Market alışverişi yaparken yanlışlıkla kişniş yerine bir demet maydanoz aldıysanız veya tam tersi olduysa, yalnız değilsiniz. İlk bakışta, bu iki yapraklı yeşil bitki ikiz olabilir. İnsanlar genellikle onları birbirleriyle karıştırırlar ve birçoğu birbirinin yerine geçip geçemeyeceğini merak eder. Bu yazıda maydanoz ve kişniş arasındaki farkı açıklıyor, böylece hangisini ne zaman kullanacağınıza karar verebilirsiniz.
Maydanoz (Petroselinum crispum) ve kişniş (Coriandrum sativum), uzun, ince gövdelerde yetişen iki parlak yeşil, yapraklı, aromatik bitkidir. Apiaceae adı verilen aynı botanik aileden gelirler. Bazı bölgelerdeki insanlar kişnişi kişniş veya Çin maydanozu olarak adlandırır.
Kişniş ve maydanoz büyük benzerlik gösterse de yapraklarını inceleyerek onları ayırt edebilirsiniz. Kişniş yaprakları daha yuvarlak, maydanoz yaprakları sivridir. Ancak ikisini birbirinden ayırmanın en iyi yolu onları koklamaktır. Maydanoz taze, hafif bir bitki kokusuna sahipken, kişniş çok daha güçlü, baharatlı, narenciye aromasına sahiptir. Bazı insanlar taze kişniş yapraklarının kokusunu ve tadını sabuna benzer olarak tanımlar. Bunun nedeni, sabunda ortak olan aldehit bileşikleri içermeleridir. İnsanlar her iki bitkiyi de yemek pişirmede sıklıkla kullanırlar, ancak geleneksel tıpta da uzun bir kullanım geçmişleri vardır.
Maydanoz ve kişniş benzer besin maddeleri içerir. Her ikisi de kalori, protein, karbonhidrat ve yağ bakımından çok düşüktür. Bununla birlikte, her ikisi de birkaç vitamin açısından zengin bir kaynaktır.
Maydanozun K vitamini içeriği dikkat çekicidir. Sadece 28 gram, bu vitamin için önerilen Günlük Değerin yaklaşık 6 katını sağlar. K vitamini, sağlıklı kan pıhtılaşması ve güçlü kemikler için özellikle önemlidir.
Besinlerine ek olarak, her iki bitki de fenolik bileşikler açısından zengindir. Bunlar, hücrelerinizi ve DNA'nızı oksidatif hasardan koruyabilen antioksidanlardır.
Diğer otlar ve baharatlar gibi maydanoz ve kişniş de yüzlerce yıldır geleneksel tıp uygulamalarının bir parçası olmuştur. Test tüpü ve hayvan çalışmaları, bu bitkilerde doğal olarak bulunan bitki kimyasallarının çeşitli sağlık yararları sağlayabileceğini bulmuştur, örneğin;
Kişniş, diş dolgularından sızan cıva gibi vücuttaki ağır metalleri azaltmıyor gibi görünse de, anekdot kaynakları bu iddiada bulunmuştur. Yukarıdaki listedeki bulguların esas olarak hayvan ve test tüpü çalışmalarında gözlemlendiğini not etmek önemlidir. Bu nedenle, bilim insanlarının maydanoz veya kişniş hakkında sağlıkla ilgili iddialarda bulunmadan önce insanlarda bu potansiyel sağlık yararlarını incelemeleri gerekir.
Bu bitkileri tariflerde kullandığınızda, pişirme yöntemi ve kullanılan diğer içerikler, bu bitkilerin besin içeriğini ve sağlığı geliştiren diğer bileşenleri etkileyebilir. Örneğin maydanoz ve kişniş pişirmek, bazı antioksidanların miktarını azaltırken diğerlerinin miktarını artırır.
Araştırmacılar, pişirme yöntemlerinin maydanoz da dahil olmak üzere çeşitli otlar üzerindeki etkilerine baktıklarında, kaynatmanın antioksidan içeriğini artırdığını, tavada kızartma ve ızgara yapmanın ise azalttığını buldular. Her iki bitkiden de emdiğiniz K vitamini miktarı, onları nasıl yediğinize bağlı olarak değişebilir. Bunları zeytinyağı, avokado veya hindistan cevizi sütü gibi biraz yağ içeren bir tarife eklemek vücudunuzun emdiği K vitamini miktarını artırır.
Her iki bitki de tariflere bir miktar parlak yeşil ekler. Bununla birlikte, çok farklı lezzetleri vardır, bu nedenle tariflerde her zaman birini diğerinin yerine koyamazsınız.
Geleneksel Meksika, Asya ve Hint tarifleri genellikle kişniş gerektirir. Kendine özgü taze, baharatlı-narenciye aroması, ezilmiş avokadoları guacamole'ye ve doğranmış domatesleri pico de gallo'ya dönüştürmenin anahtarıdır.
Kişnişin hem sapları hem de yaprakları çok lezzetlidir. Yapraklar çok yumuşak, gövdeler ise biraz daha sert. Yine de onları doğrayabilir ve bu bitkinin her parçasını kullanabilirsiniz. Kişnişi pişmiş veya kurutulmuş yerine çiğ yerseniz, kişnişten en fazla lezzeti alırsınız. Salata soslarını veya sebze soslarını tatlandırmak için kullanın. Biber veya köri yemeği gibi pişmiş bir tarife eklemek isterseniz, en sonunda veya garnitür olarak ekleyin.
Maydanoz, taze, hafif, otsu tadı nedeniyle daha çok yönlü bir bitki olma eğilimindedir. Neredeyse tüm tarifleri aydınlatır ve limon veya sarımsak gibi diğer malzemeleri tamamlar. Tabbouleh gibi Orta Doğu tariflerinde temel bir maddedir ve hemen hemen her çorba, güveç, sos veya turşuya bir lezzet katar.
Kişnişin aksine maydanoz, pişirildiğinde lezzetinin çoğunu korur. Böylece yemeklere pişirme sırasında katabilir veya lezzet ve renk katmak için garnitür olarak kullanabilirsiniz. Sapları yenilebilir, ancak bazı insanlar onları sert veya acı bulur ve sadece yapraklarını kullanmayı tercih eder.
Bu bitkilerden herhangi birini saklamak için sapların diplerini kesin ve her bir demeti birkaç santim su ile küçük bir kavanoza koyun. Bitkileri kullanmaya hazır olana kadar yıkamayın. Onları buzdolabında saklayın ve en az bir hafta dayanmaları gerekir.
Şunlara da göz atın;