Moringa Bitkisinin Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Moringa bitkisi nedir? Moringanın faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Moringa nasıl kullanılır? Moringanın yan etkisi var mıdır? İşte, Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan moringa bitkisinin faydaları ve kullanımı:
Moringa Bitkisinin Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
15 Aralık 2021, 17:22

Moringa oleifera, binlerce yıldır geleneksel tıpta kullanılan bir Hint ağacıdır. Minik yapraklar muazzam faydalar sağlamaktadır. Hindistan, Pakistan, Nepal gibi ülkelerde yaygın olarak tüketilen moringa, çay yapımında da kullanılır. 

Moringanın Faydaları Nelerdir?

  1. Sağlıklı antioksidanlar ve biyoaktif bitki bileşikleri açısından çok zengindir.

100 gram kuru Moringa yaprağı;

  1. Portakalın 12 katı kadar C vitamini
  2. Havucun 10 katı kadar A vitamini
  3. Sütün 17 katı kadar Kalsiyum
  4. Muzun 15 katı kadar Potasyum 
  5. Yoğurdun 9 katı kadar Protein
  6. Ispanağın 25 katı kadar Demir 
  7. İçerdiği multivitaminler/mineraller: A, B1, B2, B3 ve C vitamini, kalsiyum, krom, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, protein  ve çinko. Moringa yaprakları oldukça besleyici olduğundan, temel besin maddelerinden yoksun olan insanlar için faydalıdır. 
  8. Antioksidan bitki bileşikleri (kuersetin ve klorojenik asit) ile kandaki antioksidan seviyelerini artırabilir. İlaveten sağlığa faydaları artırılmış bağışıklıktan daha sağlıklı kemiklere kadar uzanır. 
  9. Moringa yaprakları içerdiği bir diğer bitki bileşikleri (izotiyosiyanatlar) sayesinde kan şekeri seviyelerinin düşmesine neden olabilir, ancak herhangi bir katı tavsiyede bulunulmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. 
  10. Bu bitki bileşiğinin (izotiyosiyanatlar) hayvan ve test tüpü çalışmalarında iltihap karşıtı özelliklere sahip olduğu da gösterilmiştir. İltihaplanma vücudun enfeksiyona veya yaralanmaya verdiği doğal tepkidir. Bu önemli koruyucu mekanizma uzun süre devam ederse önemli bir sağlık sorunu haline gelebilmektedir. 
  11. Moringa, kolesterol seviyenizi düşürebilir ve potansiyel olarak kalp hastalığı riskini azaltabilir. Moringaya nazaran keten tohumu, yulaf ve badem gibi bitkisel gıdalar da  kolesterolü etkili şekilde azaltabilir. 
  12. Hayvan çalışmaları, Moringa’nın yaprak ve tohumlarının arsenik toksisitesine karşı koruma sağlayabileceğini düşündürmektedir. Ancak bu henüz insanlarda araştırılmamıştır.
  13. Bitki bazlı bir protein kaynağıdır. İster bir vejetaryen olun, ister sadece eti azaltmaya çalışın, uygun bitki bazlı protein bulmak her zaman kolay değildir. Pişirme gerektirmeyen ezilmiş yapraklarından elde edilen moringa tozu ise smoothielere ve çorbalara eklemek için hızlı bir çözümdür. 1 yemek kaşığı başına 3 gram protein ile kas onarımı, enerji üretimi ve ruh hali düzenlemesi için gerekli olan tüm temel amino asitleri içerir. 
  14. Karaciğeri koruyabilir. Moringa karaciğerde oksidasyonu tersine çevirmek için yüksek konsantrasyonlarda polifenoller içerir ve ön hayvan araştırmaları moringa tüketiminin karaciğer fibrozunu azalttığını ve karaciğer hasarına karşı koruduğunu göstermektedir.
  15. Sindirimi iyileştirebilir. Moringa doğal bir antibiyotik ve bakteri karşıtıdır ve sindirim rahatsızlığına neden olabilecek çeşitli patojenlerin büyümesini engellemeye yardımcı olabilir. Moringa'nın iltihap karşıtı özelliklerinin kolit gibi sindirim bozukluklarına yardımcı olduğu gösterilmiştir; farelerde yapılan yakın tarihli bir araştırma, bağırsak bakterilerini iyileştirebileceğini bulmuştur. 

Moringanın Kullanım Dozu ve Yan Etkileri Nelerdir?

Moringa'nın faydaları üzerine yapılan çalışmaların çoğu hayvanlarda veya küçük çapta insan örneklerindedir, bu nedenle moringanın ne kadar faydalı olabileceğini belirlemek için daha büyük ölçekli insan denemelerine ihtiyaç vardır. Yaprakları ve tohumları yiyecek olarak tüketildiğinde, çoğunlukla güvenli olduğu gösterilmiştir. Günde 5 ila 10 gram moringa özütü veya tozu ek dozları bile genellikle güvenli kabul edilir. 


Bununla birlikte, moringa ile ilişkili sağlık yararlarının çoğu, acı ve nahoş tadı nedeniyle elde edilmesi zor olan günde 100 gram kuru moringa yaprağı tüketimine göre hesaplanmıştır. 


Ek olarak, 20 gram veya daha yüksek, konsantre moringa özütü (yaprak değil) dozlarının toksik olabileceği ve bazı kişilerde yan etkilere neden olabileceği belirtilmektedir.  

  1. Yüksek kan basıncı düşürücü ilaçlar kullananlarda tehlikeli derecede düşük kan basıncı seviyelerine yol açabilir.
  2. İnsülin kullananlarda kan şekerinde önemli bir düşüşe neden olabileceğinden riskli olabilir.
  3. Hayvanlarda tiroid hormon düzeylerini düşürdüğü gösterildiğinden hipotiroidizm olanlarda sakıncalı olabilir. 
  4. Kan sulandırıcı kullanan kişilerin de Moringa'dan kaçınmaları önerilir. 

Moringa bitkisinin kökünde (spirochin), kabuğunda veya çiçeklerinde bulunan kimyasallar nedeniyle hamile kadınlar veya emziren anneler için güvenli olmayabilir; Araştırmalar, moringa bitkisinin bu kısımlarını tüketmenin rahmin kasılmasına neden olabileceğini göstermektedir. 


Bazı durumlarda, Moringa yaprak tozunun önerilen tolere edilebilir miktardan daha fazla kurşun içerdiği tespit edilmiştir, dolayısıyla kullanılan özlerin yalnızca saygın şirketlerin markalarından tedarik edilmesi önem arz etmektedir.    

Moringa Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Moringa, büyük miktarlarda tüketildiğinde müshil bir yan etkiye sahip olabilir veya mide rahatsızlığına neden olabilir, bu nedenle günde ½ ila 1 çay kaşığı gibi küçük bir dozla başlanması önerilmektedir. Zaman içinde kademeli olarak günde maksimum 2-4 çay kaşığına kadar artırılabilmektedir.

Moringa Tozu Nasıl Kullanılır?

Moringa'yı diyetinize veya günlük rutininize dahil etmek kolaydır. Ancak tadı herkes için değil, bu yüzden idareli kullanmayı tercih edebilirsiniz. 

  1. Salata veya çorbaların üzerine serpilebilir.
  2. Smoothielere karıştırılabilir, yeşil meyve/sebze sularında iyi sonuç verir.
  3. Soslara veya çorbalara eklenebilir.
  4. Kafeinsiz bir kahve alternatifi olarak tozu veya yapraklarından moringa çayı hazırlanıp içilebilir.
  5. Kek, enerji topları, kurabiyeler veya ekmeklere eklenebilir. 
  6. Avokadolu soslar veya humus ile karıştırılabilir.
  7. Salata soslarına katılabilir. 


Yazar:

Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım

instagram.com/diyetten_fazlasi


Şunlara da göz atın;

  1. Alabaş nasıl yenir?
  2. Marulun faydaları nelerdir?
  3. Gilaburu neye iyi gelir?
  4. Gingko biloba ne işe yarar?
  5. Demirhindinin faydaları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo