Parmigiano Reggiano olarak da bilinen Parmesan, benzersiz besin özelliklerine sahip sert bir İtalyan peyniridir. Hatta bazıları, bileşenlerinin sağlığı iyileştirebileceğine veya hastalık riskini azaltabileceğine inanarak onu fonksiyonel bir gıda olarak görüyor. En dikkate değer beslenme özellikleri arasında bol miktarda protein ve kalsiyumun yanı sıra kolay sindirilebilirlik yer alır.
Geleneksel olarak, bu iyi bilinen İtalyan peyniri, karakteristik lezzeti ve dokusuyla sonuçlanan bin yıllık bir üretim sürecinden geçirilir.
Bununla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri'nde, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), aynı fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip herhangi bir peynirin, üretim yeri ne olursa olsun, Parmesan olarak etiketlenebileceğini belirtmektedir. İşte, parmesan peynirinin besin değerleri ve faydaları:
Parmesan peyniri, aynı zamanda tatlı, tuzlu ve acı olabilen karakteristik olarak güçlü ve cevizli bir tada sahip bir İtalyan peyniridir. Ufalanan, grenli bir dokuya sahiptir ve rengi açıktan koyu sarıya kadar değişebilir.
Diğer peynir türlerinin çoğundan farklı olarak, Avrupa Birliği (AB) tarafından belirlenen korumalı bir menşe tanımına (PDO) sahiptir. Bu, AB içinde yalnızca Kuzey İtalya'nın Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna ve Mantua eyaletlerinin geleneksel üretim yerlerinde yapılan peynirlerin Parmesan veya Parmigiano Reggiano olarak adlandırılıp satılabileceği anlamına gelir.
Parmesan peyniri, belirli İtalyan bölgelerinde üretilmesine ek olarak, yalnızca aynı bölgede yetiştirilen ineklerin sütüyle yapılır - İtalyan Frisonası, Bianca Modenese, kahverengi ve kırmızı ineklerin bir karışımı. Üretim süreci, keşişlerin her biri 18 kg'a kadar olan büyük tekerleklere monte edilmiş bir kuru hamur peyniri geliştirdiği Orta Çağ'a kadar uzanır. Bunlar uzun süreli koruma için uygundur.
Minimum olgunlaşma süresi 12 aydır ve 40 aydan fazla sürebilir. Toplam olgunlaşma süresi, peynirin nihai dokusunu ve lezzetini belirleyen şeydir.
Parmesan peyniri az miktarda tüketildiğinde bile oldukça besleyicidir. 30 gram sert parmesan peyniri aşağıdaki besin değerleri içerir;
Protein ve yağ içeriği nedeniyle bu peynir, enerji yoğun bir besindir, yani porsiyon başına yüksek miktarda kalori sağlar. Yine de yüksek protein içeriği, onu lakto-vejetaryen diyetlerini takip eden insanlar için mükemmel bir seçim haline getiriyor. Bunlar, süt ürünlerine izin veren vejetaryen diyetlerdir. Yağ içeriği esas olarak orta ve kısa zincirli yağ asitleri sağlar. Bunlar daha kolay emilir ve hızlı enerji kaynakları olarak kullanılabilir, bu da vücutta daha az yağ birikmesine neden olur. Son olarak, bu peynir ayrıca kalsiyum, fosfor ve çinko dahil olmak üzere kemik sağlığı için gerekli olan birçok besin maddesini sağlar.
İşte Parmesan peyniri yemenin faydalarından bazıları.
Laktoz peynir yapımının önemli bir parçası iken, Parmesan neredeyse laktoz içermez. Laktoz, sütte bulunan ana karbonhidrat türüdür, ancak dünya nüfusunun yaklaşık %75'i onu sindiremez. Bunun nedeni, laktozu glikoz ve galaktoz adı verilen şekerlere ayırarak sindirmenize yardımcı olan bir enzim olan laktaz eksikliğidir. Sonuç olarak, laktoz intoleransı olan kişiler, yuttuktan sonra ishal, karın ağrısı, gaz ve şişkinlik yaşayabilir.
Süt yaklaşık %5 laktoz içerirken, peynir altı suyunda bulunur. Bu nedenle, peynir üretimi sırasında peynir altı suyu pıhtıdan çıkarıldığında, laktoz da onunla birlikte çıkarılır.
Sonuç olarak, Parmesan, 100 kcal ürün başına maksimum 0.10 mg laktoz içeriğine sahiptir. Bu nedenle, laktoz intoleransı olanlar için yemek güvenli kabul edilir.
Kalsiyum vücudunuzda en bol bulunan mineraldir ve kemik sağlığında önemli bir rol oynar. Aslında, vücudunuzun kalsiyum kaynağının yaklaşık %99'u işlev ve yapı desteği için kemiklerinizde depolanır. Bu mineralin zayıf emilimi veya düşük alımları kemik yıkımına neden olabilir. Bu, vücudunuzun önemli vücut fonksiyonlarını sürdürmek için kemik rezervlerine güvendiği zamandır. Buna karşılık, kırılgan kemiklerle karakterize bir kemik durumu olan osteoporoza yol açabilir.
Belirtildiği gibi, Parmesan peyniri iyi bir kalsiyum kaynağıdır ve her porsiyon günlük değerin %26'sını sağlar. Kazein içeriği sayesinde Parmesan'daki kalsiyum da yüksek bir biyoyararlanıma sahiptir. Bu, vücudunuz tarafından kolayca emildiği anlamına gelir. Kazein sindirildiğinde geride kalsiyum, demir ve çinko gibi diğer minerallerin emilimini artıran mineral kalıntıları bırakır.
Parmesan peyniri, tüm gerekli amino asitlerin yüksek konsantrasyonlarını içerdiğinden büyük miktarlarda yüksek kaliteli proteinler (yüksek biyolojik değere sahip proteinler) sağlar. Ve tüm gerekli amino asitleri içerdiğinden, tam bir protein olarak kabul edilir. Amino asitler proteinin yapı taşlarıdır. Esansiyel amino asitler, vücudunuz üretemediği için yediğiniz gıdalardan almanız gerekenlerdir. Parmesan'ın proteini kaliteli olmasının yanı sıra sindirimi de kolaydır. Olgunlaşma aylarında peynirdeki proteinler, ön sindirime benzer bir süreçten geçer. Başka bir deyişle, vücudunuzun daha kolay emdiği serbest amino asitler gibi daha küçük bileşiklere ayrılırlar.
Şunlara da göz atın;