Maydanoz, sağlık için çok faydalı olan besinlerden biridir. Özellikle et yemeklerinde yaygın olarak kullanılan maydanoz, hem aroması, hem de kokusuyla yemeklere farklı bir lezzet katar. Mezelerin üzerine ince ince serpiştirilen maydanoz, smoothie ve detoksların da ayrılmaz bir parçasıdır. Ancak maydanozun kullanım alanları mutfakla sınırlı değil. İşte, maydanozun farklı kullanım alanları:
Evde maydanoz kalmadığı zamanlarda, maydanoz yerine kullanabileceğiniz ikameleri değerlendirebilirsiniz.
Maydanozu yarım bardak suyun içinde bekletin ve suyunu süzün. Hazırladığınız bu suyla saçınızı durulayın. Kepek probleminin azaldığını göreceksiniz.
Bir kase maydanozu ince ince kıyın. İçine 2 yemek kaşığı bal ekleyip karıştırın ve karışımı cildinize sürün. 10 dakika sonra yüzünüzü soğuk suyla durulayın.
Soğan ve sarımsaklı yemeklerin ardından 2-3 dal maydanoz yemek, ağız kokularını önemli ölçüde azaltır.
Bir kase kaynar suya bir avuç maydanoz atın. Su sarımsı bir renge döndüğünde birkaç damla limon suyu ekleyin ve soğumasını bekleyin. Şampuandan sonra bu suyla saçınızı durulayabilir, saçlarınızın yumuşacık olmasını sağlayabilirsiniz.
Cildinizde tahriş olan bölgelere taze maydanoz yaprağı bastırarak kızarıklıkları azaltabilirsiniz.
Mideniz bulandığınız, 4-5 adet maydanoz yiyerek bulantınızı hafifletebilirsiniz. Maydanozun keskin kokusu, bulantılara iyi gelir.
Kızartma veya ızgara yaparken tavanın içerisine 1-2 dal maydanoz atarak kötü kokuları engelleyebilirsiniz.
Maydanozu çay şeklinde demleyebilir veya hazırladığınız bitki çaylarına ekleyerek regl söktürücü etkisinden faydalanabilirsiniz.
Maydanoz yaprakları, limon dilimleri ve içmeyi suyunu birleştirerek doğal bir ödem içeceği hazırlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;