İshal, yaş ve coğrafi konumdan bağımsız olarak herkesin başına gelebilecek son derece yaygın bir sağlık sorunudur. Belirli beslenme alışkanlıkları, altta yatan sindirim sorunları, stres veya hatta mevsim değişikliği nedeniyle kolayca tetiklenebilir. Muzlar geleneksel olarak ishalin ev ilacı olarak kullanılmıştır. Ünlü klinik beslenme uzmanı Lovneet Batra, muzun ishal üzerindeki etkilerini anlattı.
Prebiyotikler, iyi bağırsak sağlığını koruma konusunda oldukça başarılıdır. Olgunlaşmamış veya yeşil muz, prebiyotik etkileri olan yüksek dirençli nişasta içerir. Bu prebiyotik etki, bağırsağınızı sağlıklı tutan iyi bakterilerin büyümesine katkıda bulunur.
Muzlar lif açısından son derece zengin olduğundan, dışkıya hacim kazandırmaya yardımcı olur ve bu da ishalin azalmasıyla sonuçları. Bağırsak düzensizliğinizi iyileştiren muzlar, aynı zamanda tuvalete çıkma sıklığınızı da azaltabilir. Dahası, muzlar bağırsaklarınızdaki fazla sıvıyı emmeye yardımcı olan yüksek bir pektin içeriğine sahiptir.
İshal, vücuttaki su ve tuz kaybını artırdığı için hastalıkla birlikte enerji düşüklüğü ve halsizlik görülmesi yaygın bir durumdur. Ortaya çıkan sıvı kaybını mutlaka besinlerle telafi etmek gerekir. Muzların sindirimi çok kolaydır, bu da vücudunuzun enerjisini geri kazanmasına ve yorgunlukla savaşmasına yardımcı olur. Dahası, muz, kaybedilen elektrolitleri yenilemeye yardımcı olabilecek zengin bir potasyum kaynağıdır.
Potasyum açısından zengin olan muz, aynı zamanda dirençli nişasta içeriğiyle sindirim sorunlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Bu yüzden normal zamanlarda bile günde bir adet muz tüketmek genel olarak faydalı kabul edilir. Ancak muzun bazı kişilerde kabızlığa yol açabileceği unutulmamalıdır.
Şunlara da göz atın;