Mineraller, toprakta ve besinlerde bulunan ve yaşam için gerekli olan elementlerdir. Doğal olarak oluşur. Mineraller insan vücudunun ihtiyaç duyduğu miktara göre ikiye ayrılır. Makrominerallere daha büyük miktarlarda ihtiyaç vardır ve kalsiyum, potasyum, sodyum, klorür, fosfor ve magnezyum içerir. Eşit derecede önemli olmakla birlikte, demir, bakır, florür, selenyum, çinko, krom, molibden, iyot ve manganez gibi eser minerallere daha küçük miktarlarda ihtiyaç vardır. Mineralleri dışarıdan ilaç gibi alabildiğimiz gibi besinlerin içerisinden doğal yollarla da alabiliriz. Bazı mineraller, bazı besinlerin içerisinde yüksek oranda bulunur. Bugün sizler için mineral açısından zengin 16 besini sıraladık.
Kuruyemiş ve tohumlar bir dizi mineralle doludur ancak özellikle magnezyum, çinko, manganez, bakır, selenyum ve fosfor açısından zengindir. Kuruyemiş ve tohumları beslenme düzeninizin içine dahil etmek oldukça kolaydır. Atıştırmalık olarak, yulaf ezmelerinde, meyve yanında, salatalarınızın içinde ve birçok daha farklı yerde tüketebilirsiniz.
İstiridye, deniz tarağı, ve midye dahil olmak üzere kabuklu deniz ürünleri konsantre mineral kaynaklarıdır ve selenyum, çinko, bakır ve demir açısından oldukça zenginlerdir. Çinko, bağışıklık fonksiyonu, DNA üretimi, hücresel bölünme ve protein üretimi için gerekli olan bir besindir. Kabuklu deniz ürünleri konsantre bir çinko kaynağı sağlar ve bu hayati mineralin eksikliği olması durumunda kabuklu deniz ürünlerine yönelmek mantıklı olacaktır.
Karnabahar, brokoli, pazı ve Brüksel lahanası gibi turpgillerden sebzeler yemek, kronik hastalıkların azaltılması da dahil olmak üzere sayısız sağlık yararı ile ilişkilidir. Bu sağlık yararları, etkileyici mineral konsantrasyonları da dahil olmak üzere, bu sebzelerin besin yoğunluğu ile doğrudan ilişkilidir. Brokoli, lahana, karnabahar ve dahası dahil olmak üzere turpgillerden sebzeler, hücresel işlev, DNA üretimi, detoksifikasyon ve vücudunuz tarafından üretilen güçlü bir antioksidan olan glutatyon sentezi için gerekli bir mineral olan kükürt açısından özellikle zengindir. Turpgillerden sebzeler, kükürtün yanı sıra magnezyum, potasyum, manganez ve kalsiyum da dahil olmak üzere diğer birçok mineral için iyi bir kaynaktır.
Tavuk ve biftek gibi protein kaynakları kadar popüler olmasa da sakatat, yiyebileceğiniz en mineralli besinler arasındadır. Kas bölgelerine kıyasla sakatat ürünleri mineral ve vitamin açısından zengindir. Örneğin, 85 gram sığır karaciğeri günlük bakır ihtiyacınızı karşılar ve günlük selenyum, çinko, demir ve fosfor ihtiyacınızın sırasıyla %55, %41, %31 ve %33'ünü sağlar.
Yumurta her açıdan bir süper besindir. Genellikle doğanın multivitamini denir ve bunun iyi bir nedeni vardır. Bütün yumurtalar besin açısından zengindir ve birçok önemli mineral sağlar. Demir, fosfor, çinko ve selenyumun yanı sıra birçok vitamin, sağlıklı yağ, antioksidan ve protein bakımından yüksektir.
Fasulyenin lif ve proteinle dolu olduğu bilinir, ancak aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, potasyum, manganez, bakır ve çinko dahil olmak üzere bol miktarda mineral kaynağı oldukları da görülüyor.
Smoothie'lere kakao eklemek, bir parça bitter çikolatayı çiğnemek veya yoğurdunuza kakao nibleri serpmek, mineral alımınızı artırmanın tatmin edici yollarıdır. Çoğu zaman besin açısından yoğun olmakla ilişkilendirilmeseler de, kakao ürünleri minerallerle yüklüdür. Kakao ve kakao ürünleri özellikle magnezyum ve bakır açısından zengindir. Enerji üretimi, kan basıncı regülasyonu, sinir fonksiyonu, kan şekeri kontrolü ve daha fazlası için magnezyum gereklidir. Bakır, uygun büyüme ve gelişme, karbonhidrat metabolizması, demir emilimi ve kırmızı kan hücresi oluşumu ve diğer birçok önemli vücut işlemi için gereklidir.
Avokado, sağlıklı yağlar, lifler, vitaminler ve minerallerle dolu yumuşak kremamsı bir meyvedir. Özellikle magnezyum, potasyum, manganez ve bakır açısından zengindirler. Potasyum, kan basıncının düzenlenmesi ve kalp sağlığı için gerekli olan bir mineraldir. Araştırmalar, avokado gibi potasyum açısından zengin gıdalarda yüksek diyetlerin kalp hastalığı ve felç riskinizi azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Çilek, yaban mersini, böğürtlen ve ahududu da dahil olmak üzere meyveler sadece lezzetli değil, aynı zamanda mükemmel bir önemli mineral kaynağıdır. Meyveler iyi bir potasyum, magnezyum ve manganez kaynağıdır. Manganez, enerji metabolizmasında yer alan bir dizi metabolik işlevin yanı sıra bağışıklık ve sinir sistemi işlevi için gerekli olan bir mineraldir.
Yoğurt ve peynir de dahil olmak üzere süt ürünleri, diyetteki en yaygın kalsiyum kaynaklarından bazılarıdır. Sağlıklı bir iskelet sistemini korumak için kalsiyum gereklidir ve sinir sisteminiz ve kalp sağlığınız için gereklidir. Beslenme düzeninizin içerisine yoğurt, peynir gibi yüksek kaliteye sahip süt ürünleri eklemek, potasyum, fosfor, çinko ve selenyum gibi diğer minerallerin yanı sıra kalsiyum alımınızı artırmanın iyi bir yoludur.
Sardalya, besleyici güç merkezleridir ve vücudunuzun gelişmesi için ihtiyaç duyduğu hemen hemen her vitamin ve minerali içerir.100 gr sardalya günlük kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve selenyum ihtiyacınızın sırasıyla %27, %15, %9, %36, %8 ve %88'ini karşılar.
Spirulina, toz halinde satılan ve smoothie gibi içeceklerin yanı sıra yoğurt ve yulaf ezmesi gibi yemeklere eklenebilen mavi-yeşil bir algdir. Demir, magnezyum, potasyum, bakır ve manganez gibi minerallerle yüklüdür ve tüketmek sağlığınıza birçok yönden fayda sağlayabilir.
Darı, kinoa ve sorgum da dahil olmak üzere eski tahılları yemek, çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir. Rafine edilmiş tahılların aksine, eski tahıllar magnezyum, potasyum, fosfor, çinko, manganez ve bakır gibi bir dizi önemli besin maddesi bakımından yüksektir.
Tatlı patates, patates, bal kabağı ve yaban havucu gibi nişastalı sebzeler, beyaz pirinç ve makarna gibi rafine karbonhidratlara mükemmel alternatifler oluşturur. Nişastalı sebzeler son derece besleyicidir ve lifin yanı sıra antioksidanlar, vitaminler ve minerallerle doludur. Birçok insan, yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle nişastalı sebzelerden kaçınır. Bununla birlikte, nişastalı sebzeler potasyum, magnezyum, manganez, kalsiyum, demir ve bakır gibi mineraller de dahil olmak üzere önemli bir besin kaynağı sağlar.
Tropikal meyvelere örnek vermek gerekirse tropikal iklimlerde yetişir ve muz, mango, ananas, çarkıfelek meyvesi, guava ve jack meyvesini içerir. Tropikal meyveler, antioksidanlar, lifler ve vitaminler açısından zengin olmanın yanı sıra potasyum, manganez, bakır ve magnezyum gibi mükemmel mineral kaynaklarıdır. En popüler tropikal meyvelerden biri olan muz, potasyum, magnezyum ve manganez gibi çeşitli minerallerle doludur. Mineral alımınızın yanı sıra vitamin, lif ve antioksidan alımınızı artırmak için smoothie'lerinize biraz donmuş tropikal meyve eklemeyi veya yulaf ezmesi, yoğurt veya salatalarda taze tropikal meyvelerin tadını çıkarmayı deneyin.
Ispanak, lahana, pancar yeşillikleri, roka, hindiba, kara lahana, su teresi ve marul gibi yeşil yapraklı yeşillikler, yiyebileceğiniz en sağlıklı besinler arasındadır. Sadece magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, manganez ve bakır gibi sağlığı teşvik eden minerallerle yüklü değiller, aynı zamanda hastalık riskinin azalmasıyla da ilişkilendirildiler. Yeşil yapraklı sebze tüketimi kalp hastalığı, belirli kanserler, diyabet ve tüm nedenlerden ölüm riskinin azalmasıyla bağlantılıdır.