Menopoz, kadınlarda 45-44 yaş arasında girilen bir dönemdir. Menopoz döneminde östrojen ve progesteron hormonlarının azalır ve regl kanaması önce aksar, ardından tamamen durmaya başlar. Menopoz yaşı ve evreleri her kadında farklıdır. Genetik yapı, coğrafya ve iklim şartları gibi çevresel faktörler, menopoz dönemini etkileyebilir. Menopozda östrojen üretimi azaldığı için metabolizma yavaşlar. Bu durum kilo almaya neden olabilir.
Özellikle obezite riski olan kişilerde, meneopoz tehlikeli bir dönemdir. Perimenopozdan itibaren menopozda beslenme desteği ile kilo kontrolü sağlanabilir. Menopoz dönemini kilo vererek geçirmek, menopoz belirtilerini hafifletir ve metabolizmik rahatlama sağlar.
Menopoz belirtileri arasında kilo almak gösterilebilir. Ek olarak bel bölgesinde kalınlaşma, ateş basması, ruh halinde değişiklikler, kaygı eşiğinin yükselmesi, psikolojik gerilimler, uyku bozuklukları, baş ağrısı, stres ve cilt rahatsızlıkları gibi belirtiler görülebilir.
Spor yapan ve beslenmesine dikkat eden bir kadın menopoz döneminde de kilo almaz ya da çok makul seviyelerde ufak değişimler yaşar. Menopoz döneminde aşırı kilo genellikle sağlıksız beslenen ve yeterince hareket etmeyen kadınların karşılaştığı bir durumdur. Zaten kilo fazlası söz konusu ise menopozla birlikte, metabolizma hızının düşmesine bağlı olarak kilo alma artar. Kilo aldıkça hormonal denge bozulur ve metabolizma daha da yavaşlar. Bu bir kısır döngü, menopoz döneminde birçok kadının başına gelir. En yaygın nedenler şu şekilde sıralanabilir;
Bölgesel kilo, menopoz göbeği olarak da adlandırılır. Şişlik, menopozda en sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Bu yüzden uzman diyetisyen desteği almak, vücut sağlığı açısından çok önemli bir tedbirdir.
Menopoza fazla kilo ile girilmişse ve kişi bu durumdan rahatsızsa, öncelikle ideal kiloya inmesini sağlayacak kişiye özel bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Menopozdan sonra metabolizma giderek yavaşlayacağı için dönemsel diyetler değil sürekli sağlıklı beslenme modelleri, yaşam alışkanlığı haline getirilmelidir.
Yazar:
Dyt. Pınar Demirkaya
instagram.com/pinardemirkayapd
Şunlara da göz atın;