Kivi çayı, son dönemlerde kafelerde sık sık görmeye başladığımız çaylardan biridir. Yeşil rengi ve ekşimsi tadıyla dikkatleri çeken kivi çayı, vitamin bakımından zengindir. Sıcak bir şekilde içildiği için, kış aylarında boğaz ağrısını gidermeye yardımcı olabilir. Hazır toz halinde satılan çaylar yerine, evde doğal meyvelerle hazırlayabileceğiniz kivi çayını tercih edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Öncelikle kivinin kabuklarını soyun ve küçük bir tencereye alın. Limon ve pudra şekerini ekleyerek sıcak suda kaynatın. 10 dakika kaynadıktan sonra, hazırladığınız çayı süzgeçten geçirin ve fincana aktarın. Kivi çayını afiyetle içebilirsiniz.
Hazır olarak satılan kivi tozlarından da çay yapabilirsiniz. Ancak doğal meyvelerle yapılan kivi çayı, daha sağlıklıdır.
Kivi çayı öğle yemeğinden sonra veya akşam uyumadan 1-2 saat önce içilebilir. Günlük önerilen doz, 1 fincandır. Aşırı tüketilmesi halinde, sindirim sorunlarına neden olabilir. Bir fincan kivi çayı, ortalama 100 kalori değerindedir.
Kivi çayı, içeriğindeki asit nedeniyle gastrit, ülser ve reflüsü olan kişilerin semptomlarını kötüleştirebilir. Bu yüzden kullanmadan önce doktora danışmak gereklidir. İlaçlarla etkileşime girebileceği unutulmamalıdır.
Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren anneler ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, kivi çayını tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;