Meme kanseri, kadınlarda en çok görülen kanser türüdür. Erkeklerde de görülür. Fakat erkek meme kanseri vakaları, tüm meme kanseri vakalarının %1'inden azını oluşturur. Genetik mutasyonlar ve DNA hasarı, bu hastalığa neden olabilir. Belirli genleri miras almak ve obezite meme kanseri riskini artırabilir. Ayrıca östrojene maruz kalma, sigara içme, alkol, işlenmiş gıdalar da meme kanseri riskini artırabilir. Yapılan çalışmalarda, Akdeniz diyeti gibi yeme modellerinin meme kanseri riskini azalttığı düşünülmektedir. Ayrıca bazı gıdaların bu hastalığa karşı koruma sağlayacağı da belirtilmiştir.
Bu belirtilerden bir veya daha fazlası siz de varsa, en kısa sürede uzmana danışmanız gerekir.
Roka, ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler, antikanser özelliklere sahiptir. 7.000 kişiden fazla yapılan çalışmada, daha fazla yeşil yapraklı sebze tüketen kişilerin meme kanseri riskinin önemli ölçüde azaldığı belirtilmiştir.
Portakal, limon, misket limonu, greyfurt ve mandalina gibi narenciyeler, C vitamini, folat, beta karoten, kersetin, naringenin, flavonoid gibi meme kanserine karşı koruma sağlayabilecek bileşiklerle doludur. 8.000 kişiden fazla yapılan bir araştırmada, yüksek narenciye alımının meme kanseri riskini %10 düşürdüğü bulunmuştur.
Sardalya, somon, uskumru gibi yağlı balıklar, omega 3 ve selenyum içeriğiyle kanser koruyucu etkiler sunabilir. 883.000 kişide yapılan 26 çalışmada, deniz ürünleri tüketen kişilerin, tüketmeyen kişilere göre meme kanserine yakalanma riskinin %14 daha düşük olduğu belirtilmiştir.
Düzenli olarak meyve tüketmek, meme kanseri dahil olmak üzere bazı kanser türlerine karşı riski azaltabilir. Meyveler, kanser hücrelerinin gelişimi ve yayılmasına karşı koruma sağlar. Özellikle dut ve yaban mersini alımı meme kanseri riski ile ilişkilendirilmiştir.
Kimchi, yoğurt, miso, lahana turşusu gibi fermente gıdalar, meme kanserine karşı koruma sağlayabilecek probiyotikler içerir. Fermente süt ürünlerinin, hem Asya, hem de Batı da meme kanseri riskini azalttığı düşünülmektedir.
Soğan, sarımsak ve pırasa, antioksidan ve C vitamini içeren allium sebzelerdir. Bunlar güçlü antikanser özellikleri taşır. Porto Riko'da 660 kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, yüksek oranda sarımsak ve soğan tüketiminin azaltılmış meme kanseri riski ile ilişkili olduğu belirtilmiştir.
Şeftali, armut ve elmanın meme kanserine karşı koruma sağladığı bilinmektedir. 75.929 kadında yapılan bir çalışmada, haftada en az 2 porsiyon şeftali tüketenlerin ER-meme kanserine yakalanma riskinde %41'e kadar azalma olduğu görüldü.
Brokoli, lahana, karnabahar gibi turpgillerden olan sebzeler, vücudunuzun izotiyosiyanat adı verilen moleküllere dönüştürebileceği glukozinolat bileşikleri içerir. Bunlar önemli antikanser potansiyeline sahiptir
Lif ve vitaminlerle yüklü olan fasulye, spesifik olarak meme kanserine karşı koruma sağlayabilir. 2.571 kadın üzerinde yapılan bir araştırma, yüksek fasulye alımının, düşük fasulye alımına kıyasla meme kanseri riskini %20'ye kadar azalttığını buldu.
Biberiye, kekik, maydanoz, zerdeçal, zencefil ve köri gibi ot ve baharatlar, meme kanserine karşı korunmak için beslenme programına eklenebilir. Şifalı ot ve baharatların antikanser etkisi olduğu düşünülmektedir.
Şunlara da göz atın;