Tam bir lezzet ustası, gastronomi dünyasının yakından tanıdığı bir isim, uluslararası ödüllere sahip bir kitap yazarı, restoran işletmecisi, hem Yunan hem de Türk televizyonları için yemek programcısı, öğretim görevlisi. İşte tüm bu özellikler Sevgili Maria Ekmekçioğlu’na ait. Tam 21 yıldır ‘Bir o yaka, bir bu yaka’ diyerek Akdeniz ve Yunan mutfağına has tatları Maria’s restoranda sunan Maria bu kez Lezzet okurları için mutfağa girdi.
Fotoğraf: ÖZGÜR BAKIR
Yapılışı: Pirinci iyice yıkayıp suyunu süzün. Tereyağını bir tencerede eritin, pirinci ekleyip kavurun. Sebze suyu ile birlikte karides ve kum midyesini de pirince ilave edin ve pişmeye bırakın. Diğer yanda, çok az tereyağı ile birlikte iç midyeleri birkaç dakika soteleyin. Pilav suyunu tamamen çekmeden önce midyeleri, zerdeçalı, tuzu ve karabiberi ekleyin. Midye ve karideslere zarar vermeden hafifçe karıştırın. Pilav suyunu çekene kadar pişirip ocaktan alın ve demlenmeye bırakın. Ilık olarak servis edin.
Yapılışı: Biberleri ızgara mangalda veya fırında közleyin ve ince zar kabuklarını soyun. (İsterseniz ocak üzerinde de közleyebilirsiniz.) Labne peyniri bir kaba alın, yoğurdu ilave edip iyice karıştırın. Taze peynir karışımına ilave edin. Ardından dereotu, nane ve tuzu ekleyip karıştırın. Közlenmiş biberlerin içlerini bu karışımla doldurun ve servis tabağına dizin. Üzerine sızma zeytinyağı gezdirip servis edin.
Yapılışı: Yayvan bir tencereye zeytinyağını alın ve soğanı ekleyip hafif sararana kadar kavurun. Ardından havuç ile patatesi ekleyerek kavurmaya devam edin. Daha sonra elma küplerini ilave edin ve bir kaç kez çevirdikten sonra enginarları etrafına dizin. Bir miktar zeytinyağı gezdirin ve portakal suyunu döküp kapağı kapalı olarak, kısık ateşte enginarları hafif diri kalacak şekilde pişirin. En son limon suyunu, tuzu ve beyaz biberi ekleyin. Ocaktan almadan az önce dereotunu ilave edin ve 1-2 dakika kadar sonra ocaktan alın. Ilık veya soğuk servis edin.
Maria’s restoranı hem lezzet severler, hem de vejetaryenlerin cenneti olarak anılıyor.
Yapılışı: Kabağın kabuğunu soymadan yıkayıp ince yuvarlak dilimler halinde kesin. Buz küplerinin olduğu derin bir kaseye su doldurun ve kabak dilimlerini içine atıp bekletin. Diğer yanda unu bir kaseye alın ve üzerine tuz ve su ekleyip, koyu boza kıvamı olacak şekilde çırparak hazırlayın. Derin bir kızartma tenceresinde yağı kızdırın. Kabakları buzlu sudan çıkarıp un karışımına bulayın ve hemen kızgın yağa atarak kızartın ve kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin. Servis tabağına dizin. Cacıki için, süzme yoğurdu bir kaseye alın. içine sarımsağı ve tuzu ekleyip karıştırın. Ardından salatalıkları ve dereotunu bir miktar zeytinyağı ile birlikte ekleyip iyice karıştırın. En son üzerine tekrar sızma zeytinyağı gezdirin ve çıtır kabakların yanında sos olarak servis edin.
Yapılışı: Bir karıştırma kabının içine un ve tereyağını alın ve parmak uçlarınızla kum tanesi görünümünü alana kadar karıştırın. Ardından diğer malzemeleri ekleyip hamur toparlanana kadar yoğurun. Hamuru streç filme sarıp buzdolabında 30 dakika bekletin. Hamuru tart kalıbını tamamen kaplayacak şekilde açın ve yağlanmış kalıba bastırarak yerleştirin. Kenar kısmındaki fazlalıkları keserek alın. Tabanını çatal yardımıyla delin ve önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında 35-40 dakika, altın rengi olana kadar pişirin. Kalıptan çıkarıp servis tabağına alın.
Kremasını hazırlamak için, bir tencerede tereyağı hariç tüm malzemeyi karıştırın ve orta ateşte kıvamı koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp tereyağını ilave edin ve eriyene kadar çırpın. Kremayı oda ısısında soğumaya bırakın. Krema soğuduktan sonra tart hamurunun içine doldurun. Üzerini dilediğiniz gibi kiraz, çilek, karadut ve kiviyle süsleyerek soğutun. Daha sonra dilimleyerek servis edin. Tartı aynı gün tüketecekseniz yumurtasız yapın. 1-2 gün bekleyecek ise tart hamuruna 1 adet yumurta ekleyin.
Şunlara da göz atın;