Sonbaharın gelmesiyle birlikte kışlık hazırlıkları da sofralarda yerini almaya başladı. Kış hazırlığı denildiğinde ilk akla gelen ise turşu yapımıdır. Mevsimin en taze meyve ve sebzeleriyle hazırlanan bu turşular, hemen hemen her yemeğin yanında afiyetle tüketilir. Filmlere konu olan turşunun en çok merak edilen sorusu ise limon mu yoksa sirke mi koymak gerektiğidir. Tarif detaylarından evde turşu yapmanın tüm püf noktalarını öğrenebilirsiniz. Listede verdiğimiz turşuları ilham almak için kullanabilir, daha fazlasına turşu tarifleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Evde turşu nasıl yapılır diye merak edenler için, işte birbirinden lezzetli ve kolay 22 turşu tarifi:
Hala taze fasulyeleri tezgahlarda görebiliyorken, yapmanız gereken 1 kilo taze fasulyeyi alıp kavanozlara doldurmaktır. Yaz sebzesi olarak bilinen taze fasulyeyi, sirke ve sarımsak ile zenginleştirebilirsiniz.
Acı severler için de oldukça pratik bir tarifimiz var. İnce ince doğranmış kıl biberleri, acı biber ve domatesle birleştirdik ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Kıl biber turşusunu kuru fasulye, nohut gibi bakliyat yemeklerinin yanında sunabilirsiniz.
Turşu denildiğinde ilk akla gelen çeşit salatalık turşusudur. Küçük boyutlardaki salatalar kavanoza yerleştirilir ve limonla lezzetlendirilir. İsteğe göre maydanoz ve kereviz ekleyerek tadını dengeleyebilirsiniz.
Kabakgiller familyasına ait bir besin olan acurun en yaygın kullanımı turşu yapımıdır. İsteğe göre çiğ veya pişirilerek tüketilen acur, tirozi ismiyle de bilinir. Acur turşusu, yalnızca 10 dakika içerisinde hazırlanır.
Yağlı biber turşusu, ortalama 20-25 dakika da hazırlanan bir turşu çeşididir. İsteğe göre limon veya sirke kullanılsa da, biz sirkenin bibere daha çok yakışacağını düşündük. Verilen ölçülerle ortalama 2 kavanoz turşu yapılmaktadır.
Lokantalarda en çok rastlanan turşu çeşitlerinden biri de kırmızı lahanadır. Et yemeklerinin yan��na çok yakışan bu turşu, 10-15 gün bekletildikten sonra sofralardaki yerini alır.
Et, sebze, salata ve meze tariflerinde sık sık yer verilen patlıcanı, bu kez turşu yapımında kullanıyoruz. Tadını yoğunlaştırmak için maydanoz, kırmızı biber ve beyaz lahana da ekleyebilirsiniz.
Lezzetiyle çok sevilen ve yemeklerin yanında tüketilen pancar ile nefis mi nefis bir turşu hazırladık. Pancar turşusunu hazırlarken, sarımsak kokusunu bastırmak için defne yaprağı kullanabilirsiniz.
Yaz ayları gelse de yesek dediğimiz meyvelerin başında yeşil erik bulunuyor. Atıştırmalık gibi tüketilen bu meyveyi, kışa saklamak isteyenler için enfes bir turşu tarifimiz var. Yeşil erik turşusunu hazırlarken püf noktalarından yardım almayı unutmayın.
Mangalda bir tarafta etleri pişirirken diğer tarafta biber közleyenleri böyle alalım. Közlediğiniz o biberlerin lezzetini kışın da tatmak için, közlenmiş biber turşusu tarifimizden yararlanabilirsiniz.
Ayrı ayrı turşular hazırlamak yerine ben hepsini aynı yere toplayayım diyenler için karışık turşu tarifini sizlere sunuyoruz. Domates, lahana, acur, kelek ve havuç ile hazırlanan karışık turşuyu salamura ettikten sonra kavanozlara doldurabilirsiniz.
Yemeklerin içerisinde ne çok kullanılan malzemelerden biri de şüphesiz domatestir. Ancak turşu yapımında kırmızı yerine yeşil domatesleri kullanıyor, yeşil biber ve sarımsakla zenginleştiriyoruz.
Kaymaklı biber turşusu olarak da bilinen soka, diğer turşu çeşitlerine göre çok farklı bir biçimde hazırlanır. Boşnak biberleri ikiye bölünerek içleri kaymak ve peynir ile doldurulur. Hazırlanan boşnak turşusu ortalama 20-25 gün bekletilir.
Çok bilinmeyen, ancak deneyenlerin vazgeçemediği bir tarifle listemizin sonuna geliyoruz. Mantar turşusu yapımında kültür mantarı ve defne yaprağı kullanabilirsiniz.
Sulu yemeklerin yanına çok yakışan ve lokantalarda sık sık gördüğümüz acı biber turşusunu evde kendi ellerinizle hazırlayabilirsiniz. Küçük acı biber, sirke, sarımsak ve deniz tuzu ile hazırlanan turşuyu, 1 ay sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.
Bakla, sarımsak, hardal tohumu, defne yaprağı, sirke ve dereotu kullanarak yemeklerin yanında sunabileceğiniz bakla turşusunu kolayca hazırlayabilirsiniz. Ortalama 7-14 gün bekletilen bu turşuyu, kısa sürede tüketmeniz gerektiğini unutmayın.
Kış aylarında salata niyetine tüketilen kaşık turşusunun yapımında domates, salatalık, biber, havuç, maydanoz, kereviz yaprağı ve elma sirkesi kullanılır. İsteğe göre 7-30 gün arası bekledikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Kış aylarında salata olarak tüketilen domatesli biber turşusu, mevsim güzeli domates ve biberlerin doğranmasıyla hazırlanır. Sarımsak, sirke ve tuz sayesinde raf ömrü uzatılır.
Yaz aylarının sevilen sebzelerinden biri olan bamya ile nefis bir turşu hazırlamaya ne dersiniz? Bamya, maydanoz, limon, dereotu, acı biber ve sarımsak ile hazırlanan bu turşuyu, en az 2 hafta bekletmeniz gerekiyor.
Turşu denildiğinde ilk akla gelen sebzeler olsa da, meyvelerle turşu hazırlamak da mümkündür. Beyaz üzüm, üzüm sirkesi, limon suyu ve sarımsak ile hazırlanan üzüm turşusunu 15 gün serin bir yerde beklettikten sonra tüketmeye başlayabilirsiniz.
Turşu yapımında yaygın olarak kullanılan sarımsağı, bu kez turşunun başrolü olarak kullanıyoruz. Sirke, limon tuzu ve kaya tuzu ile hazırlanan sarımsak turşusunun tadına doyamayacaksınız.
Salata yapımında yaygın olarak kullanılan semizotunu, sarımsak, biber, sirke ve kaya tuzu ile karıştırarak turşu yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Semizotu turşusunu 3-4 gün beklettikten sonra tüketebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;