Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan pastırma, çiğ etin çeşitli baharatlarla harmanlanıp tuzda kurutulmasıyla hazırlanır. Kayseri mutfağıyla özdeşleşen pastırma, hem çiğ olarak, hem de pişirilerek yenilebilir. Sağlık açısından son derece faydalı olan bu besin, ağır bir kokuya sahip olduğu için, özellikle iş ve okulun olduğu günler fazla tercih edilmiyor. Daha önce hiç pastırma yemeyenler veya pastırmayı çok sevip farklı tatlar arayanlar için, en lezzetli tarifleri derledik. İşte, pastırmayla yapabileceğiniz yemekler ve pastırmanın faydaları:
Daha önce dediğimiz gibi pastırma genellikle kahvaltı sofralarında tüketilen bir besindir. İsteğe göre çiğ tüketilebilen pastırma, en çok yumurta yapımında kullanılır. Pastırmalı yumurta damak zevkine göre pazı gibi farklı sebzelerle zenginleştirilebilir.
Pastırmanın kullanım alanlarından biri de, çorbalardır. Yer elması, patates gibi hafif çorbalar, dilimlenmiş pastırma ile daha lezzetli bir hale getirilir. Pastırmalı yer elması çorbası tarifine göz atabilirsiniz.
Türk mutfağında özel bir yere sahip olan kuru fasulye, sucuk ve pastırma ile zenginleştirilir. Balkan mutfağında da sık sık tüketilen kuru fasulye, 'tavce gravce' ismiyle de bilinir. Fasulye yapımında çemensiz pastırma kullanılır. Tarif için güveçte kuru fasulye yazımızdan yardım alabilirsiniz.
'Pastırma nasıl yenir?' sorusuna lezzetli bir cevap arıyorsanız, pastırmalı çarşaf böreği tam size göre. Paçanga ve çarşaf böreği yapımında kullanılan pastırma, çayın yanında sunulan tamamlayıcı lezzetlerden biridir.
Hamur işi tariflerde sık sık kullanılan pastırma, beyaz peynir ve milföy hamuru ile birlikte de sunulabilir. Pastırmalı milföy yuvaları, okurlarımız tarafından çok beğenilen tariflerden biridir. Özellikle kalabalık sofralarda atıştırmalık olarak servis edilir.
Pastırma yalnızca yemeklerin içinde değil, meze yapımında da kullanılır. 15 dakikada hazırlanan pastırma turşusu kızarmış ekmek dilimleri ile birlikte ikram edilir. Özellikle sulu yemeklerin yanına çok yakışmaktadır.
Pastırma, börek, pide, pizza gibi hamur işi tariflerde sık sık kendine yer bulur. Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan pastırmalı pide bu tariflerden yalnızca biridir. İsteğe göre sucuk ve salam ile zenginleştirilebilir.
Pastırma, ıspanak, pazı, karnabahar, mantar gibi sebze yemeklerinde de kullanılan bir besindir. Özellikle sebze yemeklerini fırında pişirecekseniz, üzerine pastırma ekleyerek yeni tatlar keşfedebilirsiniz. Pastırmalı fırın karnabahar tarifini defterinize kaydetmeyi unutmayın.
Çiğ pastırmadan küçük bir parça yenilmesi, sağlık açısından faydalıdır. Ancak aşırı ve ölçüsüz tüketilmesi, çeşitli bağırsak parazitlerine neden olabilir. Pastırma, fırınlama yöntemiyle pişirilebilir. Pastırmanın ve diğer besinlerin kızartılarak pişirilmesi vitamin ve mineral değerlerinin ölmesine yol açar. Bu yüzden pastırma, kızartılarak tüketilmemelidir.
Küf, içeriğinde birçok parazit ve bakteri barındırır. Bu yüzden üzerinde küf oluşmaya başlayan besinler tüketilmemelidir. Küflü besinler, karaciğer hasarına, kusma, mide bulantısı, ishal gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Küflü pastırmanın yenilmesi de önerilmemektedir.
Pastırma, işlenmiş etlerden biri olduğu ve çok fazla baharat için hamilelikte tüketilmesi önerilmez. Ancak kesin bir zararı olduğu da söylenemez. Bu yüzden az miktarda pişmiş pastırma tüketilebilir.
Pastırma, 6-7 dilim olacak şekilde ince ince kesilir. Tavaya 1 yemek kaşığı sıvıyağ ve 1 yemek kaşığı tereyağı koyulur. Isınan yağın içerisine pastırma dilimleri eklenir ve her tarafı güzelce kızartılır. Pastırma, farklı yemeklerin üzerine eklenebilir ve fırınlama usulüyle pişirilebilir.
Şunlara da göz atın;