Mevsimi Dışında Sebze ve Meyve Tüketmenin Zararları Nelerdir?

Sağlığımız için mevsiminde meyve ve sebze tüketmenin önemi bir hayli büyük. Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak mevsimi dışında tüketilen sebze ve meyvelerin zararlarını sizler için anlattı.
Mevsimi Dışında Sebze ve Meyve Tüketmenin Zararları Nelerdir?
11 Ekim 2021, 12:19

Her mevsim kendi özelliklerine uygun olarak en sağlıklı meyve ve sebzeleri sunar. Fakat küreselleşen dünya ve tarım uygulamaları nedeniyle farklı meyve ve sebzeleri her mevsimde görebiliyoruz. Peki mevsiminde olmayan bu besinleri yemek sağlıklı mı? Vücuda zararları var mı? İşte, Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak'tan mevsimi dışında sebze ve meyve tüketmenin zararları:

  1. Her Şey Mevsiminde Güzel!

Mevsiminde olmayan meyve ve sebzeler genellikle daha az lezzetlidir çünkü hasat edildikten sonra besin değerlerini hemen kaybetmeye başlarlar. Uygun mevsimlerde yetiştirilen ve tüketilen gıdalar besinsel olarak daha yoğundur. Brokolinin C vitamini içeriğini araştıran bir çalışmada, sonbaharda yetiştirilen brokolinin, ilkbaharda yetiştirilen brokoliden daha yüksek C vitamini içeriğine sahip olduğu bulunmuştur.

  1. Sebzenizi Bol Kimyasallı Alır Mıydınız?

Meyve ve sebzelere mevsimlerinin dışında yetişmeleri ve taze görünümlerini korumaları için pestisitler, mumlar ve koruyucular eklenir. Pestisitler ve koruyucular; baş ağrısı, mide bulantısı, kanser, astım ve Parkinson hastalığına kadar birçok konuda insan sağlığını tehdit edebilir. Bu nedenle mevsimsel beslenmek bu tür olumsuz etkilerin önlenmesine yardımcı olur.

  1. En Sevdiğiniz Besinleri Dondurma Zamanı!

Mevsimine uygun olmayan meyve ve sebzeleri satın almaktansa bu besinleri en bol olduğu mevsimde sonradan kullanmak için dondurmak daha sağlıklı bir tercihtir. Yapılan çalışmalar dondurulmuş sebzelerin çoğunun tazesine kıyasla hemen hemen aynı besin öğesine sahip olduğunu hatta buzdolabında birkaç gün beklemiş ıspanak ve bezelyeye kıyasla dondurulmuş formlarının daha fazla C vitamini içerdiğini gösteriyor. Siz de en sevdiğiniz meyve ve sebzeleri mevsiminde paketleyip derin dondurucuda ortalama 6 ay kadar bekletebilirsiniz.

  1. Doğayı ve Cebinizi Düşünün

Besinler mevsimindeyken bol miktarda bulunur ve daha düşük bir fiyata satın alınabilir. Mevsimi dışında tükettiğinizde ise daha kalitesiz bir besin için daha fazla para harcamış olursunuz. Aynı zamanda mevsiminde olmayan besinlerin taşınması, depolanması gibi uygulamalar sebebiyle doğaya daha fazla zarar verilir. Yerli çiftçi pazarında alışveriş yapmak, daha ucuz ve sağlıklı besinleri almanın yanı sıra yerli topluluğunuzu da desteklemenin harika bir yoludur.

Hangi Mevsimde Ne Yenir?

  1. Sonbaharda; Pırasa, ıspanak, lahana, kereviz, mantar, barbunya, biber, balkabağı, havuç, karnabahar, üzüm, incir, armut, ayva, nar.
  2. Kışta; Havuç, ıspanak, pırasa, karnabahar, brüksel lahanası, pazı, brokoli, kereviz, lahana, turp, limon, nar, portakal, mandalina, elma
  3. İlkbaharda; Roka, marul, pancar, nane, bakla, bezelye, enginar, semizotu, biberiye, tere, patlıcan, barbunya, muz, elma, limon, çağla, çilek, erik
  4. Yazın; Yeşil biber, salatalık, domates, kabak, fasulye, patates, börülce, mısır, fesleğen, dereotu, bamya, erik, kayısı, çilek, kavun, karpuz, kiraz, şeftali, böğürtlen, dut, incir.

Yazar:

Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak

linkedin.com/in/aslihan-kucuk


Şunlara da göz atın;

  1. Meyve ve sebze kabukları nasıl değerlendirilir?
  2. Kış meyveleri nelerdir?
  3. Taze meyve ve sebze nasıl seçilir?
  4. Sebze ve meyveler nasıl dezenfekte edilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo