Makarna salatası yazın vazgeçilmezidir. Çeşitli farklı yemekler için harika bir yan olarak çalışan, son derece uyarlanabilir bir yemektir. Ne kadar denerseniz deneyin, muhtemelen yemek artıklarınız olacak ve bu da buzdolabınızda biraz yer açmanız gerektiği anlamına geliyor. Ama bu makarna salatası tam olarak ne kadar sürecek?
Makarna salatalarının çoğu buzdolabında üç ila beş gün dayanır. Bu, salatanızda zararlı bakterilerin üremesini önlemek için salatayı uygun şekilde, hava geçirmez bir kapta saklamanız şartıyla sağlanır. Bakterilerin varlığı, kendileri için çok fazla asit içeren makarna salataları için daha az endişe vericidir. Sirke ve narenciye suları gibi bileşenler de zararlı bakterileri uzak tutmaya çalışır. Asitler tamamen doğal bir koruyucu görevi görerek salatanızın buzdolabındaki ömrünü birkaç gün uzatabilir.
Mayonez bazlı makarna salatalarına ne dersiniz? Mayonez, makarna salatanızın buzdolabındaki ömrünü uzatmak için de harikadır. Yumurta bazlı bir çeşni olmasına rağmen ister mağazadan satın alınmış ister ev yapımı olsun, mayonezde o kadar çok asit vardır ki, bu da yine kötü bakteriler için caydırıcı olacaktır. Böylece mayonez kaplı makarna salatalarınız buzdolabında daha uzun süre dayanacaktır. Başa çıkması gerçekten zorlaşan tek makarna salatası katkı maddesi süt ürünleridir.
Süt, peynir, ekşi krema veya yoğurt olsun makarna salatasına bu tarz ürünler eklemek yanıltıcı olabilir. Mayonezden farklı olarak, süt bağlayıcı maddeye sahip bir makarna salatası, buzdolabında saklandığında bile daha çabuk bozulur. Bu, asla mandıra kullanarak makarna salatası yapmamanız gerektiği anlamına gelmez. Özellikle bir yemek pişirme veya açık hava etkinliği için biraz yapmayı planlıyorsanız, hızlı bir şekilde yendiğinden emin olmanız gerekir.
Bakteriler sıcak ortamlarda gelişir ve herhangi bir makarna salatasını çok uzun süre yüksek sıcaklıklara maruz bırakmak, hızlı bozulma riskine sokar. Bu, özellikle süt ürünleri mevcutsa geçerlidir. Süt doğal şekerlerle dolu olduğundan, ısındıkça bakteriler bu şekerleri yiyerek laktik aside dönüşerek sütün ekşimesine neden olur. Bu nedenle, süt bazlı makarna salatanızı mümkün olduğu kadar uzun süre soğuk tutun.
Zaman unsuru da makarna salatası ile oyunda. 2 ila 3 gün içinde, özellikle salatanızda meyve veya sebze varsa, tatlar solmaya başlayacaktır. Yine de artıklarınız varsa, asidik koruma ipuçlarından birini deneyin, salatayı buzdolabında iyice kapalı tutun ve hafta bitmeden yiyin. Aksi halde boşa giden bir salataya bakıyor olabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;