Bir İskandinavya ülkesi olan Norveç, hem mutfağıyla, hem de kültürel özellikleriyle dünyanın en farklı lezzetlerine ev sahipliği yapan ülkelerden biridir. Modern Norveç mutfağı, pizza, makarna, tako gibi dünyanın hemen her yerine yayılan yemeklerden etkilense de, geleneksel Norveç mutfağında, İtalya, Meksika ve Fransız mutfağı esintilerine rastlayabilirsiniz. Et ve balık yemeklerinin ağırlıklı olduğu Norveç mutfağında, genellikle taze sebzeler kullanılır. Vikinglerin yemek yeme alışkanlıklarından izler taşıyan Norveç mutfağında, somon, ton balığı, morina, ringa gibi balık türleri, kuzu, keçi, geyik ve domuz gibi hayvanların etleri sıklıkla tüketilir. Et ve balıklar genellikle haşlama, ızgara veya tütsüleme yöntemiyle pişirilir. Kızartma yöntemi yok denecek kadar azdır.
Lefse adı verilen sandviç ekmeği, Norveçlilerin kahvaltı ve öğle yemeklerine eşlik eden bir ekmek türüdür. Kahvaltılarda brunost adı verilen kahverengi bir peynire de yer verilir. Kahve ve sodalı su ise en çok tüketilen içeceklerin başında gelir.
Koyun eti ve lahana birleşiminden oluşan farikal, Norveç'in ulusal yemeğidir. Birkaç saat pişirilerek hazırlanan bu yemek, özellikle kış aylarında tüketilir. Tat vermek için tuz ve karabiber kullanılır. Aile toplantılarında ve kalabalık sofralarda da mutlaka yer verilir.
Norveç usulu bir köfte çeşidi olan bu yemek, kıyma, zencefil, hindistan cevizi ve biber karışımından oluşur. Tavada kızartılan bu köfte, aslında Alman köftesine de benzetilir. Genellikle kahverengi sos, lahana yahnisi ve patates eşliğinde servis edilir.
Un, süt, tuz ve ekşi krema ile hazırlanan rommegrot, lapaya benzer bir görünümdedir. Yaz aylarında tüketilen bu yemek, şeker ve tarçınla birlikte servis edilir. Eğer akşam yemeğinde sunulacaksa, yanında tütsülenmiş et veya haşlanmış alabalık sunulur.
1800'lü yıllardan beri Norveç mutfağında hazırlanan bu yemek, havuç, patates, pırasa ve sığır etinden oluşur. Tüm malzemeler güvece eklenir ve et yumuşayana kadar pişirilir. İskandinav güveci olarak bilinir, komşu ülkelerde de tüketilir.
Norveç'in kıyı kesimlerinde tüketilen bu yemek, balık, soğan, beşamel sos, patates, pırasa, tereyağı, biber ve domuz pastırması ile hazırlanır. Plukkfisk yapımında Alaska mezgiti veya morina balığı kullanılır. Genelde gözleme ile birlikte servis edilir.
Geleneksel bir Norveç yemeği olan persetorsk, morina, dereotu, pastırma, tuz, şeker, bezelye, krema ve sirkeden oluşur. Kızarmış morina parçalarının üzerinde sos gezdirilerek servis edilir. Haşlanmış yumurta ve tereyağı karışımıyla birlikte servis edilir.
İskandinav mutfağında genellikle somon ile hazırlanan gravlaks, fermente edilmiş bir yemektir. Somon yerine ringa balığı da kullanılır. Balıklar, dereotu, şeker, tuz ve beyaz biber ile birlikte bekletilmesiyle hazırlanan bu yemek, 3-4 saatte bir çevrilir. Hazırlanan gravlaks, patates salata, dereotu ve hardal sosu ile servis edilir.
Doyurucu bir yemek olan sodd, havuç, patates ve koyun eti karışımından oluşur. Hazırlanan köfteler haşlama usulüyle pişirilir. Özel günlerde tercih edilen bu yemek, lefse ekmeğiyle birlikte servis edilir.
Şehrin en sevilen yemeklerinden biri olan Geilo pizzası, Kanada geyiği eti ile hazırlanır. Norveç peyniri ile birlikte hazırlanan et, pizzanın üzerine yerleştirilir.
İskandinav ülkelerinin sevilen tatlılarından biri olan fattigman, yumurta, tereyağı, kakule, koşer tuzu, kanole yağı ve krema ile hazırlanır. Bir kurabiye çeşidi olan fattigman, pudra şekeri ile birlikte servis edilir.
Şunlara da göz atın;