Meksika mutfağı, esli yerlilerin ve İspanyol koloni devriyle Fransız, Karayip ve Arap geleneklerinin bir sentezinden oluşur. Zengin bitki örtüsüne sahip olan bu mutfakta, sebze türleri önemli rol oynar. Bölgelere göre farklı yemekler ön plana çıkar. Örneğin kuzey kesimlerde İspanyol mutfağı, güneyde ise yerlilerin mutfak kültürüne rastlamak mümkündür.
Meksika mutfağı, birbirinden ayrılmaz 4 farklı mutfaktan oluşur. Bunların en eskisi, bölgede ilk uygarlığını kurmuş olan Zapoteklerdir. Meyve ve balık ağırlıklıdır. Maya uygarlığı, mısır üzerine kurulu bir mutfaktan oluşur. Taco, tamale gibi lezzetler bu mutfağa kazandırılmıştır. Aztekler, kümes hayvanları ve biber türlerini mutfağa taşımıştır. İspanyol mutfağı ise, bölgede süt ürünleri, tarçın ve karanfili Meksika halkına benimsetmiştir. 2012 yılında UNESCO'nun Dünya Kültür Mirasları Listesi'ne giren Meksika mutfağı, birbirinden farklı lezzetlere sahiptir.
Meksika Mutfağı Hakkında Bilgiler
- Meksika'da günde 3 öğün yemek yenir. Kahvaltıda galeta veya tatlı ekmek ve kahve tüketilir. Öğle yemeklerinde çorba, yumurta, sebze ve meyve tüketilir. Akşam yemekleri ise genelde hafif ve sadedir.
- Şehirde yaşayanlar için günün en önemli öğünü, öğle yemeğidir. İş günlerinde öğle yemeği molası daha uzundur. Akşamları sadece bir şeyler atıştırılır.
- Bu mutfakta tatlı yerine genelde meyve tercih edilir.
- Kuzey Meksika'da buğday ürünleri, dana, sığır ve keçi eti tüketilir. Güneyde mısır, kümes hayvanları, kıyı kesimlerde ise balık eti ve deniz mahsulleri tüketimi daha fazladır.
- Meksika, vanilya, avokado, kakao, domates, chili biber, mısır ve yer fıstığının anavatanıdır.
- Meksika'da hemen hemen bütün yemeklerde mısır kullanılır.
- Acı biberin (chili) anavatanı Meksika'dır. Ülkede 90'dan fazla biber çeşidi mevcuttur. Yalnızca üretimde değil, aynı zamanda çili tüketiminde de dünya lideridir.
- Ülkenin yemekleri bol baharatlı ve acıdır. Biber eklenmeyen yemek bulmak oldukça zordur.
- Meksikalılar Kasım ayının ilk Pazar günü, Ölüler Günü'nü kutlar. Bu önemli günde ölen sevdiklerinin en sevdikleri yemekleri yaparlar.
- Yemek, Meksika'da hem dini, hem de felsefi bir boyuta sahiptir.
- Mısırın yanı sıra domates, bal kabağı, pirinç, fasulye, kış armudu ve sarımsak da yaygın olarak kullanılır.
- Hamur işlerinde en çok pirinç ve mısır unu kullanılır.
- Yemeklerin yapımında margarin kullanılmaz. Bunun yerine bitkisel yağlar tercih edilir.
- Bu ülkede hazır yemek alışkanlığı çok az olduğu için, yemek hazırlamak günün büyük bir kısmını kapsayabilir.
- Dünyada Rusya'dan sonra en çok çorba tüketimi Meksika'dadır. Yazın soğuk, kışın ise sıcak çorbalar tercih edilir.
- Kakao, limonata, tatlı pirinç ve tarçın ile hazırlanan horchata ve tazcalete en çok tüketilen içeceklerdir.
- Meksika, dünyada kişi başına en çok kola tüketilen ülkedir.
- Taco, enchilada, burrito, aztek çorbası, chili con carne, tamale, guacamole sos ve arroz con leche, Meksika mutfağının en bilinen yemekleri arasında yer alır.
Şunlara da göz atın;
- Osmanlı mutfağı hakkında ilginç bilgiler
- İrlanda mutfağı hakkında ilginç bilgiler
- Japon mutfağı hakkında ilginç bilgiler
- Fransız mutfağı hakkında ilginç bilgiler
- İtalyan mutfağı hakkında ilginç bilgiler