Kontrfile et, dananın antrikot ile sokum arasında bulunan bonfilelik etin çıkarıldığı bölümün üstünü kaplayan et çeşididir. Yani dananın omurgasının kemiksiz yerinden elde edilir. Omurganın iç kısmı bonfile, dış kısmı ise kontrfile olarak adlandırılır. Antrikota göre daha yağsız bir ettir. Bu yüzden daha sert olduğunu söylemek de mümkündür. Etin sıkı yapısını yumuşatmak için, pişirmeden en az 3-4 saat önce marine edilmesi önerilir. Vaktiniz varsa 1 gün dolapta bekletmek daha iyi sonuç almanızı sağlar.
Kontrfile Nasıl Marine Edilir?
Marine işlemi için 1 adet kuru soğan, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı sirke ve istenen baharatlar kullanılır. Soğan ince ince doğranır ve üzerine diğer malzemeler eklenir. Kontrfile et karışımın içerisine yerleştirilir. Sos, etin her yerine değmelidir. Et, sosun içinde en az 3-4 saat buzdolabında bekletilmelidir. Bekleme işleminden sonra et buzdolabından çıkartılmalı ve oda sıcaklığında 30-60 dakika bekletilmelidir. Ardından etin tüm yüzeyine zeytinyağı ve tuz yedirilir.
Kontrfile Et Tavada Nasıl Pişirilir?
- Eti pişirmek için döküm tava kullanılması ve mühürleme tekniğinin uygulanması önerilir.
- Bunun için döküm tava ocağın üzerine alınır ve ısıtılır.
- Isınan tavaya et eklenir ve yüksek ateşte iki tarafı da 3'er dakika pişirilir.
- Çevirme işlemi için çatal veya bıçak kullanılmamalı, maşa tercih edilmelidir.
- İki tarafı da pişen et, servis tabağına alınarak sıcak bir şekilde tüketilir. Gravy soslu dana kontrfile tarifine de göz atın.
Kontrfile Et Izgarada Nasıl Pişirilir?
- Tıpkı döküm tavada olduğu gibi öncelikle ızgaranın ısıtılması gerekir.
- Et, ısınan ızgaraya alınarak çift taraflı pişirilir.
- Etin kalınlığına bağlı olarak pişirme süresi değişebilir.
- Et piştikten sonra 5 dakika dinlendirilir, ardından dilimlenerek servis edilir.
Kontrfile Et Fırında Nasıl Pişirilir?
Fırında pişirmek için 2 yöntem mevcuttur.
- 1. yönteme göre marine edilen et fırın kabına konur ve önceden ısıtılmış 250 dereceli fırında 30 dakika pişirilir.
- Daha sonra fırının ısısı 200 dereceye düşürülür ve 15 dakika daha pişirilir.
- 2. yöntemde ise önce et, yukarıda anlatıldığı gibi tavada mühürlenir.
- Daha sonra önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında yaklaşık 200 dakika pişirilir.
- Fırından çıkartılıp oda sıcaklığında dinlendirildikten sonra servis edilir.
Şunlara da göz atın;
- Kuzu kaburga nasıl pişirilir?
- Kuzu incik pişirme yöntemleri
- Bonfile nasıl pişirilir?
- Pirzola nasıl pişirilir?
- Dana etli yemek tarifleri