Mor Lahana Neye İyi Gelir?

Mor lahana, sağlık açısından faydaları besinlerden biridir. Peki, mor lahana neye iyi gelir, ne işe yarar? İşte, mor lahananın vücut üzerindeki faydaları ve tüketimi:
Mor Lahana Neye İyi Gelir?
13 Aralık 2024, 12:01

Mor lahana, iltihaplanmanın azalması, daha sağlıklı bir kalp, daha güçlü kemikler, gelişmiş bağırsak fonksiyonu ve belki de bazı kanser türlerine yakalanma riskinin azalması gibi çeşitli sağlık yararlarıyla bağlantılı, besin açısından zengin bir sebzedir. Mor lahana, kırmızı lahana olarak da bilinir, Brassica bitki cinsine aittir. Bu grup, brokoli, Brüksel lahanası ve kara lahana gibi besin açısından yoğun sebzeleri içerir. Yeşil lahanaya benzer bir tada sahiptir. Ancak mor çeşidi, daha güçlü kemikler ve daha sağlıklı bir kalp gibi sağlık yararlarıyla ilişkilendirilen faydalı bitki bileşikleri açısından daha zengindir.

Mor Lahananın Faydaları Nelerdir?

  1. Mor lahana, hücresel hasara karşı koruma sağlayan antioksidanlar ve diğer faydalı bitki bileşiklerinin harika bir kaynağıdır. Antioksidanları arasında C vitamini, karotenoidler ve antosiyaninler ve kaempferol gibi flavonoid antioksidanlar bulunur. Aslında, genellikle yeşil lahanadan daha yüksek miktarlarda içerir. Örneğin, araştırmalar mor lahanadaki antioksidan seviyelerinin yeşil lahana çeşitlerinde bulunanlardan yaklaşık 4,5 kat daha yüksek olduğunu göstermektedir.
  2. Mor lahana, birçok hastalığa katkıda bulunduğu düşünülen iltihapla savaşmaya yardımcı olabilir. İnsan bağırsağının yapay bir modelini kullanan bir test tüpü çalışması, mor lahananın belirli çeşitlerinin bağırsak iltihabı belirteçlerini %22-40 oranında azalttığını buldu. İlginç bir şekilde, lahana yapraklarını cilde uygulamak da iltihabı azaltıyor gibi görünüyor.

mor lahana

  1. Mor lahana kalbinize de fayda sağlayabilir. Bunun nedeni, mor lahanaya karakteristik rengini veren flavonoid antioksidanlar olan antosiyanin içeriği olabilir. Büyük bir çalışma, düzenli olarak büyük miktarlarda antosiyanin açısından zengin yiyecekler yiyen kadınların, bu yiyeceklerden daha az yiyenlere kıyasla %11-32 daha düşük kalp krizi riskinden faydalanabileceğini buldu.
  2. Mor lahana, C ve K vitaminleri ile birlikte daha az miktarda kalsiyum, manganez ve çinko dahil olmak üzere kemiklere faydalı birkaç besin içerir. Örneğin, 1 su bardağı çiğ mor lahana, kemik oluşumunda rol oynayan ve kemik hücrelerinizi hasardan korumaya yardımcı olan C vitamini için günlük ihtiyacın yaklaşık %56'sını içerir.
  3. Mor lahana bağırsağınızın işlevini iyileştirebilir. Lahana bağırsaktaki iltihabı azaltabileceğine ve bağırsak mukozitini azaltabileceğine dair kanıtlar var. Lahana ayrıca bağırsağınızı sağlıklı tutan ve yiyecekleri daha kolay sindirmesine yardımcı olan iyi bir lif kaynağıdır. Çözünmeyen lif, lahanadaki lifin yaklaşık %70'ini oluşturur. Dışkıya hacim kazandırır ve yiyeceklerin bağırsağınızda daha kolay hareket etmesine yardımcı olarak kabızlık riskini azaltır.
  4. Mor lahana inanılmaz derecede çok yönlü bir sebzedir. Çiğ veya pişmiş olarak yiyebilirsiniz ve çeşitli yemeklere eşlik etmek için oldukça uygundur. Örneğin, buharda pişirilebilir ve köfte dolguları yapmak için kullanılabilir veya lezzetli bir garnitür için kırmızı şarap, sirke, elma, havuç ve pancarla haşlanabilir.

mor lahana

Mor Lahananın Besin Değerleri

Bir fincan doğranmış mor lahana şunları içerir;

  1. Kalori: 28 kcal
  2. Protein: 1 gram
  3. Karbonhidrat: 7 gram
  4. Lif: 2 gram
  5. C vitamini: Günlük ihtiyacın %56'sı
  6. K vitamini: Günlük ihtiyacın %28'i
  7. B6 vitamini: Günlük ihtiyacın %11'i
  8. A vitamini: Günlük ihtiyacın %6'sı

Şunlara da göz atın;

  1. Lahanalı tarifler
  2. Kırmızı lahana nasıl yenir?
  3. Lahana nasıl haşlanır?
  4. Neden lahana suyu içmeliyiz?
  5. Kırmızı lahana nasıl pişirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo