Genellikle kokteyllerde, kozmetik ürünlerinde ve bitki çayı karışımlarında yer alan mavi çay (butterfly pea flower), parlak mavi tonuyla iyi bilinen bir malzemedir. Mavi çayı sağlık ve diyet çevrelerinde duymuş olabilirsiniz. Son yıllarda, antioksidan içeriği ve sağlıklı özellikleri nedeniyle gündemde olan ve incelenen bir bitkidir. Yapılan araştırmalarda özellikle mavi çayın cilt ve saç sağlığını sağlamaya, kilo vermeyi teşvik etmeye ve kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bu yazıda sizlere mavi çayı nasıl tüketmeniz gerektiğinden, yan etkilerinden ve temel faydalarından bahsedeceğiz.
Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olan kişiler, düzenli ilaç kullananlar, hamileler ve emziren anneler, çam kozalağı pekmezini tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalı, doktorun onay vermediği besinler bilinçsizce tüketilmemelidir.
Bilimsel adı Clitoria ternatea olarak da bilinen mavi çay, Asya'ya özgü bir bitkidir. Çarpıcı, canlı mavi çiçeklerinden tanıyabilirsiniz. Ayrıca eşsiz renginden sorumlu antioksidan bileşikler olan antosiyaninler açısından da zengindir. Bu nedenle üreticiler, kozmetikte veya yiyecekler, içecekler ve tekstiller için doğal bir boya olarak kullanabilirler.
Bu çay genellikle limon otu, bal ve limon gibi malzemelerin yanında bitki çayı olarak demlenir. Mavi çayın asitliği değiştiğinde rengi de değişir. Bu durum ise kokteyller için tercih edilen bir bileşik olmasına sebep olur.
Mavi Çay, bitkiye canlı rengini veren ternatin adı verilen antosiyanin bileşikleri açısından zengindir. Test tüpü çalışmaları, ternatinlerin iltihabı hafifletebileceğini ve kanser hücresi büyümesini önleyebileceğini öne sürüyor. Ek olarak bitki içeriğinde güçlü antioksidanlar içerir.
Beslenme uzmanları, ölçülü tüketildiğinde mavi çayda herhangi bir sağlık problemine yol açacağını ön görmemektedirler. Mavi çay tüketimi ardından mide bulantısı, mide ağrısı ve ishal gibi yan etkilere ilişkin bazı raporlar vardır, ancak bu etkileri destekleyecek hiçbir araştırma yoktur. Ancak altta yatan sağlık sorunlarınız varsa veya herhangi bir ilaç kullanıyorsanız mavi çayı veya diğer bitkisel ürünleri kullanmadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.
Saç bakımı ya da kozmetik ürünlerinin birçoğunun içerisinde bulunur. Bitkiyi topraksı aroması ve canlı mavi rengiyle bilinen bitki çayı demlemek için de kullanabilirsiniz.
‘Kelebek bezelye çiçeği’ olarak da adlandırılan mavi çayı yapmak için 1 bardak (240 mL) sıcak suya 1 çay kaşığı (4 gram) kuru çiçek eklemeniz yeterlidir. Kurutulmuş çiçekleri süzmeden önce çayın 10-15 dakika demlenmesine izin verin. Sıcak veya buz üzerinde servis yapın. Lezzeti arttırmak için biraz limon suyu, limon suyu veya bal da ekleyebilirsiniz. Narenciye meyvelerinin asiditesi, bitkinin doğal olarak içerdiği ternatinler sayesinde içeceği koyu mor bir renk tonuna da dönüştürebilir.
Şunlara da göz atın;