Kuru buz, karbondioksitin donmuş halidir. Normal buza göre daha yoğun ve dumanlı olan kuru buz, -78 derecelik bir ısıda donar. Soğuttuğu ürünün nemlenmesini önleyen kuru buz, genellikle gıdaları korumak ve uzun süre muhafaza etmek için kullanılır. Bakteri ve mantarların büyümesine engeller. Kan, aşı ve ilaçların korunması için de yaygın olarak kullanılır. Ancak kuru buz eridiği zaman dışarı karbondioksit gazı salındığı için, çok dikkatli olmak gerekir. Eğer kuru buz doğru şekilde saklanmazsa, hem kısa sürede erir, hem de sağlık açısından tehlikelere yol açabilir.
Kuru Buz Nasıl Saklanır?
- Öncelikle kuru buz, kullanılacağı zamana yakın bir tarihte alınmalıdır. Çünkü erime süreci yavaşlatılsa bile durdurulmaz. İyi saklandığı takdirde bile günde 2-4 kilo arası kuru buzu kaybedebilirsiniz.
- Kuru buzu saklamak ve kullanmak için, mutlaka yalıtımlı eldiven kullanın. Aşırı soğuk olduğu için cildi yakabilir. Ayrıca kuru buz kullanırken uzun kollu giysiler giymek gerekir.
- Kuru buz, iyi yalıtılmış bir kapta saklanmalıdır. Kalın bir strafor kutu, kuru buzu muhafaza etmek için en idealidir.
- Kuru buzu, standart soğutucularda saklayabilirsiniz.
- Kuru buz kabına buruşmuş kağıt ekleyerek süblimleşmeyi yavaşlatabilirsiniz.
- Kuru buzu soğutucuya yerleştirdikten sonra, soğutucuyu da serin bir yerde saklamanız gerekir.
- Kuru buzu kullanacağınız zaman, kırmak için yüz siperi ve koruyucu gözlük kullanın. Aksi takdirde buz parçaları gözünüze ve yüzünüze temas edebilir ve yanıklara neden olabilir.
- Genellikle strafor kutuda gönderilen kuru buz, buzlukta saklanmamalıdır.
Kuru Buz Patlar Mı?
- Kuru buzu saklarken, hava geçirmez kap kullanmayın. Çünkü kuru buz normal bir şekilde erimez, süblimleşir. Bu esnada karbondioksit açığa çıkar. Hava geçirmez kaplarda, karbondioksit gazı çıkamadığı için patlamaya neden olabilir.
- Kuru buzu kesinlikle derin dondurucu ve buzluğa koymayın. Çünkü dondurucular, hava geçirmezdir. Bu da patlamasına veya dondurucunun bozulmasına neden olabilir.
- Karbondioksit gazı açığa çıktığında odalarda yere çökme eğilimindedir ve alçak alanlarda toplanır. Bu yüzden alçak alanlardan uzak durun.
- Kuru buz, aşırı soğuk olduğu için birçok yüzeye zarar verebilir. Kuru buzu doğrudan tezgaha koyarsanız, tezgah kırılabilir.
- Kullanılmayan kuru buzu atmak için, süblimleşmesine izin vermeniz gerekir. Bunun için kuru buzu açık bir alana koyup süblimleşmesini bekleyin. Eğer bunu havasız bir ortamda yaparsanız, zehirlenebilirsiniz.
- Kuru buzu lavabo, tuvalet ve çöp tenekesi gibi alanlara atmayın. Bu riskli bir harekettir.
Not: Kuru buzla çalışırken nefes alma güçlüğü, baş ağrısı, kalp atışının hızlanması gibi semptomlar görülürse, hemen iyi havalandırılan açık bir alana gidin. Çünkü bunlar boğulma belirtileridir.
Kuru buz genellikle ilaç ve gıda sektöründe kullanılır. Ancak evde kullanmaya uygun değildir.
Şunlara da göz atın;
- Kuru buz nedir?
- Buz kalıplarında neler dondurulur?
- Buz küpleri nasıl şeffaf yapılır?
- Buz kalıbı nasıl temizlenir?
- Derin dondurucu neden buzlanma yapar?