Gerçek bir profesyonel gibi yemek pişirmek istiyorsanız, paslanmaz çelik tavalara ihtiyacınız var. Çelik tencere ve tavalar inanılmaz derecede güçlü ve dayanıklıdır, eşit şekilde ısınır ve sıcak kalır ve inanılmaz derecede geniş bir uygulama yelpazesi için kullanılabilir. Paslanmaz çelik tavaların da temizlenmesi kolaydır ve bulaşık makinesine bile konulabilir ki bu büyük bir avantajdır.
Bununla birlikte, paslanmaz çelik tavaları denemiş ve zor zamanlar geçirmiş olma ihtimaliniz yüksektir. Yeni başlayanlar için uygun olmaları gerekmez. Paslanmaz çelik tavaları doğru kullanmazsanız, yapışma sorunları yaşayabilirler. Ayrıca, dikkatli bir şekilde kullanılmazlarsa lekelenebilir ve hatta paslanabilirler. Alışveriş cephesinde, çok fazla seçenek olduğu için ne tür paslanmaz çelik tavalar alacağınıza karar vermek çok zor. Paslanmaz çelik tavalarla nasıl yemek pişireceğinizi öğrenmeye çalışıyorsanız, yardım etmek için buradayız. Sizler için çelik tencere ve tavalar ile yemek yaparken ihtiyacınız olan ipuçlarından bahsettik. İşte, paslanmaz çelikle yemek yaparken ihtiyacınız olan ipuçları:
İnsanların paslanmaz çelik tavalarla yaşadığı bir numaralı sorun, yiyeceklerin tavaya yapışmasıdır. Bununla birlikte, doğru teknikle, hemen hemen her tür yiyeceği paslanmaz çelikten pişirebilirsiniz - hatta balık veya yumurta gibi titizliğiyle bilinen malzemeleri bile. Yapışmayı önlemek için tavanıza yağ eklemektir. Bununla birlikte, yağ yalnızca tavanız doğru sıcaklıktaysa çalışır. Yiyecekleri eklediğinizde tavanız çok soğuksa veya çok soğuk yiyecekleri bir kerede ekleyip tavayı soğutursanız, malzemelerin yapışma olasılığı çok daha yüksektir. Olmasını istediğiniz şey, tavaya çarptığında yiyeceğin içindeki nemin buharlaşması ve yapışmasını önleyen bir buhar yastığı oluşturmasıdır. Tavanızın yeterince sıcak olup olmadığını kontrol etmek için yağ eklemeden önce önceden ısıtılmış tavaya birkaç damla su damlatın. Su damlacıkları anında kaynamak yerine tava etrafında kaymalı ve zıplamalıdır. Çok sıcak olan bir tava, çok soğuk olan kadar kötüdür. Tavanız aşırı derecede sıcaksa, yiyeceğiniz yanarak hem tadı kötü olur hem de yapışmasına neden olur.
Paslanmaz çelik tavaların yapışma eğilimi can sıkıcı olsa da, bazı özel pişirme durumları için harikadır. Bir tava sosu yapmayı planladığınızda, aslında pişirdiğiniz her şeyin küçük parçalarının tavanın dibine yapışmasını ve kahverengileşmesini istersiniz. Bu karamelize yiyecek tabakasına düşkün denir ve lezzetli bir tava sosunun sırrı budur. Yapışmaz bir tavada yemek pişirirseniz, tavaya hiçbir şey yapışmadığı için herhangi bir kıvam almazsınız. Bu çok önemli unsur olmadan, yapışmaz tavalarda yapılan sosların yassı bir tada sahip olduğunu ve paslanmaz çelik (veya dökme demir) tavalarda yapılan sosların lezzet derinliğine sahip olmadığını göreceksiniz. Paslanmaz çelik bir tavada tava sosu yapmak için et veya sebze gibi düşkünlük oluşturan bir şey pişirin. Gerekirse tavayı yağdan arındırın, ardından bir çeşit soğuk, aromalı sıvı ekleyin (şarap, bira, diğer alkol, et suyu veya sirke hepsi işe yarar), bu sıvıyı kaynama noktasına kadar ısıtın ve ardından tencerenin dibinden sıyırın.
Dökme demir veya karbon çeliği tavaları seven herkes, bu malzemeleri yapışmadan pişirmek için baharatlandırmanın (yani tavanın yüzeyinde polimerize yağdan bir kaplama oluşturmanın) çok önemli olduğunu bilir. Bu diğer malzemelerde olduğu gibi paslanmaz çelik tavalar için baharat zorunlu olmasa da, özellikle yumurta veya balık pişirmeye çalışıyorsanız, yapılması güzel bir şey olabilir Öncelikle, baharatın paslanmaz çelik için dökme demir ile aynı şekilde çalışmadığını bilmelisiniz. Dökme demir tavalar kaplamalarını kalıcı olarak korur, ancak paslanmaz çelik için baharat, bir şey pişirmeden hemen önce tavanıza geçici olarak yapışmaz bir yüzey vermek için duruma göre yaptığınız bir şeydir. Paslanmaz çelik bir tavayı çeşnilendirmek için az miktarda yağı yağdan duman çıkana kadar ısıtın. Yağın soğumasını bekleyin, ardından tava yüzeyinde ince bir tabaka bırakarak tavayı silin. Tavayı silmenize yardımcı olması için tuz da ekleyebilirsiniz.
Güzel bir paslanmaz çelik tencere setiniz varsa ve dibine yemek yapıştırdıysanız çelik teller ile tencereyi temizlemek iyi bir seçenek değildir. Çelik yünün ana sorunu, yeterince yumuşak olmaması ve paslanmaz çelik tavalarınıza zarar verebilmesidir. Birincisi, yüzeyi çizecektir, ancak bu sorunun yalnızca bir parçasıdır.
Paslanmaz çelik tavalar harika pişirme araçları olabilir, ancak yanlış olanları alırsanız mutfakta istediğiniz sonuçları elde etmekte zorlanacaksınız. Düşük kaliteli tavalar da güzel olanlardan daha az dayanıklı olabilir. Tava satın alırken bakılması gereken en önemli şey hangi malzemeden yapıldığıdır. Onlara "paslanmaz çelik tavalar" dememize rağmen, en iyileri aslında birbirine sıkıştırılmış birkaç metal türünden yapılır. Buna kaplama denir ve farklı metallerdeki zayıflıkları düzeltmeye yardımcı olur. Dayanıklılık ve ısı tutma açısından tüm erdemlerine rağmen, paslanmaz çelik sadece zayıf bir ısı iletkenidir. Harika bir iletken olan alüminyum ile birleştirerek çeliğin eksikliklerini gidermiş olursunuz. Daha uygun fiyatlı tavalar genellikle alt kaplamalıdır, bu da tavaların kenarlarının kaplamasız saf paslanmaz çelik olduğu anlamına gelir. Bu, tamamen kaplanmamış tavalara tercih edilir, ancak karşılayabiliyorsanız, tamamen kaplanmış tavalar için yay yapın. Alışveriş yaparken kulpların tasarımına da göz atın: Perçinli paslanmaz çelik kulplar istersiniz, çünkü bunlar en dayanıklı olanlardır.
Ocakta başladığınız tarife fırında devam etmek isterseniz paslanmaz çelik tavalar, ocakta başlayan ve fırına taşınan bu tür tarifler için mükemmel araçlardır. Hemen hemen tüm paslanmaz çelik tavalar fırına uygundur, ancak kendi tavanızın fırın kullanımına uygun olup olmadığına karar verirken akılda tutulması gereken bazı şeyler vardır. Plastik bir aparatı olmadığına emin olmalısınız. Plastik ve ahşap fırın kullanımına uygun değildir ve ısıya dayanıklı silikon kulplar bile ancak erimeden önce çok ısınabilir.
Paslanmaz çelik paslanmaya karşı dayanıklı olmasına rağmen doğru koşullarda paslanabilir. Bir miktar pas, kabartma tozu ile güvenli bir şekilde temizlenebilir, ancak tavalarınızın asla paslanma noktasına gelmediğinden emin olmak istersiniz. Tavalarınız çok paslanırsa, yemek pişirmek için uygun olmayacak ve büyük ihtimalle değiştirilmeleri gerekecektir. Paslanmaya karşı birkaç şekilde korunabilirsiniz. İlk ve belki de en önemlisi, satın almadan önce bir tavanın ne tür paslanmaz çelikten yapıldığını kontrol edin. Paslanmaz çelik, çeliği diğer metal türleriyle birleştiren birçok farklı alaşımın genel adıdır. Krom paslanmaya karşı koruduğu için yüksek düzeyde krom içeren bir alaşım seçmek istiyorsunuz. Paslanmaya daha yatkın olduğu için nikel içermeyen paslanmaz çelikten uzak durun. İkincisi, tavanıza doğru şekilde davranmak istiyorsunuz. Aşındırıcı temizleyiciler ile temizlemeyiniz, asit ve tuz maruziyetini en aza indiriniz.
Yapışmaz tavalara alışkınsanız, bu paslanmaz çeliğin farklılık gösterdiği başka bir alandır. Boş bir yapışmaz tavayı asla önceden ısıtmamalısınız çünkü kolayca çok ısınabilir, bu da yapışmaz kaplamaya zarar verebilir ve hatta havaya zehirli gazlar salabilir. Tersine, paslanmaz çelik tavalar tamamen kuru ve boş olarak önceden ısıtılmalıdır. Yağı yalnızca tava sıcaklığa geldiğinde ekleyin. Paslanmaz çeliğe yağ eklemek için beklemelisiniz çünkü tavanızın yüzeyi muhtemelen ayna gibi pürüzsüz görünse de aslında küçük deliklerle kaplıdır. Soğuk paslanmaz çelik bir tavaya yağ eklerseniz, yağın bir kısmı bu gözeneklere sıkışarak, yiyeceklerin yapışmasını önleme açısından etkinliğini azaltır ve pişirmeyi bitirdiğinizde tavayı temizlemeyi zorlaştırır. Tavayı ısıtırsanız, çelik aslında genişler ve bu mikroskobik delikleri kapatır.
Şunlara da göz atın;