Koyun eti, Türk mutfağında en çok tercih edilen etlerden biridir. Lokum gibi kıvamıyla birçok farklı yemekte kullanılan koyun etinin kendine has bir kokusu vardır. Koyun etinin kokmasındaki en temel neden ise, yediği yemlerle alakalıdır. Otlatılan koyun eti daha az kokar. Koyunlar meralarda ve otlaklarda sürekli yeşilliklerde gezerek ve her otu yiyerek beslenir. Bu otlar ise koyunun kendine has bir kokusu olmasını sağlar.
Koyun Etinin Kokusu Nasıl Giderilir?
- Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir.
- Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir.
- Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
- Koyun etini düdüklü tencerede pişirmek, kokuyu giderme konusunda oldukça etkilidir.
- Marine etmek de kokuyu giderir. Bunun için eti bıçak yardımıyla kemiksiz parçalara ayırın. Bir kabın içine yarım çay bardağı zeytinyağı, yarım su bardağı süt, 2 diş sarımsak, 2 dal kekik ve biberiye ekleyin. Malzemeleri karıştırdıktan sonra eti bu sosa batırın ve bir gün boyunca bekletin. Bu yöntem kalıcı bir koku oluşmasını önler.
Şunlara da göz atın;
- Koyun dalağı nasıl temizlenir?
- Kurban etinin kokusu nasıl giderilir?
- Kurban kavurması nasıl yumuşak olur?
- Et nasıl parçalanır?
- Et nasıl yumuşatılır?