Altın günlerinin demirbaşı olan kısır, aynı zamanda misafir ağırlarken en çok tercih edilen yemeklerden biridir. Domatesi, marulu, taze soğanı ve salçasıyla hazırlanan kısırın birden çok farklı versiyonları var aslında. Kimi salçasını kavurarak koyarken, kimi çiğ soğan ve salçayı aynı anda ekler. Bazıları domates salçası, bazıları ise hem domates, hem de biber salçası tercih eder. Siz de bu ikilemleri yaşıyorsanız, gelin tüm püf noktalarıyla lezzetli bir kısır yapmanın tüm sırlarını öğrenin.
Kısırın temel malzemesi bulgur. Ancak normal bulgur veya siyez bulguru gibi farklı türlerle kısır yapmak pek mümkün olmuyor. Kalın bulgurlar suyu fazla çekip hemen şiştiği için, kısır yapımında mutlaka ince bulgur kullanmak gerekiyor. Bunun için 1 su bardağı ince bulgura, 3/4 su bardağı sıcak su ekleyip şişmesini beklemek yeterli. Bu aşamada dikkat edeceğiniz diğer nokta ise, suyu döktükten sonra bulgurun üzerini hava almayacak şekilde kapatmak. Bu sayede bulgur, içerideki buharla birlikte güzelce şişecektir.
Kısır yapımında çiğ soğan kullanacaksanız, ilk aşamada salça ve ince kıyılmış soğanları kısıra ekleyip elinizle güzelce yoğurmanız gerekiyor. Bu aşamada hem taze, hem de kuru soğan kullanabilirsiniz. Tüm yeşilliklerden önce soğan kullanmak, kısırın çok daha lezzetli olmasını sağlıyor.
Çiğ yerine kavrulmuş soğan kullanarak kısır hazırlayacaksanız, tavanın içerisine ile olarak zeytinyağını almanız gerekiyor. Üzerine ince doğranmış soğan ve salçayı ekleyip güzelce kavurun. Pişmesine yakın baharatları ilave edin. Kavrulmuş soğanlar hafif soğumaya başladığında, kısırın üzerine ekleyip güzelce yoğurun.
Çoğu kişi kısır yapımında domates salçasını tercih ediyor. Bu tamamen yanlış olmasa da, bir kaşık domates salçası ve bir kaşık biber salçası kullanmak kısıra farklı bir lezzet katıyor, bizden söylemesi. Üstelik bu aşamada biraz nar ekşisi ekleyerek kısırın hafif ekşimsi bir tada sahip olmasını da sağlayabilirsiniz.
Soğan ve salçayı ekledikten sonra, diğer malzemeleri eklemeye başlayabilirsiniz. Bu aşamada nane, ince kıyılmış maydanoz, marul, reyhan gibi farklı yeşillikler kullanabilirsiniz. Bunları ilave ettikten sonra çok yoğurmayın. Bunun yerine kaşıkla harca yedirin.
Domates kısıra çok yakışsa da, erkenden eklemek veya çekirdeklerini çıkarmamak, kısırın çok sulanmasına neden oluyor. Bu yüzden domateslerin içindeki sulu ve çekirdekli kısmı ayırın. Domatesleri küçük küçük doğrayarak kısıra ekleyin ve kaşıkla harca yedirin.
Tüm malzemeleri koyup kısırı hazırladıktan sonra, son bir dokunuş için sos hazırlamanız gerekiyor. Bir kasede zeytinyağı, limon suyu, toz pul biber, sumak, tuz gibi malzemeleri karıştırın. Hazırladığınız karışımı kısırın üzerinde gezdirin. Birkaç kez karıştırdıktan sonra kısırınız hazır! Afiyet olsun.
Şunlara da göz atın;