Renkli renkli kurabiyelerin bir araya getirilmesinden oluşan makaron, badem unu, beze ve tereyağlı krema ile yapılır. Fransızca'da ''badem ve yumurta akından yapılan kurabiye'' anlamına gelen makaron, İtalyanca'da küçük hamur işi anlamına gelen 'maccarone' kelimesinden alınmıştır. Günümüzde çok sevilen bu tatlı, özellikle pastane ve cafelerin menülerinde kendine yer bulur.
Makaron, ilk kez Avrupa'da ve Orta Çağ'da görülen bir tatlıdır. İlk zamanlarda yumurta akı, şeker ve bademden yapılan küçük bir tatlı olarak biliniyordu. Dışı gevrek, içi ise yumuşaktı. Makaron Fransız tatlısı olarak bilinse de, ilk kez İtalya'da üretilmeye başlanmıştır. Venedik manastırlarında üretilen bu tatlının tarihi kraliyete dayanır. Fransız kraliçesi Medici'nin 1533 yılında II. Henry ile evlenip Fransa'ya gelmesiyle makaronun Fransa'daki tarihi başladı.
Medici, Fransa'ya gelirken İtalyan aşçısını da yanında getirir. Törende misafirlere sunulması için aşçıdan bu tatlıyı yapmalarını ister. Herkes tarafından beğenilen tatlılar, zamanla popülerleşmeye başlar. Fransız Devrimiyle birlikte iki Carmelite rahibesi, makaron yapıp satarak geçinmeye başlayınca makaron tüketimi de yaygınlaşır. Fransız halkının vazgeçemediği tatlılardan biri haline gelir ve rahibeler ''Macaron Kardeşler'' olarak tanınmaya başlar.
Eski zamanlarda yapılan makaronlar herhangi bir süsleme, aroma veya ganaj içermiyordu. 1862 yılında Fransa'da Louis-Ernest Ladurèe’nin, bir fırın açmasıyla makaron gelişmeye başlar. 1871'de çıkan bir yangından sonra Louis-Ernest Ladurèe karısı ile birlikte fırını pastaneye dönüştürmeye karar verir. 20. yüzyılın ortasında pastanenin ortaklarından biri olan Pierre Desfontaines, makaron bezelerinin arasına ganaj, çikolata ve farklı aromalardan kremalar eklemeye başlar. O günden beri şu anki formuna kavuşan makaron, zamanla dünya çapında tanınan ve sevilen bir lezzet haline gelir.
Denemek isteyenler için; Makaron tarifi
Şunlara da göz atın;