Yavru vatan olarak bilinen ve Akdeniz'in 3. büyük adası olan Kıbrıs, maki ve bodur ağaçlardan oluşan genel bitki örtüsüne sahiptir. Turunçgiller ve zeytingillerin yaygın olduğu Kıbrıs'ta, farklı medeniyetlerin etkisi görülür. Kıbrıs mutfağı denildiğine ilk akla gelen ise, hellim peyniridir. Kıbrıs kökenli bir peynir olan hellim, Kıbrıs mutfağında yaygın olarak kullanılır. Bunun dışında şeftali kebabı, hırsız kebabı gibi farklı yemeklere de yer verilir. Kıbrıs mutfağını yakından tanımak isteyenler için, birbirinden lezzetli tarifleri yazımızda derledik.
Molehiya yemeği, ismini aynı isimli bitkiden almaktadır. Özel olarak yetiştirilen bu bitki tavuk veya kuzu etiyle birlikte pişirilir ve ana yemek olarak sofralardaki yerini alır.
Kıbrıs patatesi olarak da bilinen kolakas, Akdeniz ülkelerinde sık sık tüketilen bir bitkidir. Yemeğe ismini veren kolakas, isteğe göre etli veya etsiz olarak sunulabilir. Kolakas yemeği, aynı zamanda 'gölevez' ismiyle de bilinir.
Piruhi, Kıbrıs mutfağında çok sevilen bir mantı çeşididir. Klasik mantıdan farklı olarak iç harcında peynir veya patates kullanılır. Salçalı sos eşliğinde servis edilir.
Özellikle kahvaltılarda tüketilen pilavuna, lor ve hellim peyniri ile doldurulur. İsteğe göre mastika (damla sakızı) da ilave edilebilir. Dışı susama bulanır.
Daha önce de söylediğimiz gibi Kıbrıs mutfağında hellim peynirinin yeri bir başkadır. Börek yapımında da kullanılan bu peynir, tavada kızartıldıktan sonra servis edilir.
Patates ve kıyma ile hazırlanan Kıbrıs köftesi, Akdeniz ülkelerinde sık sık tüketilir. Hazırlanan köfte harcı, tavada kızartıldıktan sonra servis edilir. Ortalama 30-40 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Ham ceviz ile hazırlanan bu reçel, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Ancak Kıbrıs mutfağında ceviz reçelinden ziyade, ceviz macununa yer verilir.
Çullama, tavuk eti ve milföy ile hazırlanan bir börek çeşididir. Kıbrıs ve Yunanistan'da çok sevilen bu börek, ılık veya sıcak bir şekilde servis edilir.
Ege mutfağının vazgeçilmezi olan kabak çiçeği dolması, Yunanistan ve Kıbrıs mutfağında da büyük bir ilgi görür. Yapılışı yöreden yöreye değişse de, dolma yapımında kullanılacak kabak çiçekleri, günün erken saatlerinde toplanır.
Oglak veya kuzu etinden yapılan kleftiko, patates ve soğan gibi malzemelerle zenginleştirilir. Ortalama 15 dakikada hazırlanan bu yemek, fırında yaklaşık 3 saat kadar pişirilir.
Son yıllarda çok popüler olan Kıbrıs tatlısı, şerbetli kek ile hazırlanır. Üzerine krema sürülür ve mevsim meyveleri ile süslenir. Farklı çeşitleri de mevcuttur.
Paluze, aslında üzüm muhallebisi olarak bilinir. Ancak limonlu, vişneli gibi farklı versiyonları da mevcuttur. Trakya'da çok sevilen bu tatlı, Kıbrıs kökenlidir.
Şunlara da göz atın;