Patlıcangiller familyasına ait bir bitki olan pepinonun ana vatanı Peru'dur. Son yıllarda ülkemizde de üretilmeye ve tüketilmeye başlanan pepino meyvesi, hem görünümü, hem de lezzetiyle kavuna benzer. Sağlık için çok faydalı olan pepino meyvesi, tatlı yapımında kullanılır. Peki, pepino nasıl yenir? İşte, pepinonun faydaları ve kullanımı:
Pepinonun Faydaları Nelerdir?
- Uyku düzenini dengeler.
- Dalak yetmezliğine olumlu etkileri vardır.
- diş iltihaplanmalarına ve yaralara karşı etkilidir.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Kemik erimesine iyi gelir, kemikleri güçlendirir.
- Böbrek kumunu dökme konusunda etkilidir.
- Bağırsak kanserine yakalanma riskini düşürür.
- Şeker hastaları için faydalı bir meyvedir.
- Kilo verme sürecine destek olur.
- Hemofiliye iyi gelir.
- Gen hastalıklarına olumlu etkileri vardır.
- Afrodizyak etkileri vardır.
- Cildi korur ve parlatır.
Pepino Nasıl Yenir?
- İçinde tohum bulunmayan pepino meyvesi, kabukları soyulduktan sonra bütün bir halde tüketilebilir. Pepinonun kabukları salata soyar gibi ince bir şekilde soyulur. Ardından küçük küçük dilimlenerek sade bir şekilde tüketilir. İsteğe göre diğer meyvelerle karıştırılarak daha lezzetli bir hale getirilir.
- Pepino, salata yapımında da kullanılır. Ayrıca dondurmayla birlikte tüketilebilir. Cheesecake, muhallebi gibi tatlıların süslemesinde de kullanılır.
- Pepino toz şeker ve su ile kaynatılarak hoşaf yapımında da kullanılır.
- Pepino meyvesi ile kahvaltı sofralarında sunabileceğiniz nefis reçeller hazırlayabilirsiniz.
Pepino Ne Zaman Yenir?
Sağlık açısından çok faydalı olan pepino, olgunlaşmadan yenildiği takdirde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden pepino olgunlaştıktan sonra taze olarak tüketilmeli, çok uzun süre bekletilmemelidir.
Pepino Nasıl Seçilir?
Olgunlaşmamış, ham pepinonun alerjiye neden olabileceğinden bahsettik. Peki, olgun pepino nasıl anlaşılır? İşte, pepino seçerken dikkat etmeniz gerekenler;
- Pepino meyvesinin şekli düzgün olmalıdır.
- Meyvenin etli kısmı parlak sarı olmalıdır.
- Pepino meyvesinde güneş yanığı veya kahverengi benekler olmamalıdır.
- Meyvenin kabuğu sarı olmalı, üzerinde ise mor çizgiler olmalıdır.
Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, alerjik bünyeye sahip olan kişiler, hamileler ve emziren anneler, pepino meyvesini tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Doktorun onay vermediği hiçbir besin tüketilmemelidir.
Şunlara da göz atın;
- Çitlembik nasıl yenir?
- Ejder meyvesi nasıl yenir?
- Greyfurt nasıl yenir?
- Cennet hurması nasıl yenir?
- Yer elması nasıl yenir?