Pamuk tohumu yağı, pamuk bitkilerinin tohumlarından elde edilen yaygın olarak kullanılan bir bitkisel yağdır. Tam bir pamuk tohumu yaklaşık %15 ila %20 oranında yağ içerir. Rafine edilmemiş pamuk tohumu yağı gossypol adı verilen bir toksin içerir. Bu doğal olarak oluşan toksin, işlenmemiş yağa sarı rengini verir ve bitkiyi böceklerden korur. Rafine edilmemiş pamuk tohumu yağı bazen böcek ilacı olarak kullanılır. Pamuk tohumu yağı yemek pişirmede kullanılır ve ayrıca belirli cilt rahatsızlıkları ve rahatsızlıkları için bir ev ilacı olarak kullanılır. 1 yemek kaşığı pamuk tohumu yağı, 7 gram çoklu doymamış yağ ve 3,5 gram doymuş yağ içerir.
Rafine edilmemiş pamuk tohumu yağı gossypol adı verilen bir toksin içerir. Gossypol'ün aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç olumsuz yan etkisi olduğu bulunmuştur:
Ancak, yemek pişirmede kullanılan pamuk tohumu yağı rafine edilir. Rafine etme işlemi gossypol toksinini ortadan kaldırır. Pamuk tohumu yağı alerjileri nadirdir, ancak mümkündür.
Pamuk tohumu yağı, raf ömrünü uzatma yeteneği nedeniyle genellikle işlenmiş gıdalarda kullanılır. Bu ürünlerden bazıları şunlardır:
Pamuk tohumu yağı ayrıca birçok fast food zinciri tarafından kızartma için kullanılır çünkü yiyeceklerin lezzetini maskelemek yerine artırır. Ayrıca diğer bitkisel yağlardan daha ucuzdur. Pamuk tohumu yağı, cildiniz için birçok faydası olan yüksek konsantrasyonlarda E vitamini, yağ asitleri ve antioksidanlar içerir. Pamuk tohumu yağındaki yağ asitlerinden biri olan linoleik asit, cilt bakım ürünlerinde yaygın bir bileşendir. Ayrıca iltihap önleyici özellikleri nedeniyle kepek önleyici şampuanlarda ve güneş sonrası kremlerde de kullanılır.
Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, pamuk yağını kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;