Lokum Nasıl Saklanır?

Lokum uzun süre nasıl saklanır? Lokum bozulur mu? Lokumun bayatlamaması için ne yapmak gerekir? İşte, lokum saklama yöntemleri:
Lokum Nasıl Saklanır?
24 Nisan 2024, 22:14

Lokum, şeker, su, sitrik asit ve nişasta ile hazırlanan, kuru meyve kuruyemişlerle zenginleştirilen geleneksel bir Türk tatlısıdır. Özellikle misafirliğe giderken hediye olarak götürülen lokumun, ülkemizdeki yeri oldukça önemlidir. Kökeni çok eskiye dayanan lokum, bayram günlerinin vazgeçilmez ikramları arasında yerini alır. 18. yüzyılda bir İngiliz gezgin tarafından, 'Turkish delight' adıyla Avrupa'da tanınmaya başlamıştır. Farklı türleri olan lokum, Türk kahvesi ile birlikte servis edilir.



Lokum Nasıl Saklanır?

  1. Lokum, kuru, serin, hava almayan ve güneş görmeyen ortamlarda saklanmalıdır.
  2. Kendi ambalajı açıldıktan sonra, hava almaması için cam kavanoza aktarılır ve kavanozun kapağı kapatılır. 
  3. Cam kavanoz gölge ve serin bir yerde muhafaza edilir.
  4. Lokum, buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 15 güne kadar saklanabilir. Tüketileceği zaman, buzdolabından çıkarıldıktan sonra 15 dakika oda sıcaklığında bekletilmelidir.



Lokum Bozulur Mu?

  1. Lokumun açık bırakılması ve havayla temas etmesi, tazeliğinin gitmesine yol açar, raf ömrü kısalır.
  2. Havayla uzun süre temas eden lokum, sertleşir ve özel formunu kaybeder.
  3. Lokumu aşırı sıcak ortamda bırakmak ise, çok fazla yumuşamasına ve formunu kaybetmesine neden olur. Özellikle içinde fıstık gibi yemişler varsa, sıcak ortam daha tehlikelidir. Çünkü sıcak ortamdaki lokum küflenebilir veya böceklenebilir.
  4. Lokumu doğrudan güneş ışığında bırakmak, çok sakıncalıdır. Bu durumda lokum yumuşar, hatta erir. 



Lokum Ne Kadar Dayanır?

Hiç açılmamış lokum, 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. Ambalajı açılmış lokum ise, doğru koşullar altında 2-2 buçuk ay saklanabilir.

Lokumun Tazeliği Nasıl Anlaşılır?

Taze lokum, parlak ve canlı bir görünüme sahiptir. Eğer alacağınız lokum solgun ve mat görünümdeyse, bayat olma ihtimali yüksektir. Ayrıca lokumun elastik bir yapıda olması gerekir. Fazla yumuşak veya fazla sert lokumlar, bayatlamış olabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Nane nasıl saklanır?
  2. Aloe vera jeli nasıl saklanır?
  3. Çilek saklama yöntemleri
  4. Cevizli sucuk nasıl saklanır?
  5. Mayasız hamur nasıl saklanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo