Tohum ve çekirdekler genellikle yemeklere dahil edilmezler. Kaliteli yemekte bulunan en önemli unsurlardan biri, ister sıcaklık, ister lezzet veya doku olsun, kontrasttır. Çeşitli dokular elde etmenin birkaç yolu vardır, bunlardan biri yiyeceğin nasıl hazırlandığıdır. Hepimizin bildiği gibi kızartma ve çıtır çıtır çıtır çıtır çıtır çıtır çıtır çıtır çıtır çıtır çıtır çıtır çıtır çıtır çıtır çıtır çıtır çıtır çıtır çıtır yiyecekler Çoğu ev aşçısı, hangi proteinlerin, tahılların ve sebzelerin günlük yemeklerine dahil edileceğini düşünür, ancak tohumlar genellikle göz ardı edilir.
Sadece doku eklemekle kalmazlar, aynı zamanda tohumlar genellikle bir yemeği patlatabilecek ince ama ayırt edici tatlara sahiptir. Ek olarak, bir garnitür olarak görsel doku katarlar ve bir kepçe beyaz pirinci bile sıkıcıdan heyecan verici hale getirebilirler. Tohumlara gelince, çeşitlilik sıkıntısı yoktur. Tohum oyununda yeniyseniz, pişirmeniz gereken birkaç başlangıç tohumu vardır. Başlayalım.
Şu anda ABD'de bulunan en sağlıklı ve en popüler tohumlardan biri keten tohumudur. Ve Amerikalıların onu stoklaması şaşırtıcı değil. Lif açısından yüksektir. Lif, nesnelerin hareket etmesine yardımcı olur ve iyi bakterilere beslenecekleri bir şey vererek dengeli bir bağırsak mikrobiyomu oluşturur. Bu, vücudun geri kalanına iyi bir titreşim göndererek daha iyi zihinsel sağlık, daha sağlıklı bir kardiyovasküler sistem ve hatta daha yüksek bir bağışıklık tepkisi üretir. Peki, bu altın tohumu günlük yaşamda tam olarak nasıl kullanacaksınız?
Yeni başlayanlar için keten tohumu en iyi şekilde taze öğütülmüş olarak tüketilir ve bu noktada keten yemeği olur. Daha güçlü bir fındık aroması için çiğ veya kızartılmış olarak yenebilir. Keten, salata veya yoğurt gibi hem tuzlu hem de tatlı yemekler için bir sos olabilir. Şüpheye düştüğünüzde, çok yönlü çıtır çıtır bir sos için biraz keten tohumu kızartın.
Fırıncılıkta sağlıklı bir yumurta ikamesi olarak da kullanılabilir. Bir çorba kaşığı öğütülmüş keten küspesini üç çorba kaşığı ılık suyla karıştırın ve keten sıvıyı emmek için zamana sahip olana kadar yaklaşık 10 dakika bekleyin. Yumurta kıvamında olduğunu ve muffinlerde, kurabiyelerde, pankeklerde ve hatta ekmeklerde harika bir bağlayıcı olduğunu fark edeceksiniz.
Birkaç çeşidi vardır, fazla bir tada sahip değildirler ve haşhaş tohumlarına benzerler. Keten gibi, chia tohumlarıyla pişirirken yumurta ikamesi olarak kullanılabilirler ve USDA'ya göre oldukça fazla lif, protein ve Omega 3 içerirler. Chia tohumlarının eşsiz bir yeteneği vardır. Suya batırıldıklarında boyutlarının birkaç katına kadar şişerler ve kurbağa yumurtalarına benzerler. Sümüksü dokuları ya seveceğiniz ya da nefret edeceğiniz bir şey, ancak vegan topluluğu bitki bazlı puding yapmak için bu süper gücü kullanmakta hızlı davrandı.
Puding ve kreplerin ötesinde, chia tohumları hemen hemen her şeye doku eklemek için kullanılabilir. Onları salatanıza veya yulaf ezmenize serpin veya doğrudan bir smoothie'ye karıştırın. Yine de dikkatli olun, çiğ chia tohumlarını yeterli sıvı olmadan tüketmeyin. Hidrasyon bir sorunsa, atletik çabalarınız için ev yapımı yapışkan bir paket yapmayı düşünün. Chia tohumlarını limon suyu, akçaağaç şurubu ve suyla karıştırın ve içilebilir bir kütle olana kadar gece boyunca bekletin. Nihai enerji ve dayanıklılık için bir sonraki koşunuzda veya tenis maçınızda yavaşça yudumlayın.
Hiç şüphe yok ki hayatınızda en az bir kez simit üzerinde susam yediniz veya suşi rulonuzun dışına sıvadınız. Lezzet açısından oldukça ince olduklarından, tam tadı tam olarak belirleyemeyebilirsiniz, ancak kızartıldığında susam tohumları kendi melodilerini taşıyabilir. Hatta bir zamanlar susam tohumları altın kadar değerli kabul edilmişti. Orta Çağ boyunca, dünyayı mal alışverişi yoluyla birbirine bağlayan baharat ticaretinin önemli bir parçasıydılar ve en az değerli sarı metal kadar değerliydiler.
Tohumları biraz yağ ve baharatla kavurun. Kabak çekirdeği arayın veya en sevdiğiniz baharatları deneyin. Bu tohumları patlamış mısır gibi tatlandırmayı düşünün. Tuz, karabiber, kırmızı biber ve sarımsak tozu ile iştah açıcı olun ya da balkabağı baharat mevsimine daha uygun bir şey seçin ve tarçın, şeker ve tuzu tercih edin. Bu tohumlar, protein açısından zengin sağlıklı bir atıştırmalık olarak yenebilir veya ilave gevreklik ve lezzet için salatalara, çorbalara veya proteinlere serpilebilir.
Haşhaş tohumları, limon aromalı unlu mamuller veya simitlerle klasik eşleşmeleriyle ünlüdür, ancak çok daha geniş bir yelpazeye sahiptirler. Aslında Doğu Avrupalılar, onları haşhaşlı kekten haşhaşlı ekmek pudingine kadar çeşitli yemeklerde kullanırlar. Haşhaş tohumlarının Doğu Avrupa'da sevilmesinin nedeni, zenginlik ve refahı sembolize etmesidir, bu nedenle Yeni Yıl çevresinde baskın bir görünüm sergilemektedir.
Bu küçük siyah tohumlar, çatlak alt tonları ve hoş bir gevrek dokusu ile oldukça lezzetlidir. Çiğ olarak yenebilir veya hemen hemen her şeyin üzerine serpilebilirler, ancak ekmek ve tatlı ikramlarla iyi eşleşme eğilimindedirler. Salata sosu, karışıma biraz doku kattığı için, özellikle meyvemsi tatlara sahip olanlar, tohumu iyi barındırır.
Kimyon tohumları genellikle hem rezene hem de kimyon ile karıştırılır, ancak aslında oldukça farklıdırlar. Bununla birlikte, ince benzerlikler nedeniyle kimyon tohumuna genellikle meridyen rezene veya İran kimyonu denir. Rezene tohumlarına oldukça benzeyen küçük tohumlar, biber ve narenciye tonlarında anason aromasına sahiptir. Geçmişte çavdar ekmeği üzerindeki lezzetli tohumları beğenmiş olabilirsiniz, ancak bunları günlük yemeklerde kullanmanın birçok yolu vardır.
Kimyon tohumlarının tadını çıkarmanın bir yolu, patates salatası veya lahana salatası ile karıştırmaktır. Güçlü lezzet cepleri, tarifin kremsi serinliğini tamamlarken, ayırt edici bir garnitür oluşturmaya yardımcı olacaktır. Kimyon tohumları ayrıca çorbalarda ve et suyunda, ev yapımı kraker veya krutonların yanı sıra derinlik ve lezzet katmak için sıklıkla kullanılır. Kavrulmuş havuç, diğer sebzeler ve sağlam ve lezzetli proteinler gibi kimyon tohumlarının eklenmesiyle tamamlanır. Ve tatlınızdaki küçük tohumları da unutmayın! Kimyon tohumları, onlara benzersiz bir hava katmak için kurabiyelere ve kurabiyelere eklenebilir.
ABD ve İtalya'da ayçiçeği tarlaları dağılmış gibi görünse de, dünyadaki ayçiçeği tohumlarının çoğu aslında Rusya ve Ukrayna'dan geliyor. Aslında, kırsal kesimin çoğu hasat ve ihracat için hazır güzel, koyu sarı tarlalarla kaplıdır. Ancak, yurt içinde yetiştirilen tohumları elde etmek kolaydır.
Tohumların çoğu yemeğin tamamlayıcı bir parçası olarak tüketilse de, ayçekirdeği genellikle tek başına bir atıştırmalık olarak tüketilir. Aslında, onları kabuklu olarak tuzlanmış olarak satın alabilir ve çiğneyerek serbest bırakabilirsiniz. Onları yemeklerinize dahil etmeyi tercih ederseniz, o zaman şanslısınız çünkü ayçekirdeği, zenginlik ve doku eklerken herhangi bir yemeğe giden yolu gizleyecek kadar ince bir tada sahiptir.
Genellikle, taze pişmiş ekmeğin üzerine serpilmiş ayçiçeği tohumları bulunur, bu da kabuğa bir çiğneme unsuru ekleyebilir. Ayrıca salatalara ve tahıl kaselerine serpilebilirler ve genellikle domates veya közlenmiş kırmızı biber çorbası gibi sebze çorbalarının tepesinde bulunurlar. Biraz protein takviyesi için onları enerji ısırıklarına dönüştürmeyi veya sabah granolanıza eklemeyi düşünün. Ayçekirdeği, fıstık ezmesine benzeyen ancak daha alerjen dostu bir seçenek olabilen güneş yağına da dönüştürülebilir.
Çörek otu olarak da bilinen çörek otu tohumları, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygın bir mutfak baharatı değildir. Ancak, çok yönlülükleri ve lezzetli tatları nedeniyle olmalıdırlar. Çörek otu tohumları koyu siyahtır ve neredeyse bitki benzeri, soğanımsı bir tada sahiptir. Bu nedenle, soğan tozu ve soğan pullarından hoşlananlar için, baharat dolabınıza eklemek için biraz çörek otu almayı düşünün.
Bunları öncelikle Hint ve Asya yemeklerinde bulacak olsanız da, çörek otu tohumları günlük temel gıdalarınızın lezzetini artırmaya yardımcı olmak için kullanılabilir. Onları ev yapımı ekmeğin üzerine serpin, salatanıza veya sosunuza karıştırın ve lezzetli soğan tohumlarıyla sandviçinizi doldurun. Daha yoğun bir tat için öğütülmüş halde tadını çıkarın veya sıcak, kuru bir tavada kokulu olana kadar kızartın.
Çörek otu tohumları geleneksel olarak çeşitli kültürlerde kronik ağrı, solunum yolu bozuklukları, baş ağrıları, hipertansiyon ve daha fazlasını tedavi etmek dahil olmak üzere tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Ulusal Tıp Kütüphanesi, bunun, bu küçük siyah tohumları lezzetli bir ikramdan daha fazlası yapan yüksek antioksidan ve antienflamatuar özelliklerinden kaynaklandığına inanıyor.
Kereviz tohumlarının tadı kerevizin kendisine oldukça benziyor, sadece biraz daha dünyevi ve öğütüldüğünde biraz acı olması şaşırtıcı olmamalı. Bu, kereviz hakkında sevdiğimiz sodyum açısından zengin, taze tada sahip olduğu anlamına gelir, sadece küçük kuru tohumlara konsantre olur. Kereviz tuzu biraz daha fazla sodyum içerdiğinden, yemeğinize ne kadar tuz eklediğinizi düzenlemek istiyorsanız, kereviz tuzu yerine kereviz tohumu satın aldığınızdan emin olun.
Kereviz eklemeyi düşündüğünüz hemen hemen her tarif için kereviz tohumlarını kullanabilirsiniz. Bunları tavuk ve nohut salataları, yumurta salatası, deniz ürünleri salatası, patates salatası, ıstakoz ruloları ve hatta salata sosu için kullanmayı düşünün. Tohumlar ayrıca çorbaları güzelce tatlandırır ve maydanoz ve dereotu ile iyi uyum sağlar. Izgara balık veya etin üzerine baharat ekleyin ve ev yapımı salamura tariflerinize bir çorba kaşığı kadar eklemeyi unutmayın. Veya hızlı ve sağlıklı bir garnitür için kereviz tohumlarını buharda pişirilmiş havuçlara ve sotelenmiş soğanlara ekleyin.
Rezene tohumları en çok İtalyan sosisini tatlandırmasıyla ünlü olsa da, onları diğer yemekleri geliştirmek için kullanmanın birçok yolu vardır. Rezene tohumları meyankökü gibi bir tada sahiptir ve güçlü bir tada ve kokuya sahiptir, bu yüzden onları ölçülü kullanmak en iyisidir. Tatlı alt tonları ve kalıcı, pürüzsüz bir ağızda kalan tatları vardır. Tohumların kendileri çiğnenebilir ve bütün olarak veya toz haline getirilerek kullanılabilir. Kavrulmuş rezene tohumları daha yoğun bir tada sahiptir ve oldukça aromatik hale gelebilir.
Rezene tohumları herhangi bir sos, köri, çorba veya salata yemeğini canlandırabilirken, meyan kökü notaları nedeniyle rezene keki, rezene panna cotta ve çaylı kurabiye gibi tatlı yemeklerle de güzel oynar. Aslında, Ulusal Tıp Kütüphanesi'ne göre rezene tohumu sindirim sularını uyarmaya yardımcı olduğundan, rezene çayı yemek sonrası sindirim yardımcısı olarak oldukça popülerdir. Rezene çayı dünya çapında kullanılmaktadır ve yüzlerce yıldır tam da bu amaç için kullanılmaktadır.
Biliyorum, biz de şaşırdık: Kinoa ortalıkta tahıl kılığına girse de aslında bir tohum. Ama gerçekten düşünürseniz, küçük tohumlar pişirildiğinde, aslında tohumun besleyici özü olan o komik kuyrukları üretir. Kinoayı suda kaynatıp tahıl kasesinde veya salatada tadını çıkarmak yerine, birkaç yeni pişirme yaklaşımına girişin.
Kinoa, kuru bir tavada veya tost makinesinde kızartılabilir. Bunu, cevizli, kızarmış, tohum benzeri bir tat elde etmek için pişirilmemiş ham kinoa ile yapın. Bu çıtır çıtır parçalar salatalara eklenebilir, ev yapımı ekmeğin üzerine kullanılabilir ve hatta daha fazla doku için yulaf ezmesi üzerine serpilebilir. Ek olarak, ham kinoa su ile birlikte öğütülerek pizza kabuğu haline getirilebilecek bir hamur elde edilebilir.
Tipik olarak öğütülmüş kişniş tohumları bulacaksınız, ancak aslında tüm biçimleriyle oldukça hoşturlar ve biraz farklı bir tat profiline sahiptirler. Aslında, bütün kişniş tohumları, öğütülmüş versiyonun klasik narenciye tatlı köri aromasıyla birlikte kakule benzer bir çiçek tadına sahiptir. Küçük tohum kabukları neredeyse küçük yemişlere benziyor ve kişniş bitkisinden geliyor. Kızartıldığında, kişniş tohumları oldukça cevizli ve hoş kokulu hale gelir, bu nedenle, bütün haliyle kullanılacaksa, pişirilmesi önerilir. Onları sıcak, kuru bir tava kullanarak kurutabilirsiniz. İşin püf noktası, onları sürekli hareket halinde tutmak ve kızarmaya başladıkları anda tavadan çıkarmaktır. Hafifçe kızartmak için biraz yağ da kullanabilirsiniz.
Öğütülmüş kişniş tohumu bir yemeğin entegre bir parçası olarak daha iyi çalışırken, bütün baklalar ovma ve turşularda iyi çalışır. Kişniş tohumlarıyla yemek pişirirken, genellikle ikincisinde görünmelerine rağmen, bunların hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanılabileceğini unutmayın. Aslında kişnişli gelato, kişniş çayı ve kişniş tohumlu çörek kekleri oldukça lezzetli ve eşsizdir.
İsimleri yanıltıcı olsa da, çam fıstığı aslında kuruyemiş değil, tohumdur. Çam fıstığı, pesto ve Akdeniz yemeklerindeki görünümleriyle ünlüdür, ancak Amerika'nın güneybatısındaki çamlardan İtalya, İspanya ve Portekiz'e kadar her yerde yetişirler. Çam fıstığı yumuşak, yağlı, yumuşak ve tatlıdır ve kızartıldığında oldukça aromatik ve cevizli hale gelebilir. Lezzetleri yumuşaktır, bu yüzden çam kozalaklarından hasat edilmiş olmaları sizi şaşırtabilir.
Çam fıstığı, çoğu fındıktan farklı olarak, pahalı fiyat etiketleri nedeniyle genellikle bir avuç tarafından beğenilmez. Bunun nedeni, büyümelerinin biraz zaman alması ve tohumları çam kozalağı kılıflarından kurtarmak oldukça uzun bir süreçtir. Bununla birlikte, benzersiz lezzetleri ve çok yönlülükleri nedeniyle savurganlığa değer olabilirler. Çam fıstığı, balık filetosundan kremalı domatesli bisküviye kadar hemen hemen her türlü tuzlu yemeğin üzerine serpilebilir. Genellikle makarna yemeklerine eşlik ederler ve humus ile diğer Orta Doğu ve Akdeniz yemeklerinde bulunabilirler. Yumuşak tatları ve tereyağlı yapıları nedeniyle hassas kurabiyeler, kurabiyeler ve diğer unlu mamullerde de kullanılabilirler.
Şuunlara da göz atın;