Limon (Citrus limon), greyfurt, misket limonu ve portakalın yanı sıra yaygın olarak kullanılan bir narenciye meyvesidir. En çok posa ve meyve suyu kullanılırken, kabuk atılma eğilimindedir. Ancak araştırmalar, limon kabuğunun sayısız sağlık yararı sağlayabilecek biyoaktif bileşiklerle dolu olduğunu belirlemiştir. İşte, limon kabuğunun 9 potansiyel faydası ve kullanımı:
Az miktarda yenilmesine rağmen limon kabukları oldukça besleyicidir. Bir çorba kaşığı (6 gram) şunları sağlar:
Limon kabuğu, yüksek miktarda lif ve C vitamini içerir ve yalnızca 1 yemek kaşığında (6 gram) günlük değerin %9'unu sağlar. Ek olarak, az miktarda kalsiyum, potasyum ve magnezyum içerir. Limona karakteristik aromasını veren bir bileşik olan D-limonen de kabuğunda bulunur ve bu meyvenin sağlık yararlarının çoğundan sorumlu olabilir.
Diş boşlukları ve diş eti enfeksiyonları, Streptococcus mutans gibi bakterilerin neden olduğu yaygın ağız hastalıklarıdır. Limon kabuğu, mikroorganizma gelişimini engelleyebilecek antibakteriyel maddeler içerir. Bir çalışmada araştırmacılar, limon kabuğunda güçlü antibakteriyel özelliklere sahip olan ve yaygın ağız hastalığına neden olan bakterilerle etkili bir şekilde savaşan dört bileşik tanımladılar. Dahası, bir test tüpü çalışması, limon kabuğu ekstresinin Streptococcus mutans aktivitesiyle mücadele ettiğini ve daha yüksek dozların daha etkili olduğunu buldu.
Antioksidanlar, vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı önleyen bitki bileşikleridir. Limon kabuğu, D-limonen ve C vitamini dahil olmak üzere antioksidanlarda yüksektir.D-limonen gibi flavonoid antioksidanların alımı, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi belirli durumların riskinin azalmasıyla bağlantılıdır. Bir test tüpü çalışması, limon kabuğunun greyfurt veya mandalina kabuğundan daha güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğunu belirledi.
Limon kabuğunun birkaç antimikrobiyal ve antifungal özelliği olabilir. Özellikle, bir test tüpü çalışmasında, bu kabuk, antibiyotiğe dirençli bakterilerin büyümesine önemli ölçüde zarar verdi ve bunları azalttı. Başka bir test tüpü çalışması, limon kabuğu özünün cilt enfeksiyonlarına neden olan ilaca dirençli bir mantarla savaştığını gösterdi. Bu umut verici bulgulara rağmen, insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Limon kabuğu özü, flavonoid ve C vitamini içeriği nedeniyle bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir. Balığa kurutulmuş limon kabuğu veren 15 günlük bir çalışma, gelişmiş bağışıklık tepkileri gösterdi. Dahası, 82 çalışmanın gözden geçirilmesi, günde 1-2 gram C vitamininin soğuk algınlığının şiddetini ve süresini yetişkinlerde %8 ve çocuklarda %14 azalttığını buldu. C vitamini ayrıca zararlı bileşikleri yutan bir hücre türü olan fagositlerde de birikir.
Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve obezite, Amerika Birleşik Devletleri'nde önde gelen ölüm nedeni olan kalp hastalığı için risk faktörleridir. Araştırmalar, limon kabuğundaki ana lif olan flavonoidler, C vitamini ve pektin gibi bileşiklerin riskinizi azaltabileceğini düşündürmektedir.
Ek olarak, obez farelerde yapılan bir çalışmada, D-limonen kan şekeri, trigliserit ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürürken HDL (iyi) kolesterolü yükseltmiştir. Limon kabuklarındaki pektin, karaciğeriniz tarafından üretilen ve kolesterole bağlanan safra asitlerinin atılımını artırarak kolesterol seviyelerini de düşürebilir.
Limon kabuğunun birkaç kanserle savaşan özelliği olabilir. Örneğin, flavonoid alımı, çeşitli kanser türlerinin riskinin azalmasıyla ilişkilidir ve C vitamini, mutasyona uğramış kanser hücrelerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olan beyaz kan hücrelerinin büyümesini destekleyebilir. D-limonen, özellikle mide kanserine karşı antikanser özelliklere de sahip olabilir.
Bazı araştırmalar, D-limonenin safra kesenizde gelişebilen sert birikintiler olan safra taşlarının tedavisine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Limon kabuğunun bildirilen hiçbir yan etkisi yoktur. Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından güvenli olarak kabul edilmektedir. Hayvan çalışmaları, yüksek dozlarda D-limonen'i kanserojen etkilerle ilişkilendirse de, bu bulgu ilgisizdir çünkü insanlar bu ilişkiden sorumlu proteinden yoksundur. Yine de limon kabuğu pestisit kalıntısı içerebilir. Kalıntıları gidermek için meyveyi iyice ovaladığınızdan veya kabartma tozu çözeltisiyle yıkadığınızdan emin olun.
Şunlara da göz atın;