Rafine buğday ununa bir alternatif olan nohut unu, kalori ve karbonhidrat açısından daha düşüktür. Aynı zamanda lif ve protein bakımından zengin olan nohut unu, antioksidan özelliklere sahiptir. Özellikle Hint mutfağında temel gıda maddesi olarak kullanılan nohut unu, glütensiz olduğu için son yıllarda popüler olmaya başlamıştır. Dünya çapında farklı yemeklerin yapımında kullanılan bu un, sağlık açısından da son derece faydalıdır.
Nohut Ununun Faydaları Nelerdir?
- Nohut, polifenol adı verilen faydalı antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, çeşitli hastalıkların gelişimine katkıda bulunduğu düşünülen, vücudunuzdaki serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız moleküllere karşı savaşan bileşiklerdir. Ayrıca nohut unu, işlenmiş gıdaların akrilamid içeriğini azaltma kabiliyeti açısından da faydalıdır.
- Nohut unu, beyaz una göre %25 daha az kalori içerir. Nohut unu, bu yüzden kilo vermek isteyenlerin kullanabileceği alternatiflerden biridir.
- Araştırmacılar onlarca yıldır nohut ve mercimek de dahil olmak üzere baklagillerin açlığı azalttığını teorize ettiler. Nohut ununun kendisi açlığı azaltabilir. 16 kadın üzerinde yapılan gözlemsel bir çalışmada, %70 beyaz un ve %30 nohut unundan yapılmış bir hamur işi yiyenlerin, %100 beyaz undan yapılmış bir hamur işi yiyen katılımcılara göre daha düşük ghrelin seviyeleri vardı.
- Nohut unu, beyaz unun karbonhidratının yaklaşık yarısına sahiptir ve bu nedenle kan şekerini farklı şekilde etkileyebilir. Nohut ununun glisemik indeksi düşük olduğu için, kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur.
- Nohut unu, lifle doludur, çünkü nohutların kendileri bu besin maddesinde doğal olarak yüksektir. Bir fincan (92 gram) nohut unu, yaklaşık 10 gram lif sağlar.
- Nohut ayrıca dirençli nişasta adı verilen bir lif türü içerir. Dirençli nişasta, sağlıklı bağırsak bakterileriniz için bir besin kaynağı olarak hizmet ettiği kalın bağırsağınıza ulaşana kadar sindirilmeden kalır. Kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve kolon kanseri gibi çeşitli durumların riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.
- Nohut unu, protein açısından beyaz ve tam buğday unu da dahil olmak üzere diğer unlardan daha yüksektir. 1 fincan (92 gram) nohut unu porsiyonu 20 gram protein sağlarken, beyaz unda 13 gram ve tam buğday ununda 16 gramdır.
- Nohut unu, buğday unu kullanılan hemen her yemekte kullanılabilir.
- Nohut unu evde kolayca hazırlanabilir. Bunun için nohutları fırında pişirmek ve ardından mutfak robotunda toz haline getirmek yeterlidir.
Nohut Unu Besin Değerleri
1 bardak (92 gram) nohut unu şunları içerir;
- Kalori: 356 kcal
- Protein: 20 gram
- Karbonhidrat: 53 gram
- Lif: 10 gram
- Yağ: 6 gram
- Folat: Günlük değerin %101'i
- Demir: Günlük değerin %25'i
- Magnezyum: Günlük değerin %38'i
- Fosfor: Günlük değerin %29'u
- Bakır: Günlük değerin %42'si
- Manganez: Günlük değerin %74'ü
Şunlara da göz atın;
- Un çeşitleri nelerdir?
- Glütensiz unlar
- İrmik unu nedir?
- Hindistan cevizi ununun faydaları nelerdir?
- Pirinç unu nasıl yapılır?