Pas, mutfakta uzun süre bulunan demir, nem ve oksijenin birleşimiyle oluşur. Pas oluşumuyla, mutfak gereçleri işlevini yitirebilir. Özellikle mutfakta sık sık kullanılan bıçağın paslanması, oldukça kötü bir durumdur. Paslı bıçağı kullanmak, sağlık açısından ve yiyeceklerin hijyeni bakımından sakıncalıdır. Bu yüzden pas temizlenmeden bıçak kullanılmamalıdır. İşte, bıçaktaki pasın temizlenmesi için uygulayabileceğiniz 5 doğal yöntem:
Bir adet kuru soğanı soyun ve ortadan ikiye kesin. Üzerine pudra şekeri dökün. Pudra şekerli soğanı, bıçağın üzerine sürterek ovalayın. Her tarafını ovduktan sonra yıkayıp silin. Kısa sürede pasın çözüldüğünü göreceksiniz.
Patatesin içinde bulunan oksalik asit, pas lekesini çıkarma konusunda son derece etkilidir. Bıçağı, bir bütün patatese saplayın ve bu şekilde 8-10 saat bekletin. Bıçağı çıkardıktan sonra pası temiz bir bezle silebilirsiniz.
Limon suyu, asitli özelliği ile pasın temizlenmesine yardımcı olur. Bir kaseyi limon suyuyla doldurun. Paslanmış bıçağı bu suya batırın ve 10-15 dakika bekletin. Ardından pası ovalayarak çıkartın. Ayrıca yarım adet limonu tuza batırarak paslı bıçağı silebilir ve pas lekelerinden kurtulabilirsiniz.
Bir tatlı kaşığı karbonatı bir bardak suyun içerisine ekleyin ve karıştırın. Paslı bıçağı bu suda 1 saat bekletin. Yumuşayan pas lekelerini güzelce yıkayın ve kurulayın.
Beyaz sirkeyi büyük bir kabın içerisine doldurun. Paslı malzemelerinizi 1 gece beyaz sirkenin içinde bekletin. Veya temiz bir bezi beyaz sirkeye bulayın ve bıçağın etrafını güzelce sarın. Bir gece sonra paslı bıçağı yıkayıp kurulayın.
Eşyalarınızdaki pas oluşumunu azaltmak için, hiçbir zaman ıslak bir şekilde bırakmayın. Bunun yerine kurulayın ve yerlerine kaldırın. Bıçakları mümkünse bıçak tahtasına yerleştirin ve havayla temas etmemesine özen gösterin.
Şunlara da göz atın;