Kiraz, Prunus cinsine ait ağaçların meyvelerine verilen genel bir isimdir. Kırmızı rengiyle bilinen kiraz, etli ve sert çekirdekli bir meyvedir. Yaz aylarında pazar tezgahlarında yerini almaya başlayan kiraz, sıklıkla vişne ile karıştırılır. Ancak vişne daha koyu renkli ve ekşimsi bir tada sahiptir. Kiraz, lezzetli yapısıyla sade bir şekilde tüketilir. İsteğe göre tatlı yapımında, salatalarda ve smoothielerde de kullanılabilir. Kirazın etli kısmı yenilirken, sapları genellikle çay yapımında kullanılır. Kirazın çekirdekli kısmı ise, çöpe atılır.
Kiraz çekirdekleri, ezilirse veya çiğnenirse vücudunuzun siyanüre dönüşebileceği amigdalin içerir. Birkaç kiraz çekirdeğinin yutulması sorun teşkil etmez, ancak büyük miktarlar potansiyel olarak kolonda tıkanmaya veya boğulmaya yol açabilir. Kiraz yerken çekirdeklerini tükürmeniz gerekirken bazen kazara birkaçını yutabilirsiniz. Bu meyvelerin çekirdeklerinin toksik özelliklere sahip olduğu iddia edildiğinden, bazı insanlar bunların güvenliği konusunda endişe duymaktadır.
Kirazların tohumlarını çevreleyen, çekirdek olarak da adlandırılan küçük, sertleştirilmiş bir çukuru vardır. Kiraz çekirdeği ve diğer sert çekirdekli meyvelerin çekirdekleri amigdalin kimyasalını içerir. Amygdalin, vücudunuzun toksik bileşik hidrojen siyanüre dönüştürdüğü bir kimyasal olan siyanojenik bir glikozittir. Hidrojen siyanür oksijen taşınmasına müdahale ederek beyniniz, kalbiniz ve akciğerleriniz gibi önemli organlara potansiyel olarak zarar verir. Kiraz çekirdeklerini yemenin tehlikeli olmasının nedeni budur.
Kiraz çekirdeği çiğnendiğinde veya ezildiğinde bitkinin enzimleri çekirdeğin içindeki amigdalin ile temasa geçerek hidrojen siyanür oluşumuna yol açar. Kiraz çekirdeklerinin meyve başına 3,9 mg amigdalin içerdiği tahmin ediliyor. Yani, birkaç adet çekirdek yutmak çok zararlı olmasa da, daha fazlasını tüketmek insan vücudu için zehirli etkilere sahip olabilir. Ayrıca kiraz çekirdekleri sert yapısıyla bağırsaklarda ve kolonda tıkanmalara yol açar. Bu çekirdekleri yutarken boğaza kaçması ise, nefes alamama gibi durumlara sebep olabilir.
Çocuklar arasında kiraz, kayısı ve şeftali çekirdeklerinin yenmesi sonucu zehirlenme veya zehirlenme vakaları rapor edilmiştir. Akut toksisite belirtileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, nöbetler, kasılmalar ve nefes almada zorluk yer alır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız, hemen 112'yi arayın veya en yakın hastaneye başvurun.
Şunlara da göz atın;