Ketengiller familyasına ait bir bitki olan keten tohumu, yemeklerin içerisinde sık sık kullanılır. Bazen tohum olarak, bazen de yağ olarak kullanımı mevcuttur. Keten tohumu bazı durumlarda filizlendirilerek de kullanılabilir. Özellikle yoğurt ve meyve salatalarının içerisine eklenir. Peki, keten tohumu faydaları nelerdir? İşte, keten tohumunun sağlık için faydaları ve kullanımı:
Keten tohumu 3 farklı şekilde tüketilebilir. Bunlardan en çok kullanılan tohumu filizlenmiş formda tüketmektir. Tohumlar 10 dakika ılık suda veya 2 saat soğuk suda bekletilir. Ardından filizlenir ve bu şekilde tüketilir. Keten tohumunu filizlendirmek fitik asidi çıkarır ve mineral emilimini arttırır. Keten tohumu toz olarak birçok besine eklenerek de kullanılabilir. Ayrıca yoğurt ve yemeklerin içerisine eklenerek tane olarak da tüketilebilir.
Keten tohumu genellikle yoğurdun içerisine eklenerek tüketilir. Özellikle probiyotik yoğurt ile karıştırıldığında oldukça faydalı bir besindir. Diyet listelerine de uygundur. İsteğe göre yoğurdun içerisine farklı meyveler katarak tadını lezzetlendirebilirsiniz.
Keten tohumu taneleri veya tozu, çorba yapımında da kullanılır. Özellikle ayran aşı gibi soğuk çorbalar, keten tohumu ile zenginleştirilir.
Keten tohumu kek, kurabiye ve ekmek gibi hamur işi tariflerde de yerini alır. Kabak çekirdeği ile birleştirilen keten tohumu, ekmek yapımında kullanıldığında sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Keten tohumu, kekik, biberiye, fesleğen ve kapya biberi ile bir araya getirilerek kraker yapımında kullanılabilir. Hazırlanan krakerler çay saatlerinde ikram edilir ve atıştırmalık olarak sunulur.
Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren anneler keten tohumunu tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Doktorun onay vermediği hiçbir besin kullanılmamalıdır.
Şunlara da göz atın;