte, daha lezzetli bir şekilde sunabilirsiniz.
Ispanak, spagetti ve Girit kabağı ile hazırlanan spagetti, yeşil rengi ve lezzeti ile davet sofralarında mutlaka yer vermeniz gereken bir tariftir.
Köfte ve patlıcanların sırayla dizilmesiyle hazırlanan patlıcan kebabı, pesto sosu ile daha eşsiz bir hale dönüştürebilirsiniz.
Kestane mantarı, biberiye ve pesto sos ile hazırlanan mantar sote, kolayca hazırlanan yemeklerden biridir. Üzerini fesleğen ve dolmalık fıstık ile süsleyebilirsiniz.
Izgarada pişirilmiş hellim peynirini, domates ve pesto sos ile zenginleştirebilirsiniz. Pesto soslu ızgara hellim, yaklaşık 20 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Milföy, domates, kaşar peyniri, parmesan peyniri ve Kars gravyeri ile hazırlanan bu tart, çay saatlerinde sunabileceğiniz eşsiz lezzetlerden biridir.
Davet sofralarında sunabileceğiniz pesto soslu kanepeleri, kurutulmuş domates ve parmesan peyniri ile zenginleştirerek küçük porsiyonlar halinde servis edebilirsiniz.
İtalyan mutfağında çok popüler olan risottoyu, pesto sosu ve deniz tarağı ile birleştirerek mutfakta harikalar yaratabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;