Pancarlar güzel lezzetleri, renkleri ile oldukça ilgi çekici ve besleyicidir. Mevsiminde aldığınız pancarları dondurarak sene boyunca rahatça tüketebilirsiniz. Kırmızı pancarlar marketlerden manavlara, manavlardan pazarlara her yerde satılır. Kolaylıkla bulunabilir. Farklı çeşitlerde pancarlar vardır.
Kırmızı pancar en yaygın olanıdır, ancak birçok yerde muhtemelen başka renkler de bulacaksınız. Sarı-turuncu altın pancarların yanı sıra beyaz pancar veya rengarenk pancarları da bulabilirsiniz. Sizlere pancar nasıl dondurulur anlattık. İşte, pancar nasıl dondurulur:
Haşlanmış Pancar Nasıl Dondurulur?
- Yeşilleri pancarlardan kesin ve yaklaşık 2 cm sap bırakın.
- Uzun kök uçlarını yaklaşık 2 cm bırakarak kesin.
- Pancarları bütün olarak yıkayıp sebze fırçasıyla fırçalayın.
- Büyük bir kaseyi buz ve suyla doldurun; bir kenara koyun.
- Büyük bir stok kabını suyla doldurun; kaynatın.
- Pancarların hepsi aynı büyüklükteyse hepsini aynı anda kaynar suya koyun. Aksi takdirde, boyutlarına göre seçin. Büyük pancarların pişmesi yaklaşık 1 saat, orta boy pancarların pişmesi yaklaşık 45 dakika ve küçük pancarların pişmesi yaklaşık 25 dakika sürecektir.
- Pancarlar yumuşayınca, onları bir kevgir içine boşaltın ve pişmeyi durdurmak için hemen buzlu suya daldırın.
- Pancarlar soğuyunca saplarını ve kök uçlarını kesin ve kabuklarını soyun. Kolayca kaymıyorlarsa sebze soyucu kullanın, ancak hafif bir dokunuş kullanın. Pancar suyunun yıkanması kolay olmalıdır ancak hazırlık adımları için eldiven giymek isteyebilirsiniz.
- Pancarları dilimleyin, dörde bölün veya küpler halinde doğrayın. İstenirse küçük pancarları bütün olarak bırakın.
- Pancarları dondurucu kaplara veya ağır dondurucu torbalara koyun, adını ve tarihini etiketleyin ve 8 aya kadar dondurun.
Kavrulmuş Pancar Nasıl Dondurulur?
- Yeşilleri pancarlardan kesin ve yaklaşık 2 cm sap bırakın.
- Uzun kök uçlarını yaklaşık 2 cm bırakarak kesin.
- Pancarları bütün olarak yıkayıp sebze fırçasıyla fırçalayın.
- Fırını 200 C'ye ısıtın.
- Pancarları geniş kenarlı bir fırın veya kızartma tavasına dizin. Yaklaşık 1 bardak su veya yaklaşık 1 cm derinliğe kadar ekleyin.
- Tavayı folyo ile sıkıca kapatın.
- Pancarları boyutuna bağlı olarak yaklaşık 45 dakika ila bir saat kadar veya yumuşayana kadar kızartın. Boyutlar farklıysa, çatalla yumuşayınca küçük olanları çıkarın.
- Pancarları dilimleyin ya da isteğinize göre bütün bırakın.
- Pancarları dondurucu kaplara veya dondurucu torbalara koyun, adını ve tarihini etiketleyin ve 8 aya kadar dondurun.
Pancar Seçimi ve Kullanımına İlişkin İpuçları
Yeşillikleri olan taze pancarları seçin. Bunları bir veya iki gün içinde pişirmeyecekseniz, yeşillikleri çıkarın ve saplardan birkaç santimetre bırakarak kesin. Bunlar buzdolabında 1 haftaya kadar dayanır.
Yeşillikler taze ise atmayın. Ispanak gibi yeşillikleri soteleyin veya buharda pişirin ve üzerine biraz sirke gezdirin. Veya onları parçalayıp salataya ekleyin.
Sebzeleri dondurucu torbalarda dondururken mümkün olduğunca fazla havayı dışarı çıkarın. Çok fazla dondurma işlemi yapıyorsanız vakum kapatıcı mükemmel bir yatırımdır. Torbalarda daha az hava olması, dondurucu yanıklarının ve kalite kaybının daha az olması anlamına gelir.
Vakumlu kapatma sisteminiz yoksa, dondurucu poşetteki havanın çoğunu çıkarmak için bir pipet kullanın. Torbanın fermuarını çekin ve pipetin sığabileceği büyüklükte bir delik bırakın. Son havayı emmek için bir pipet kullanın, ardından pipeti çıkarın ve torbayı hızla kapatın.
Pancarların parlak kırmızı kalmasını sağlamak için pişirme suyuna bir veya iki çorba kaşığı limon suyu veya sirke ekleyin.
Pancarları daha kısa sürede pişirmek için düdüklü tencere kullanın. Düdüklü tencerenizin talimatlarını izleyin.
Şunlara da göz atın;
- Haşlanmış pancar nasıl kullanılır?
- Pancar suyu nasıl yapılır?
- Pancar suyunun faydaları nelerdir?
- Pancar nasıl haşlanır?