Mantı, Türkiye’nin yöresel yemeklerinden biridir. Mantı denilince akla ilk gelen yer Kayseri’dir. Ancak bütün Anadolu da yapılır. Mantı evde yapılan yumurta, un ve sudan oluşan hamurun ince açılmasıyla yapılır. İnce açılan hamurun içerisine soğan rendesi ve kıymadan harç yapılır. Küçük kareler halinde kesilen hamurun ortasına harç koyularak kapatılır. Hazırlanan mantılar direk haşlanarak tüketilebilir, kurutulabilir ya da dondurarak saklanabilir.
Taze Mantı Nasıl Pişirilir?
- Taze mantı pişirirken öncelikle su kaynatılır.
- Kaynayan suya tuz atılır. Mantılar kaynayan tuzlu suya atılarak yaklaşık 7-10 dakika arasında pişirilir.
- Hamur taze olduğu için hızlıca pişecektir.
- Ardından mantıları yoğurt ve salça sos ile servis edebilirsiniz.
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir?
- Öncelikle mantıyı açtıktan ve şekil verdikten sonra tepsiye dizilir.
- Şoklanarak dondurulur, ardından saklama poşetlerine koyularak dondurucuda bekletilir.
- Dondurucudan çıkan mantı kaynar tuzlu su da 10-14 dakika haşlanır. Ardından servis edilir.
Kurutulmuş Mantı Nasıl Pişirilir?
- Mantıyı hazırladıktan sonra kurutarak saklamak istiyorsanız, fırında fanlı ayarda renk almayacak kadar kuruttuktan sonra paketleyerek saklayabilirsiniz.
- Bu şekilde sakladığınız mantılar kaynar tuzlu su da 12 dakika da pişecektir.
- Ardından hazırladığının soslar ile servis edebilirsiniz.
Kızarmış Mantı Nasıl Yapılır?
- Tavaya yağ alınır ve kızdırılır.
- Kızgın yağda taze, oda sıcaklığındaki mantılar kızartılır.
- Soslanarak servis edilir.
Mantı hamuru yapmak için sayfaya göz atabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Karides nasıl pişirilir?
- Kaz eti nasıl pişirilir?
- Palamut nasıl pişirilir?
- Lüfer nasıl pişirilir?
- Somon nasıl pişirilir?