Kum Dökme Neden Olur, Nasıl Geçer?

Kum dökme nedir? Kum dökme belirtileri nelerdir? Kum dökme neden olur? Kum dökmeye ne iyi gelir, nasıl geçer? İşte, Dyt. Gökhan Çelik'ten kum dökmeye iyi gelen yöntemler:
Kum Dökme Neden Olur, Nasıl Geçer?
24 Ocak 2023, 12:49

Halk arasında kum olarak bilinen böbrek taşı, bazı minerallerin birleşerek oluşturduğu sert bir yapıdır. Normal durumda mineraller idrarla atılırken çözünmüş haldedir. Ancak bazı sebeplerden dolayı çözünürlükleri azalabilir ve idrar yolunda kum olarak bilinen sert yapılar oluşabilir. Oluşan bu sert yapıların idrarda görülmesi kum dökme olarak bilinir. Yetersiz sıvı tüketimi ve aşırı sıvı kaybından kaynaklanan düşük idrar hacmi böbrek kumu oluşumunda rol oynayan en önemli etmendir.

Kum Dökme Neden Olur?

  1. Metabolik düzensizlikler
  2. Genetik faktörler
  3. Yetersiz sıvı tüketimi
  4. Vücuttan aşırı sıvı kaybı
  5. Uzun süre yüksek hayvansal proteinli diyetler
  6. Obezite
  7. Bazı ilaçlar
  8. D vitamini ve kalsiyum gibi bazı takviyelerin bilinçsiz kullanımı
  9. Yüksek miktarda tuz tüketimi
  10. Gut, Crohn Hastalığı, ülseratif kolit gibi bazı hastalıklar

su içmek

Kum Dökmeye Ne İyi Gelir?

  1. Yeterli su tüketimi hem kum dökme sürecinde, hem de tekrarlamasını önlemede en etkili yöntemdir. Günde 3 litre su tüketilmelidir.
  2. Fazla tuz tüketimi idrarla kalsiyum atımını artırdığından dolayı taş oluşum riskini artırır. Kum döken veya geçmişte kum dökmüş olan bireylerin tuz alımını kısıtlaması gerekmektedir.
  3. Kalsiyum oksalat taşı hastalarının oksalattan zengin yiyecekleri tüketmemesi gerekir. Oksalattan zengin yiyecekler arasında ıspanak, bamya, fındık, fıstık, badem, pazı, susam, pancar, çikolata sayılabilir.
  4. Yüksek protein alım idrarda asit yükünü artırıp idrar kalsiyumu artırabilir ve sitrat atımını azaltabilir. Fazla protein tüketimi olmadığı sürece diyette protein kısıtlamasına gerek yoktur. Diyetle alınan toplam protein yerine, tüketilen sebze ve meyve oranına odaklanmak gerekir. Sebze ve meyvelerin idrarın asitlik derecesini azaltma etkileri vardır. İdrarın asitliği azaldıkça kalsiyum atımı azalır, kum dökme riski düşer.
  5. Kalsiyum tüketimi, kalsiyum taşlarının nedeni gibi görünse de gerçekte durum böyle değildir. Takviye olarak kullanılmadığı takdirde diyetle kalsiyum alımı böbrek kumuna sebep olmaz. Hatta taş oluşumuna sebep olabilen diğer maddeleri engelleyebilir.

böbrek ağrısı

Kum Dökme Nasıl Geçer?

5 mm’den küçük olan böbrek kumu kendiliğinden düşmektedir. Ancak bol su tüketimi bu süreçte çok önemlidir. Ağrı kesici ve mesane kanallarını genişleten prostat ilaçları da hekim tarafından önerilir. Kum dökmenin 10 yıl içinde tekrarlama olasılığı yüksektir. Bu sebeple tekrarlayan taş oluşum riskini azaltmak için her hastanın risk profiline göre bireysel diyet düzenlemesi gerekir. Beslenme risk faktörlerinin değerlendirilmesi ve buna uygun bir diyet müdahalesi hem tedavi sürecini destekler, hem de kum dökmenin tekrarlamasını önler.

Yazar:

Dyt. Gökhan Çelik

instagram.com/dytgokhancelik

Şunlara da göz atın;

  1. Böbreklere iyi gelen besinler
  2. Böbrek taşı oluşumu nasıl önlenir?
  3. Mide ekşimesine neden olan besinler
  4. Hangi besinler vücuttaki iltihaplanmayı engeller?
  5. Karaciğer yağlanması insanı nasıl etkiler?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo